Τουρκικός Τύπος: Διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ

Τσαβούσογλου: Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει με ενότητα και αλληλεγγύη στο Αφγανιστάν

Ο υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Politika της Σερβίας σχολίασε τις σχέσεις Τουρκίας – Σερβίας, τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν μετά τον έλεγχο της χώρας από τους Ταλιμπάν, τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Αναφερόμενος στην κατάκτηση της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ο Τσαβούσογλου είπε: «Υπάρχει μια νέα πραγματικότητα.Τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στην εγκαθίδρυση της ειρήνης, της ηρεμίας και της σταθερότητας. Πρώτα απ ‘όλα, δεν πρέπει να αφεθεί το κενό εξουσίας έτσι ούτως ώστε να προστατευτεί η ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των ανθρώπων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος, επιθυμούμε να υπάρξει μια διοίκηση χωρίς αποκλεισμούς».

Λέγοντας ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις, και ειδικά η Αλ Κάιντα και η ISIS-K, δεν πρέπει να βρουν καταφύγιο στο Αφγανιστάν, ο Τσαβούσογλου είπε ότι είναι σημαντικό να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι Ταλιμπάν. Δηλώνοντας ότι «η ενδυνάμωση των τρομοκρατικών ομάδων στο Αφγανιστάν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην σταθερότητα της περιοχής», ο υπουργός είπε: «Ένα ανασφαλές περιβάλλον μπορεί να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα μετανάστευσης. Ως εκ τούτου, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ενεργήσει με ενότητα και αλληλεγγύη στο Αφγανιστάν».

Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλει στην ύπαρξη μιας κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς και στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ειρήνης και ηρεμίας στο Αφγανιστάν, ο Τσαβούσογλου είπε: «Με αυτές τις σκέψεις,προβλέπεται η πρεσβεία μας στην Καμπούλ να συνεχίσει τις δραστηριότητές της. Επιπλέον, στην κατεύθυνση του αιτήματος των Ταλιμπάν για να μπορέσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ να παραμείνει ανοιχτό διαπραγματευόμαστε για την παροχή τεχνικής υποστήριξης».

Το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα «Μπαϊρακτάρ Ακιντζί» συζητήθηκε στον ελληνικό τύπο: Είναι όπως τα κανόνια του Μωάμεθ του Πορθητή

Η τελετή παράδοσης του επιθετικού μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (TΙHA), στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος Ερντογάν στο Τσόρλου, είχε ευρεία κάλυψη στον ελληνικό τύπο. Ορισμένα ΜΜΕ παρομοίασαν το TΙHA με τα κανόνια που χρησιμοποίησε ο Μωάμεθ ο Πορθητής όταν κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη.Η εφημερίδα Καθημερινή επέστησε την προσοχή στην έκφραση του Ερντογάν ότι «όποιος θέλει να μετακινήσει έστω και μια πέτρα στην περιοχή μας, πρώτα θα πρέπει να ζητήσει τη συγκατάθεση της Τουρκίας».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...