Τούρκικος Τύπος: Χάνει στις δημοσκοπήσεις ο Ερντογάν

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Τζουμχουριγιέτ

Ανακοινώθηκε η τελευταία εκλογική δημοσκόπηση: Ο Ερντογάν χάνει και από τους τρεις αντιπάλους του!

Δημοσιεύθηκε η έρευνα Ιουλίου 2022 που διεξήγαγε η εταιρεία Yöneylem. 

Σύμφωνα με την έρευνα πριν την κατανομή των αναποφάσιστων,η Λαϊκή Συμμαχία (σ.σ. 6 κόμματα της αντιπολίτευσης) παίρνει το 35,4 % ενώ η Προεδρική Συμμαχία (σ.σ.κυβερνόντα κόμματα) παρέμεινε στο 28,4%. Στη δημοσκόπηση φάνηκε επίσης ότι στις προεδρικές εκλογές η επιλογή των ψηφοφόρων είναι υπέρ του υποψήφιου της αντιπολίτευσης.

Μετά την κατανομή των αναποφάσιστων και αυτών που δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν, τα αποτελέσματα είναι ως εξής:

AKP        : 29.6
CHP       : 29.4
İYİ Parti  : 14.1
HDP       :   9.1
MHP       :   6.0
Διάφορα  : 11.0

Παρατηρήθηκε ότι το MHP, ένας από τους εταίρους της Προεδρικής Συμμαχίας, έπεσε κάτω από το νέο εκλογικό όριο του 7% και δεν μπαίνει στη βουλή.

Όταν ρωτήθηκαν εάν προτιμούν Προεδρικό Κυβερνητικό Σύστημα ή Κοινοβουλευτικό Σύστημα το ποσοστό όσων είπαν  Κοινοβουλευτικό Σύστημα είναι 66,4%.Το δε Προεδρικό Κυβερνητικό Σύστημα πήρε μόνο 28,5 %.      

“Ποιον θα ψηφίζατε αν οι προεδρικές εκλογές πήγαιναν  στον 2ο γύρο;” Σε απάντηση της ερώτησης, παρατηρήθηκε ότι ο Ερντογάν έχασε έναντι όλων των πιθανών υποψηφίων.

Εάν έμεναν ο Ερντογάν και ο αρχηγός του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, το ποσοστό του Ερντογάν είναι 38,3 %, ενώ το ποσοστό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι 47,8 %.

Ενώ ο Ερντογάν έλαβε το 37,1 % των ψήφων έναντι του περιφερειάρχη της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου,ο δεύτερος έλαβε 50,9 %.

Τέλος, ο Ερντογάν έλαβε το 31,2% των ψήφων ενώ ο περιφερειάρχης της της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς έλαβε το 61,5% των ψήφων.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...