Τουρκικός Τύπος: «Αποκλείεται να δώσουμε τους S-400 στην Ουκρανία»

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Δήλωση από τον Τσαβούσογλου για τους S-400 : “Αποκλείεται να τους δώσουμε στην Ουκρανία”

Ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις υψηλού επιπέδου στο φόρουμ της Ντόχα που πραγματοποιήθηκε στο Κατάρ. Μετά απάντησε σε ερωτήσεις στη συνεδρίαση του “Newsmaker”.

Αναφερόμενος στο θέμα της Ουκρανίας είπε:

“Η Ουκρανία κατάλαβε ότι δεν έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και δεν θα γίνει. Πολλά μέλη είναι κατά της ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας. Η Ουκρανία δεν έχει καμία ευκαιρία να επιλέξει μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας. Είμαστε και εμείς  μέλη του ΝΑΤΟ. Συνεργαζόμαστε όμως με τη Ρωσία σε πολλά δύσκολα ζητήματα και έχουμε άριστες σχέσεις και με τα δύο μέρη. Η Ουκρανία θα πρέπει να ακολουθήσει μια πιο ισορροπημένη πολιτική. Το Ντονμπάς και η Κριμαία είναι πολύ ευαίσθητα θέματα. Ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος, συνεχίζονται ταυτόχρονα και οι διαπραγματεύσεις. Εάν καταλήξουν σε συμφωνία, δημιουργείται ένα πιο θετικό περιβάλλον. Η σημερινή κατάσταση μας επηρεάζει όλους.”  

Όσον αφορά τα πυραυλικά συστήματα δήλωσε:

“Οι S-400 έχουν ήδη βρίσκονται στην Τουρκία.Κάποιοι είπαν ότι οι S-400 πρέπει να δοθούν στην Ουκρανία. Αυτό αποκλείεται.
Χρειάζεται η Τουρκία περισσότερα συστήματα αεράμυνας; Φυσικά και χρειάζεται. Αν δεν μπορέσουμε να τα πάρουμε από τους συμμάχους μας θα στραφούμε σε άλλες πηγές. Τώρα μπορούμε να παράγουμε περισσότερο από το 70 % των αναγκών μας και θα υπάρξει και παραγωγή συστημάτων αεράμυνας. Σε αυτό το πλαίσιο, εξακολουθούμε να εργαζόμαστε και για άλλες εναλλακτικές λύσεις. Κατά τη διάρκεια της Έκτακτης Συνόδου Ηγετών του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση που είχε με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ιταλίας συζητήθηκε και το θέμα του πυραυλικού αμυντικού συστήματος SAMP-T που αναπτύχθηκε από τη γαλλοϊταλική κοινοπραξία Eurosam.Τώρα, αυτές οι δύο χώρες σκέφτονται πιο σοβαρά να πραγματοποιήσουν την κοινή παραγωγή στην Τουρκία.”

Συνεχίζοντας τόνισε:

“Προτού ξεκινήσει αυτή η κρίση εμείς είπαμε ότι θα συνεχιστεί η κρίση του προσφυγικού.  Ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν από τη χώρα τους θα αυξηθεί. Εμείς δεν συμμετέχουμε στις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Δεν μας πειράζει αν οι Ρώσοι έρθουν στην Τουρκία ως τουρίστες. Αν έρθουν και Ουκρανοί, δεν υπάρχει πάλι πρόβλημα. Εφόσον έρχονται νόμιμα στην Τουρκία, δεν υπάρχει πρόβλημα.”

Για το ΝΑΤΟ δήλωσε:

“Υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ. Πάντα υπήρχαν διαφορές απόψεων για τις κοινές δηλώσεις ή τις απαντήσεις στη Ρωσία. Όμως η Τουρκία είναι σταθερός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και θα συνεχίσει να συνεισφέρει. Συνεισφέραμε περισσότερο από το 90 % των μελών του ΝΑΤΟ. Τώρα είδαμε ότι γενικότερα είμαστε πιο ενωμένοι. Είδαμε αυτή την αλληλεγγύη με τα μάτια μας στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε.”

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...