Τουρκικός Τύπος – Αντιπρόεδρος Οκτάι για την εκλογή Joe Bıden : Για τη Τουρκία δεν αλλάζει τίποτα

Φουάτ Οκτάι, Αντιπρόεδρος της Τουρκίας
Φώτο Αρχείου / Φουάτ Οκτάι, Αντιπρόεδρος της Τουρκίας / Πηγή: Eurokinissi

ΘΕΜΑΤΑ : Παραίτηση Άλμπαϊρακ, Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν, Εκλογές ΗΠΑ,Σεισμός, Ανατολική Μεσόγειος, Κορονοϊός,Διάφορα εσωτερικά / εξωτερικά θέματα.

Παραίτηση Μπεράτ Άλμπαϊρακ

Το κύριο γεγονός στη Τουρκία είναι η παραίτηση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών ,γαμπρού του Ρ.Τ.Ερντογάν, Μπεράτ Άλμπαϊρακ.Για τη παραίτηση υπάρχει μια πλήρης ασάφεια.Oργιάζουν οι φήμες και τα φιλοκυβερνητικα ΜΜΕ συμπεριφέρθηκαν για το γεγονός “ως μη γενόμενο” τηρώντας “σιγή ιχθύος”.Η μόνη φιλοκυβερνητική εφημερίδα που τόλμησε να αναφερθεί στο θέμα είναι η Τούρκιγε.Με βάση την αντιπολιτευτική σοσιαλδημοκρατική εφημερίδα Τζουμχουριγέτ,που εξάλλου το έχει ως κύριο θέμα,ο φιλοκυβερνητικός τύπος αναμένει τις επίσημες δηλώσεις για να το αναγγείλει.Όντως αργά το απόγευμα η Σαφάκ,αναφερόμενη στο γεγονός λέει ότι θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ μετά τη συνεδρίαση  της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, επιβεβαιόνοντας αυτά που ισχυρίστηκε η  Τζουμχουριγέτ.

Η Τζουμχουριγέτ αναφέροντας “Παραιτήθηκε ο Άλμπαϊρακ” παρουσιάζει την ανάρτηση του Υπουργού στο λογαριασμό του στο Instagram όπου κοινοποιεί την παραίτησή του και χρησιμοποιώντας φράσεις μάλλον από το κοράνι,δυσνόητες για τους μη μυημένους,ισχυρίζεται ότι προβαίνει σε αυτό το βήμα για λόγους υγείας.

Με βάση τα γραφόμενα της εφημερίδας ,υπάρχουν διάφορα σενάρια για τη παραίτηση.Ένα είναι η εκπαραθύρωση του πρώην διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας και οδιορισμός σε αυτή την θέση του Νατζί Άγμπαλ χωρίς να ενημερωθεί ο παραιτηθής υπουργός.Επίσης υπάρχει το ενδεχόμενο να ήρθε μετά τις αρνητικές δηλώσεις σε τηλεοπτικό κανάλιτου μέλους του Ανώτερου Συμβουλευτικού Συμβουλίου Μπουλέντ Αρίντς για τον Υπουργό Οικονομικών που είχαν ως βάση την δύσκολη κατάσταση της Τουρκικής οικονομίας καιοι οποίες δηλώσεις υπονοούσαν μετασχηματισμό στο κυβερνητικό σχήμα.

Υπάρχει και ο εντυπωσιακός ισχυρισμός του συνεταίρου ΜΗΡ ότι ο Μπουλέντ Αρίντς σε συνάντηση που είχεμε τον Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι στην περίπτωση που ο  Άλμπαϊρακ παραμείνει σε αυτή την θέσει θα αποχωρήσουν 30 έως 40 κυβερνητικοί βουλευτές και θα προσχωρήσουν στα κόμματα DEVA και Gelecek Parti.Μετά από εντολή του Ερντογάν ο Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν  Σοϊλού επαλήθευσε τη πληροφορία όπου και στη συνέχεια ο Πρόεδρος μετά από συνάντηση με τους βουλευτές του συνειδητοποίησε τη σοβαρότητα της κατάστασης και στην επαφή που είχε με τον Άλμπαϊρακ του δήλωσε ότι βλέπει σωστή την ενέργεια αυτή.

