Τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρα δημοσιεύει ο Τουρκικός Τύπος:
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ πραγματοποίησε επιθεωρήσεις στο πλοίο Αναντολού, το οποίο είναι το “πρώτο οπλισμένο μη επανδρωμένο πλοίο στον κόσμο” και “το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Τουρκίας”.
Το πλοίο, εξοπλισμένο με ραντάρ και αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας, έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει στο κατάστρωμα οχημάτων σχεδόν 100 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων, καθώς και αποβατικά οχήματα και λέμβους.Το Αναντολού προγραμματίζεται να παραδοθεί στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου και της ειρήνης, ότι θέλει να επιλύει τα προβλήματα μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου και ότι αυτό το μεταφέρει στους συνομιλητές της σε κάθε ευκαιρία.
Αναφέροντας ότι υπάρχουν συναντήσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο Ακάρ δήλωσε: “Η Ελλάδα δεν προσέρχεται σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, αλλά προσπαθεί να τις αποτρέψει και να τις σαμποτάρει. Κάποιοι πολιτικοί και κάποιοι στρατιωτικοί προσπαθούν συνεχώς και συνειδητά να αυξήσουν την ένταση για να καλύψουν τα εσωτερικά τους προβλήματα. Από την άποψη αυτή, συνεχίζουμε το έργο μας όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά. Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες και τη ρητορική της. Προσπαθεί πάντα με κάθε τρόπο να δημιουργήσει ένταση θέτοντας ένα νέο θέμα.Προσπαθεί να παρουσιάσει τα προβλήματά της με την Τουρκία ως πρόβληματα Τουρκίας-ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ. Όλοι έχουν πλέον καταλάβει τα κόλπα της”.
Δηλώνοντας ότι όλες οι δηλώσεις της Τουρκίας βασίζονται σε νομικές πραγματικότητες και συγκεκριμένα δεδομένα, ο Ακάρ συνέχισε ως εξής:
“Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί λόγοι για την έλλειψη αποτελέσματος που προέρχονται από την Ελλάδα. Υπάρχουν πολλά σκάνδαλα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών, σκάνδαλο μετανάστευσης και διαφθορά. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει αποτυχίες στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτυχίες τις οποίες αντιλαμβάνεται και η ελληνική κοινή γνώμη. Για να τα καλύψουν όλα αυτά,προστρέχουν στην αύξηση της έντασης με την Τουρκία. Θέλουμε όμως να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι δυνατόν να επιβιώσουν δημιουργώντας ένταση. Ο ελληνικός λαός έχει επίσης αρχίσει να βλέπει πώς οι πόροι του καταστρέφονται από ορισμένους από τους πολιτικούς. Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν, είναι ένας αξιόπιστος, ισχυρός και αποτελεσματικός σύμμαχος. Αυτό πρέπει να αναγνωριστεί ως τέτοιο, πρέπει να το βάλουν στο μυαλό τους, πρέπει να το καταλάβουν”.
Τονίζοντας ότι οι εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο δεν πρέπει να εκληφθούν ως αδυναμία, ο Ακάρ είπε: “Μιλάμε ειλικρινά για τη δίκαιη κατανομή του πλούτου του Αιγαίου με σχέσεις καλής γειτονίας.Πέραν αυτού, λέμε επίσης ότι δεν θα αφήσουμε να παραβιαστούν με κανένα τρόπο τα δικαιώματα μας ούτε και των Κυπρίων αδελφών μας και δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός”.
“Στο θέμα της Κύπρου μιλάμε για δύο κυρίαρχα, ισότιμα και ανεξάρτητα κράτη.Το ζήτημα δεν είναι πλέον η ίδρυση αυτού του κράτους (σ.σ. ΤΔΒΚ) αλλά η αναγνώριση αυτού του υπάρχοντος κράτους”.