Τούρκικος Τύπος: Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Όλα τα  ΜΜE

Έγινε αποδεκτή η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία 2019-2020 

Στην ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για την μη δεσμευτική έκθεση, 480 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της έκθεσης, ενώ 64 καταψήφισαν.150 ευρωβουλευτές απείχαν. 

Στην γενική αξιολόγηση της έκθεσης που εκπόνησε ο Ισπανός ευρωβουλευτής Νάχο Σάντσες Αμόρ σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ΕΕ, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία απομακρύνθηκε από τις αξίες της ΕΕ. 

Στην έκθεση, η οποία ανέφερε ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο οδήγησε τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας, επισημάνθηκε ότι τα μέρη πρέπει να αξιολογήσουν σε βάθος τις σχέσεις τους προκειμένου να αποκαταστήσουν τον διάλογο και να λύσουν τις υποκείμενες αιτίες για τα υπάρχοντα προβλήματα.

Υποστηρίχτηκε ότι οι σχέσεις επιδεινώθηκαν λόγω του “κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της καθυστερημένης τάσης των θεσμικών μεταρρυθμίσεων και της εξωτερικής πολιτικής ειδικά κατά των μελών της ΕΕ”. 

Επικυρώθηκαν οι προσπάθειες της ΕΕ για διάλογο και θετική ατζέντα με την Τουρκία που αναφέρονται στην έκθεση.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από από την Κομισιόν να αναστείλει επίσημα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία “ελλείψει αλλαγών στις εσωτερικές, εξωτερικές και θεσμικές πολιτικές της”.  

Η έκθεση ανέφερε ότι η Τουρκία είναι μια στρατηγικά σημαντική χώρα εταίρος για την σταθερότητα της περιοχής και σύμμαχος με την οποία η ΕΕ θέλει να δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένου και του ΝΑΤΟ.

Αναφέροντας ότι η ΕΕ ενδιαφέρεται για τη στρατηγική αρμονία και την εποικοδομητική συνεργασία της με την Τουρκία σε πολλούς τομείς, υποστηρίχθηκε ότι αυτή η άποψη για θετικές σχέσεις παρεμποδίζεται από τις τρέχουσες πολιτικές της Τουρκίας. 

Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία πρέπει να ευθυγραμμίσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της με τα διεθνή πρότυπα, κατήγγειλαν τις επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, δηλώνοντας ότι έχουν θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια. 

Αναφέροντας ότι στο κουρδικό ζήτημα έχει δοθεί λιγότερη προσοχή από ότι του αναλογεί, οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και κάλεσαν την Τουρκία να επικυρώσει την Συμφωνία του Παρισιού που αφορά στην αλλαγή του κλίματος. 

Στην έκθεση του ΕΚ, δηλώθηκε ότι ανησυχούν για την “ενίσχυση της αυταρχικής ερμηνείας του προεδρικού συστήματος”, τις δηλώσεις σχετικά με τις εκλογικές μεταρρυθμίσεις, την χρήση του “υπερεθνικιστικού” λόγου και την πολιτική πόλωση. 

Στην έκθεση, η οποία σημείωσε ότι η Τουρκία έπαιξε σημαντικό ρόλο φιλοξενώντας σχεδόν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες επαινέθηκε το έργο που πραγματοποιήθηκε για την ένταξη των αιτούντων άσυλο και ζητήθηκε από την ΕΕ να συνεχίσει τη βοήθειά της προς αυτούς. 

Στην έκθεση, η οποία ζητά να εκβαθυνθούν οι  σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ για την καταπολέμηση του νέου τύπου κορονοϊού, τονίστηκε ότι ο εκσυγχρονισμός της τελωνειακής ένωσης θα είναι προς το συμφέρον των μερών και ότι η διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων θα συμβάλει στην επαφή μεταξύ των κοινωνιών. 

Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι η Τουρκία, ως κυρίαρχη χώρα, μπορεί να ακολουθήσει μια εξωτερική πολιτική σύμφωνα με τα συμφέροντά της, αλλά ως υποψήφια χώρα της ΕΕ  πρέπει να στοχεύει στην εναρμόνιση με την εξωτερική της πολιτική.Ο διάλογος και η διπλωματία πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την επίλυση προβλημάτων όπως η Ανατολική Μεσόγειος και η Κύπρος. 