Όλα τα ΜΜΕ

–  Πρόεδρος Ερντογάν: Η χαρά των αδελφών μας του Αζερμπαϊτζάν είναι επίσης και δική μας χαρά.
Ο Πρόεδρος συγχαίροντας το Αζερμπαϊτζάν για την απελευθέρωση της Σούσα και είπε: “Η χαρά των αδελφών μας του Αζερμπαϊτζάν, που σταδιακά απελευθερώνουν τις κατεχόμενες πόλεις τους στο Καραμπάχ, είναι επίσης και δική μας χαρά”.

–  Πρόεδρος Ερντογάν: Η Τουρκία θα βγει από την επιδημία πολύ πιο δυνατή.
Σε ομιλία του στο Κοτζάελι ο Ερντογάν πέρα από τα οικονομικά και τοπικά θέματα αναφέρθηκε και στην επιδημία λέγοντας μεταξύ άλλων : “Η Τουρκία θα βγει από την επιδημία πολύ πιο δυνατή στην οικονομία,στη πολιτική,στην εθνική άμυνα και στη διπλωματία. Αυτός ο αιώνας θα είναι ένας αιώνα στον οποίο το αστέρι της Τουρκίας θα λάμψει ακόμη περισσότερο. Ειδικά κατά την περίοδο της επιδημίας, οι στρεβλώσεις και οι αδικίες στις δυτικές κοινωνίες έχουν γίνει πολύ πιο εμφανείς.Στις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, οι άνθρωποι πέθαναν επειδή εμφανώς δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας. Η επίθεση στο Ισλάμ και η ξενοφοβία δεν θα μπορέσουν να τους σώσουν από το αδιέξοδο που μπήκαν”.

–  Αντιπρόεδρος Οκτάι για την εκλογή Joe Bıden : Για τη Τουρκία δεν αλλάζει τίποτα.
Ο Αντιπρόεδρος  σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό κανάλι πέρα από τα εσωτερικά και εξωτερικά θέματα της Τουρκίας αναφέρθηκε και στις εκλογές στις ΗΠΑ λέγοντας : ” Όταν υπάρχουν εκλογές σε οποιαδήποτε χώρα, τίποτα δεν αλλάζει για εμάς. Δεν συμβαίνει τίποτα καλό ή κακό. Η Τουρκία έχει τα δικά της συμφέροντα και την εξωτερική της πολιτική. Διαμορφώνουμε την εξωτερική μας πολιτική σύμφωνα με τα δικά μας συμφέροντα. Εμείς με τις ΗΠΑ έχουμε βασικά θέματα.Τα θέματα μας δεν αφορούν τα άτομα. Για τη Τουρκία δεν αλλάζει τίποτα.Ένα από τα ζητήματα που μας απασχολεί είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η FETÖ (Οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν) είναι στην ατζέντα μας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσικό από το να ζητήσουμε την  επιστροφή το. Με αυτήν την έννοια θα αυξήσουμε την πίεση μας πιο έντονα.Υπόθεση  PKK / YGP. Τους παραδόθηκαν χιλιάδες φορτηγά με όπλα και τους παρασχέθηκαν όλα τα είδη πόρων.Η Συρία, η Ανατολική Μεσόγειος, το Αζερμπαϊτζάν, η Κύπρος είναι όλα τουρκο-ελληνικές σχέσεις.Είναι ζητήματα που μας αφορούν άμεσα. Θα μας ενδιαφέρει η στάση της νέας κυβέρνησης . Θα  παρακολουθούμε προσεκτικά. Η προσδοκία μας είναι να αποφύγουμε μονόπλευρες προσεγγίσεις.Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κανένα σχέδιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί στην περιοχή χωρίς την Τουρκία”.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...