Τουρκικός Τύπος: Αποστολή τούρκικων αεροσκαφών στην Ουκρανία

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Υπουργός Ακάρ: Στείλαμε δύο αεροσκάφη μας A400M στην Ουκρανία για ανθρωπιστική βοήθεια

Ο Ακάρ απαντώντας στις ερωτήσεις του ανταποκριτή του Πρακτορείου Αναντολού  σχετικά με τα τρέχοντα ζητήματα, μεταξύ άλλων είπε: “Το απόγευμα της 24ης Φεβρουαρίου, στείλαμε δύο αεροσκάφη μας A400M στην Ουκρανία για ανθρωπιστική βοήθεια. Ταυτόχρονα, με αυτή την αποστολή είχαμε σχεδιάσει και την εκκένωση από εκεί των πολιτών μας. Τα αεροσκάφη μας περιμένουν αυτήν τη στιγμή στο αεροδρόμιο Μπορισπόλ  λόγω του κλεισίματος του εναέριου χώρου. Συνεχίζουμε τις επαφές μας τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία για αυτό το θέμα.”

Ερωτηθείς για τις συναντήσεις του με τον Ρώσο υπουργό άμυνας Σεργκέι Σοιγκού και τον υπουργό άμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ρεζνίκοφ, ο Ακάρ τόνισε ότι η Τουρκία είναι υπέρ της ειρήνης και του διαλόγου σε όλες τις δραστηριότητές της.

Υπενθυμίζοντας ότι μετά τα γεγονότα οι επαφές με τη Ρωσία και την Ουκρανία συνεχίζονται ,ο Ακάρ είπε: “Είχαμε συναντήσεις τόσο με τον κ. Σοιγκού όσο και με τον κ. Ρέζνικοφ. Εάν χρειαστεί θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας. Κατά τις συνομιλίες που πραγματοποιήσαμε, μοιραστήκαμε τις απόψεις και τις εκτιμήσεις μας για την ειρηνική επίλυση των γεγονότων, τον τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης  και την καθιέρωση κατάπαυσης του πυρός το συντομότερο δυνατό. Αναμένουμε θετικές εξελίξεις σε αυτό το θέμα.”

Όσον αφορά τη Συνθήκη του Μοντρέ τόνισε: “Όταν χρησιμοποιήσαμε τις αρχές του Μοντρέ,για μία περίοδο που ακουμπά τα εκατό χρόνια δημιουργήθηκε εμπιστοσύνη και σταθερότητα στην περιοχή. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί. Έως τώρα κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον. Επομένως, όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι το καθεστώς του Μοντρέ είναι ένα σημαντικό πλαίσιο για όλες τις παρόχθιες χώρες {της Μαύρης Θάλασσας}, ολόκληρη την περιοχή και ολόκληρο τον κόσμο. Η υποβάθμιση του καθεστώτος του Μοντρέ δεν ωφελεί κανέναν, ας το προστατέψουμε όλοι μαζί.”

Στη συνέχεια ο Ακάρ αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε τα εξής : “Εμείς όπως γνωρίζετε σε όλες τις πλατφόρμες κατά το δυνατόν με την ομόλογο μας Ελλάδα και τους πολιτικούς της τονίσαμε ξανά και ξανά πως είμαστε υπέρ του διαλόγου. Τους καλέσαμε σε συνομιλίες και ιδιαίτερα σε αυτό το θέμα αναφέραμε ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω των διαπραγματεύσεων και παράλληλα έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι αναμένουμε την ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα για την συνάντηση στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Δυστυχώς παρά την ειρηνική μας αυτή προσέγγιση, τις εκκλήσεις μας και την έκκληση μας για διάλογο, στην γειτονική μας Ελλάδα, ιδιαίτερα κάποιοι πολιτικοί ,συνεχίζουν αυτές τις προκλητικές ενέργειες.

Με συνεχείς δηλώσεις και ενέργειες φαίνεται σαν να καταβάλλουν προσπάθεια για να κλιμακώσουν την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες σαν να ρίχνουν βενζίνη στην φωτιά. Από την άλλη, μας δίνει ελπίδα ότι κάποιοι πολιτικοί, κάποιοι συνταξιούχοι διπλωμάτες, στρατιώτες και ακαδημαϊκοί βλέπουν την αλήθεια.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, σε ένα από τα αμερικανικά κανάλια ένα τμήμα της Τουρκίας το πρόβαλλαν μέσα στον χάρτη της Ελλάδας.
Πραγματικά αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Διότι σε μία περίοδο που είναι τόσο πυκνή και έντονη η επικοινωνία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό πώς δεν το ήξεραν ή δεν το είδαν. Με την πολύ σοβαρή πρωτοβουλία της Προεδρικής Αρχής μας για τις Επικοινωνίες, η αμερικανική τηλεόραση ζήτησε συγγνώμη και διόρθωσε το λάθος της.”

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...