Τουρκικός Τύπος: Αποφασισμένος να συναντηθεί με Πούτιν και Ζελένσκι ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν
Φωτό Αρχείου

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε αξιολογήσεις στο τέλος της επίσκεψής του στο Ουζμπεκιστάν και απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Δηλώνοντας ότι ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη διήμερη επίσημη επίσκεψη ανέφερε ότι έχουν πλέον ανεβάσει τις σχέσεις Τουρκίας-Ουζμπεκιστάν στο επίπεδο της «Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης».

Υπενθυμίζοντας ότι με την ευκαιρία της επίσκεψής του υπογράφηκαν δέκα συμφωνίες, μνημόνια συνεννόησης και πρωτόκολλα σε διάφορους τομείς, ο Ερντογάν συνέχισε ως εξής: «Ελπίζω ότι έχουμε επιδείξει την αποφασιστικότητα και τη βούληση να αυξήσουμε το εμπόριο μας από το τρέχον επίπεδο των 3,6 δισ. δολαρίων στα 5 δισ. δολάρια και στη συνέχεια στα 10 δισ. Δολάρια.»

Αναφερόμενος στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, είπε:

«Πιστεύω ότι οι συναντήσεις της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη έδωσαν ουσιαστική ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία. Βλέπουμε ότι η απόφαση της Ρωσίας να μειώσει σημαντικά τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στο Κίεβο και στο Τσερνίχιβ είναι ένα πραγματικά σημαντικό βήμα. Ομοίως, οι δηλώσεις των αρχηγών των δύο κρατών ότι μπορούν να συναντηθούν όταν συμφωνηθεί να υπάρξει μια συμφωνία δείχνει επίσης πόσο σημαντικό είναι αυτό το βήμα.
Φυσικά χάρη στην ενεργό διπλωματία και την ισορροπημένη προσέγγιση μας ήμαστε ευχαριστημένοι ότι φιλοξενήσαμε μία σημαντική συνάντηση.
Είμαι αποφασισμένος μόλις επιστρέψω να συνομιλήσω με τον κύριο Πούτιν και τον κύριο Ζελενσκι. Στις συνομιλίες αυτές εκφράζοντας και στους δύο τις ευχαριστίες μας και προσωπικά και εξ ονόματος του έθνους μου, θα δηλώσω ότι “Πλέον στόχος μας είναι να σας κάνουμε το συντομότερο να συναντηθείτε”. Ελπίζω πως πρώτα ο Θεός θα τους αποσπάσουμε μία ημερομηνία συνάντησης. Στο πλαίσιο αυτό εμείς είμαστε έτοιμοι να τους φιλοξενήσουμε. Αλλά στο μεταξύ έχει μεγάλη σημασία η διασφάλιση μιας προσωρινής εκεχειρίας.»

Συνεχίζοντας δήλωσε: «Η Ουκρανία δεν επιμένει ιδιαίτερα στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα πιθανολογώ ότι δεν θα επιμένει ιδιαίτερα και στο θέμα της ΕΕ. Διότι σε αυτή τη διαδικασία, πέραν κάποιων μελών, τα μέλη της ΕΕ δεν το πήραν και πολύ σοβαρά. Παρόλα αυτά έμαθα κι άκουσα τη θετική στάση του κυρίου Πούτιν στο θέμα της εισόδου της Ουκρανίας στην ΕΕ. Φυσικά, θα μάθουμε την τελική κατάσταση κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων.»

Επισημαίνοντας ότι η ισορροπημένη πολιτική αρχών που ακολούθησε η Τουρκία υπέρ της ειρήνης στο ζήτημα της Ουκρανίας έχει εκτιμηθεί από όλα τα μέρη, ο Ερντογάν συνέχισε ως εξής:

«Δεν θα συμμετάσχουμε στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Έχουμε στο παρελθόν εξηγήσει τους λόγους πολλές φορές. Όπως δεν έχουμε αλλάξει τη στάση μας απέναντι στις κυρώσεις μέχρι τώρα, δεν έχει γίνει και καμία ενέργεια κατά της Τουρκίας από τη Ρωσία στο πλαίσιο αυτής της αλυσίδας κυρώσεων.»

Αναφερόμενος στο θέμα της μεταφοράς ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο δήλωσε:

«Κατά την επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ κ. Χέρτζογκ στην Τουρκία συζητήσαμε αναλυτικά πολλά θέματα, αλλά και κυρίως τα ενεργειακά.
Στο παρελθόν, η πορεία που σκεφτόταν το Ισραήλ για την εξαγωγή ενέργειας δεν ήταν προσιτή λόγω του κόστους της. Δηλαδή οι αγωγοί έπρεπε να φτάσουν υποθαλάσσια από το Ισραήλ στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα των υπολογισμών κόστους, φαίνεται ότι η καταλληλότερη διαδρομή του φυσικού αερίου είναι μέσω Τουρκίας κάτι που το λένε και οι ίδιοι. Του είπα ότι το ίδιο θα πω και στον κ. Πρωθυπουργό με την άφιξη του στην Τουρκία. Μου απάντησε ότι θα ήταν σκόπιμο να γίνει αυτή η συζήτηση με τον κ. Μπένετ.
Εάν συζητήσουμε αυτό το θέμα με τον Μπένετ και ενεργήσουμε αμέσως,η συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας θα επιταχύνει τη διαδικασία που σχετίζεται με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου. Είμαι πολύ αισιόδοξος για αυτό.»

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...