Ζητήθηκε από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο στην ολοκλήρωση με επιτυχία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.Επικρίθηκαν επίσης οι πολιτικές της Τουρκίας για την Συρία, την Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. 

Οι ευρωβουλευτές προσκάλεσαν την Τουρκία σε εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΕ και σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτό κάλεσαν την ΕΕ να χρησιμοποιήσει τα μέσα που διαθέτει,συμπεριλαμβανομένων και των κυρώσεων, εάν η Τουρκία “συνεχίζει να παίρνει μονομερή μέτρα”.

Ζήτησαν επίσης την διεξαγωγή των διακοινοβουλευτικών συναντήσεων, καθώς και την συνάντηση ηγετών Τουρκίας-ΕΕ. 

Στο τέλος της έκθεσης, δηλώθηκε ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να χρησιμοποιούν γλώσσα που δεν θίγει τους απέναντι προκειμένου να βελτιώσουν τις σχέσεις τους. 

Με την ψηφοφορία των τροπολογιών που υπέβαλαν οι ευρωβουλευτές, προστέθηκε στην έκθεση ένα άρθρο που αναφέρεται στο σχέδιο ψηφίσματος που ενέκρινε το ΕΚ στην 100ή επέτειο των γεγονότων του 1915 και έγινε έκκληση προς την Τουρκία να αναγνωρίσει την λεγόμενη “ Αρμενική γενοκτονία “. 


Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπιλγκίτς αντιδρά στην έκκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για “εθνικιστικό κίνημα” 

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς,δήλωσε τα ακόλουθα σχετικά με την Έκθεση 2019-2020 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για την Τουρκία,το οποίο καλεί τις χώρες μέλη να διερευνήσουν τη δυνατότητα προσθήκης του εθνικιστικού κινήματος στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να απαγορεύσουν τους συνδέσμους του και να παρακολουθούν στενά τις δραστηριότητές τους: 

“Ενώ οι δραστηριότητες των τρομοκρατικών οργανώσεων που αποτελούν το μακρύ χέρι των  PKK / PYD / YPG και FETÖ είναι ανεκτές σε ορισμένα κράτη μέλη της με το αιτιολογικό της ελευθερίας έκφρασης και διαδήλωσης,προτείνουν να συμπεριληφθεί στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων και να απαγορευτεί η νόμιμη δράση των συνδέσμων του στην ΕΕ ενός νόμιμου κινήματος που συνδέεται με ένα βαθιά ριζωμένο πολιτικό κόμμα στην χώρα μας.Αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ανοησία.

Ο ρατσισμός και ο φασισμός ανήκουν στην δυτική πολιτική ορολογία, και αυτή η πολιτική γραμμή δεν πρέπει να συγχέεται με τo νόημα του εθνικισμού στην Τουρκία.Ειδικά, τέτοιες συκοφαντίες που δημιουργήθηκαν από τους αντιτουρκικούς αρμενικούς κύκλους της διασποράς, το PKK και την FETÖ και χρησιμοποιήθηκαν από δυτικούς πολιτικούς για εσωτερική πολιτική κατανάλωση είναι απαράδεκτες. 

Εκτός από τη συμπερίληψη ψευδών ισχυρισμών για τη χώρα μας στην έκθεση, αυτές οι εκκλήσεις για τον περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών αποτελούν μια άλλη ένδειξη για το πόσο απομακρυσμένο από την πραγματικότητα  και τις ευρωπαϊκές αξίες,το πόσο προκατειλημμένο είναι το ΕΚ, το οποίο θα έπρεπε να είναι υπέρμαχος της ελευθερίας της έκφρασης και της γνώμης”.


Αντίδραση από το ΥΠΕΞ για τις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

Την αντίδρασή του στις εκδηλώσεις μνήμης που έγιναν στην Ελλάδα για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων, εξέφρασε το  υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του που μιλάει για “διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας”, για “αβάσιμες και παραληρηματικές δηλώσεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου”.

Αναφερόμενο στη Μικρασιατική Εκστρατεία λέει πως “η Ελλάδα, η οποία προσπάθησε να θέσει υπό κατοχή της την Ανατολία ως υποχείριο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της περιόδου, δεν πρέπει να ξεχνάει τις φρικαλεότητες που διέπραξε σε αυτά τα εδάφη”.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...