Τουρκικός Τύπος: Διαφωνίες στην αντιπολίτευση μπροστά στις επερχόμενες εκλογές

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Διαφωνίες των “έξι” της αντιπολίτευσης για την επιλογή υποψήφιου προέδρου της δημοκρατίας

Οι ηγέτες των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης συναντήθηκαν την Πέμπτη με την προσδοκία ότι θα συμφωνούσαν σε έναν κοινό υποψήφιο κάτι που δεν έγινε κατορθωτό. Τελικά αποφάσισαν να ξανασυναντηθούν στις 6 Μαρτίου. Οι τέσσερεις αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων έκαναν αμέσως δηλώσεις.  Αναφέρθηκε ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Kιλιτσντάρογλου και η ηγέτης του Καλού Κόμματος (İYİ Parti) Άκσενερ θα έκαναν δήλωση αφού συναντηθούν πρώτα με τα επιτελεία τους.  

Η Μεράλ Άκσενερ προέβη σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Γενικού Διοικητικού Συμβουλίου του κόμματός της που πραγματοποιήθηκε πριν από τη συνεδρίαση των έξι που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 6 Μαρτίου.

Υπενθυμίζοντας ότι πέρυσι έκαναν ένα πολύ σημαντικό βήμα με πέντε κόμματα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του έθνους και της χώρας, ο Άκσενερ μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής:

“Παρ’ όλες τις διαφορές μας, καταλήξαμε σε συμφωνία σε πολλά σημαντικά θέματα. Στη χθεσινή συνάντηση συζητήσαμε τελικά ποιος θα είναι ο κοινός υποψήφιος πρόεδρος. Τα υπόλοιπα κόμματα εξέφρασαν τις απόψεις τους για την υποψηφιότητα του κ. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Εμείς ως κόμμα εκφράσαμε την άποψή μας για την υποψηφιότητα δύο ονομάτων που έχουμε διαπιστώσει για περισσότερα από τρία χρόνια ότι το έθνος μας τα δείχνει έντονη εμπιστοσύνη και που έχουμε δει σε όλες τις δημοσκοπήσεις ότι κερδίζουν με διαφορά τον κ. Ερντογάν. Τα δύο αυτά ονόματα ήταν του κ. Μανσούρ Γιαβάς, δημάρχου του μητροπολιτικού δήμου Άγκυρας και του κ. Εκρέμ Ιμάμογλου, δημάρχου του μητροπολιτικού δήμου Κωνσταντινούπολης. Με αυτή την ευκαιρία, συνειδητοποιήσαμε ότι οι προσωπικές φιλοδοξίες προτιμήθηκαν από την Τουρκία και από μια σημαντική νίκη. Λυπάμαι που το λέω, αλλά στο σημείο που φτάσαμε, από χθες, το τραπέζι των έξι έχει χάσει την ικανότητά του να αντικατοπτρίζει τη βούληση του έθνους στις αποφάσεις του”.

Συνεχίζοντας είπε:

“Όπως και την πρώτη μέρα, έτσι και σήμερα θα συνεχίσουμε να λέμε επίμονα “εμείς” και όχι “εγώ”. Γι’ αυτό θα ήθελα να απευθύνω μια έκκληση στον κ. Μανσούρ Γιαβάς και τον κ Εκρέμ Ιμάμογλου. Εκλεγήκατε με τη βούληση αυτού του έθνους και αντιμετωπίσατε όλες τις συκοφαντίες. Παρ’ όλα τα εμπόδια, εργαστήκατε σκληρά, κάνατε το καθήκον σας με τον καλύτερο τρόπο. Πόσο χαρούμενοι θα είστε που το έθνος μας είδε τις προσπάθειές σας και σας συμπαραστάθηκε. Το έθνος μας σας αγάπησε και σας εκτίμησε. Και σήμερα, στα πρόθυρα μιας πολύ κρίσιμης ρήξης, σας καλεί στο καθήκον”.

Ο πρόεδρος του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μοιράστηκε ένα βίντεο στο Twitter μετά τις δηλώσεις της Μεράλ Άκσενερ  αναφέροντας μεταξύ άλλων:

“Αγαπητέ λαέ μου, όταν ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι, στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε μια νέα όμορφη Τουρκία. Έχουμε μια ιστορική ευθύνη και θα ενεργήσουμε υπεύθυνα. Οι άλλοι εταίροι της συμμαχίας μας δεν πηγαίνουν στα μέσα ενημέρωσης και δεν προσβάλλουν. Δεν κάνουν δηλώσεις που βλάπτουν τη συμμαχία. Το τραπέζι πρέπει να μεγαλώσει. Κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει αυτό. Σε αυτό το τραπέζι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν πολιτικά παιχνίδια, αγένεια και η γλώσσα του Ερντογάν. Ούτε εγώ ούτε οι συνάδελφοί μου στο κόμμα μου θα επιτρέψουμε οποιαδήποτε ένταση, δεν θα γίνουμε εργαλείο. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με υπευθυνότητα. Ο λαός μας δεν πρέπει να ανησυχεί. Να είστε σίγουροι, θα νικήσουμε τον Ερντογάν και τη μηχανή προπαγάνδας του Ερντογάν με κάθε τρόπο”.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...