Τουρκικός Τύπος: Δηλώσεις Ερντογάν για ΗΠΑ, δορυφορικό πρόγραμμα και κινητοποιήσεις φοιτητών

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Όλα τα ΜΜΕ

– Δήλωση από τον Ερντογάν για τις κινητοποιήσεις των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου.
Ο Πρόεδρος προέβη σε δήλωση με στόχο τον επαρχιακό πρόεδρο του CHP Κωνσταντινούπολης, Τζανάν Καφταντζίογλου, σχετικά με τις εκδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου:
«Οι φοιτητές δεν εμπλέκονται σε αυτήν την κινητοποίηση. Υπάρχουν τρομοκράτες σε αυτήν την επιχείρηση. Ο επαρχιακός πρόεδρος του CHP στην Κωνσταντινούπολη, που δεν έχει καμία σχέση με τους φοιτητές ήταν εκεί. Αυτός είναι στέλεχος της DHKP-C (σ.σ. Eπαναστατικό Λαϊκό Aπελευθερωτικό Κόμμα-Mέτωπο / Τρομοκρατική Οργάνωση). Πιστεύω ότι ο Μελίχ Μπουλού ως πρύτανης θα είναι πολύ επιτυχημένος εκεί».

– Ερντογάν: Στα λόγια η Αμερική είναι το λίκνο της δημοκρατίας. Αυτή η διαδικασία συγκλόνισε όλη την ανθρωπότητα.
Ο Ερντογάν δήλωσε τα εξής: «Θυμηθείτε, η Αμερική και τα μέσα ενημέρωσης της ήταν σιωπηλά κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Και πάλι, θυμηθείτε τι έγραφαν τα αμερικανικά ΜΜΕ για μας τους πολιτικούς κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων Γκεζί, τι απειλές είχαν εκτοξεύσει; Και ενώ η υπομονή μας, η στάση μας ως πολιτικοί εκείνη την εποχή ήταν πολύ σαφής, η στάση της Αμερικής ήταν πολύ διαφορετική. Αλλά τότε επικεφαλής βρισκόταν οι Δημοκρατικοί. Τώρα έχουμε δει ότι και οι Ρεπουμπλικάνοι είναι ίδιοι με τους Δημοκρατικούς και βλέπουμε ακόμα ότι αποτελούν μια μαύρη κυλίδα για την δημοκρατία. Ελπίζουμε ότι στις 20 Ιανουαρίου, η τελετή παράδοσης παραλαβής του κ. Μπάιντεν και με τις δηλώσεις του Τραμπ, θα είναι ήρεμη και στην επόμενη περίοδο, με τον κ. Μπάιντεν η Αμερική θα ξαναζήσει ειρηνικά. Η Αμερική πρέπει επίσης να εισέλθει σε μια πολύ διαφορετική
περίοδο και στις διεθνείς σχέσεις».

– Ερντογάν: Με τον δορυφόρο TÜRKSAT 5A, που εκτοξεύτηκε σήμερα το πρωί  εξασφαλίζουμε τα δικαιώματά μας στο διάστημα για 30 χρόνια.
Ο Ερντογάν συμμετείχε με ζωντανή σύνδεση στην συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Διεύθυνση της Τούρκσατ με θέμα «Το όραμα της Τουρκίας για το διάστημα και τους δορυφόρους», όπου μεταξύ άλλων είπε:
«Αυξήσαμε τον αριθμό των ενεργών δορυφόρων επικοινωνίας σε 4 με την ενεργοποίηση του TÜRKSAT 5A, ο οποίος σχεδιάστηκε για πληροφοριακούς και επικοινωνιακούς σκοπούς. Η περιοχή κάλυψης αυτού του δορυφόρου είναι η Μέση Ανατολή, η Βόρεια και Νότια Αφρική, η Κεντρική Αφρική, η Μεσόγειος, το Αιγαίο και η Μαύρη Θάλασσα. Η Τουρκία είναι μία από τις 30 χώρες που έχουν δικαίωμα τροχιάς στο διάστημα. Η Τουρκία ξεκίνησε τη διαδικασία αποστολής δορυφόρων στο διάστημα το 1994. Μετά από τον TÜRKSAT 5Β σκοπεύουμε να περάσουμε σε ένα νέο επίπεδο. Στόχος μας είναι το 2022 να θέσουμε σε τροχιά τον TÜRKSAT 6Α.

– Υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου: Ο τουρκικός λαός βλέπει το μέλλον του στην ΕΕ.
Άρθρο με τίτλο «Ο τουρκικός λαός βλέπει το μέλλον τους στην ΕΕ», έγραψε στην εφημερίδα Diario do Noticias της Πορτογαλίας.

Τζουμχουριγιέτ

Φοιτητικές κινητοποιήσεις
Ενώ οι διαμαρτυρίες ενάντια στο διορισμό του Μελίχ Μπουλού του ΑΚΡ ως πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου συνεχίστηκαν, πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις αλληλεγγύης σε αρκετές πόλεις. Στην Άγκυρα, η αστυνομία παρενέβη σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου και συνελήφθησαν 30 άτομα. Επιπλέον, ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου συγκεντρώθηκαν για άλλη μια φορά σήμερα και διαμαρτυρήθηκαν για το νέο πρύτανη.

Δείτε ακόμα...