Τουρκικός Τύπος: Αντιπαράθεση γύρω απ’ τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Σημαντικό θέμα που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες την κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ της Τουρκίας είναι η γενοκτονία των Αρμενίων.

Παραθέτουμε ομιλίες και τοποθετήσεις και από τις δύο πλευρές.

Διευθυντής Επικοινωνιών της Προεδρίας Αλτούν: Η γενοκτονία των Αρμενίων είναι μια κατασκευασμένη αντίληψη της ιστορίας

Ο Φαχρετίν Αλτούν μίλησε στο “Συνέδριο για τα Γεγονότα του 1915 από την Προοπτική του Διεθνούς Δικαίου και της Ιστορίας”.

Σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του 20ου αιώνα, που γνώρισε πολλά οδυνηρά γεγονότα, ήταν ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος και ότι αυτός ο πόλεμος επηρέασε βαθιά την Οθωμανική Αυτοκρατορία και το έθνος, είπε:

“Η Οθωμανική Αυτοκρατορία αντιμετώπισε τις σφαγές που διέπραξαν στο εσωτερικό της αυτονομιστικές συμμορίες που υποκίνησαν οι δυνάμεις εισβολής.Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι αρμενικές συμμορίες, που εκμεταλλεύτηκαν τις συνθήκες του πολέμου,σφαγίασαν εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους στην Ανατολία.Χιλιάδες Οθωμανοί πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις σφαγές των αρμενικών συμμοριών.Το 1915 θεσπίστηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ο “Νόμος της Μετατόπισης και Eπανεγκατάστασης” για να αποτραπεί η βαρβαρότητα που είχε πάρει αφόρητες διαστάσεις.Ο αρμενικός πληθυσμός στις περιοχές όπου εντάθηκαν οι επιθέσεις αυτών των συμμοριών μεταφέρθηκε προσωρινά στις νότιες περιοχές εντός των οθωμανικών συνόρων, αλλά ποτέ δεν εκπατρίστηκε, διασφαλίζοντας την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας του. Η γενοκτονία δεν συνέβη ποτέ.”

Ο Αλτούν συνέχισε ως εξής:

“Οι Τούρκοι και οι Αρμένιοι έχουν αναπτύξει μια κουλτούρα συνύπαρξης που κράτησε αιώνες και αποτέλεσε παράδειγμα για την ανθρωπότητα.Ωστόσο, αυτή η ιστορική αλήθεια αποκρύβεται σκόπιμα και μόνο για τα γεγονότα του 1915 γίνεται η προσπάθεια να συζητούνται διαστρεβλωμένα και με αβάσιμους ισχυρισμούς από κακόβουλα κέντρα και να χρησιμοποιούνται για βρώμικους πολιτικούς σκοπούς.”

Επισημαίνοντας ότι οι συζητήσεις σχετικά με την εν λόγω περίοδο ήταν αντιεπιστημονικές, άσχετες με ιστορικά γεγονότα όπου με προκατειλημμένη στάση, ορισμένα κοινοβούλια ήθελαν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για τη δική τους εσωτερική πολιτική, ο Αλτούν είπε ότι η προσπάθεια αρκετών δυτικών κρατών να φέρνουν αυτά τα γεγονότα στην ατζέντα και να προσπαθούν να το μεταχειριστούν ως ένα αποτελεσματικό μέσο στην εξωτερική τους πολιτική αποτελεί μια σκέψη που αποσκοπεί με “νταηλίκι” να χειραγωγήσει την Τουρκία.

Πρόταση νόμου στην τουρκική βουλή για αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας

Ο βουλευτής του κόμματος HDP Γκαρό Παϊλάν κατέθεσε πρόταση νόμου γαι την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας.

Ο Παϊλάν εξήγησε το σκεπτικό του νομοσχεδίου ως εξής:

“Η μεγάλη καταστροφή του αρμενικού λαού θα πρέπει να συζητηθεί και να αποδοθεί δικαιοσύνη στο τουρκικό κοινοβούλιο . Εάν επιτευχθεί αυτό, δεν θα έχει σημασία τι έχουν να πουν σχετικά οι αρχηγοί κρατών και κοινοβουλίων άλλων χωρών. Η μόνη κοινωνία που θα γιατρέψει τις πληγές του αρμενικού λαού είναι η τουρκική κοινωνία και το μόνο κοινοβούλιο είναι το Τουρκικό κοινοβούλιο.

Η γενοκτονία των Αρμενίων έγινε σε αυτά τα εδάφη και η δικαιοσύνη της μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε αυτή τη γη, στην Τουρκία.

Η τότε χούντα, αποτελούμενη από τους Ταλάτ, Ενβέρ και Τζεμάλ Πασά, αποφάσισε να εκδιώξει τους μη μουσουλμανικούς λαούς για να οικοδομήσει ένα έθνος βασισμένο σε μια ενιαία ταυτότητα καθώς η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέρρεε. Οι απελάσεις και οι σφαγές που ξεκίνησαν στις 24 Απριλίου 1915, είχαν ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική εκδίωξη του Αρμενικού λαού από τα αρχαία εδάφη του με τον Νόμο Προσωρινής Απέλασης που θεσπίστηκε στις 27 Μαΐου 1915. 

Πολλά κράτη και πολιτειακά κοινοβούλια στον κόσμο έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία των αρμενίων.

Με το νομοσχέδιο που κατέθεσα στη βουλή της Τουρκίας για την 107η επέτειο της γενοκτονίας των αρμενίων,  ζητώ την αναγνώριση της, την αφαίρεση των ονομάτων των υπευθύνων της γενοκτονίας από τους δημόσιους χώρους, την αντικατάστασή τους με τα ονόματα των δημοσίων υπαλλήλων που τάχθηκαν κατά της γενοκτονίας και την χορήγηση τουρκικής υπηκοότητας στα θύματα και στα μέλη των οικογενειών τους.”

Ο Διευθυντής Επικοινωνιών της Προεδρίας Αλτούν αντιδρά στην πρόταση νόμου του βουλευτού του HDP Παϊλάν

Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αλτούν αντέδρασε στο νομοσχέδιο του βουλευτή του Ντιγιάρμπακιρ του HDP Γκαρό Παϊλάν, το οποίο περιλαμβάνει την αναγνώριση της λεγόμενης γενοκτονίας των Αρμενίων,δηλώνοντας:

“Είναι αμέλεια, αίρεση, ακόμη και προδοσία να παρουσιάζουμε μια συκοφαντία κατά του έθνους μας και της ιστορίας μας για τα γεγονότα του 1915 ως νομοσχέδιο στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Απορρίπτουμε αυτήν την κατηγορία, η οποία στερείται ιστορικής πραγματικότητας και είναι άκυρη στην μάτια του διεθνούς δικαίου κάτι που το θεωρούμε και εμείς άκυρο.”

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...