Τουρκικός Τύπος: Δηλώσεις Ερντογάν για ΕΕ, Ουκρανία και Λιβύη

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Όλα τα ΜΜΕ

Τις «σημαντικές» -όπως τις χαρακτηρίζουν- δηλώσεις Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του Προεδρικού Υπουργικού Συμβουλίου προβάλουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Για την προσχώρηση στην ΕΕ

Ο Ερντογάν υπενθυμίζοντας ότι συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ και την πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και συζήτησαν εκτενώς τα επίκαιρα θέματα είπε: «Η Τουρκία ήταν πάντα φιλική και διαφανής στις σχέσεις της με την ΕΕ. Από την αρχή κάναμε ένα προς ένα όλα τα βήματα για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων για πλήρη ένταξη στην ΕΕ. Οι προσπάθειες της Τουρκίας για δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια και σταθερότητα στην οικονομία αποσκοπούν καταρχήν στην ανάπτυξη του επιπέδου των δικαιωμάτων, της ελευθερίας και της ευημερίας των πολιτών της. Θα είμαστε πολύ πιο ευχαριστημένοι εάν αυτήν την διαδικασία την εκτελούσαμε μαζί με την ΕΕ. Εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από την συμφωνία της 18ης Μαρτίου (σ.σ. συμφωνία της 18/3/2016 μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό) αποτρέψαμε την ακανόνιστη μετανάστευση που πιθανώς θα οδηγούσε σε σοβαρές πολιτικές και οικονομικές κρίσεις την Ευρώπη”.

Ο Ερντογάν αναφερόμενος στην 10η σύνοδο κορυφής των D-8 (σ.σ. συστάθηκε στις 15/6/ 1997 στην Κωνσταντινούπολη και συμμετέχουν Αίγυπτος, Μπαγκλαντές, Ινδονησία, Ιράν, Μαλαισία, Νιγηρία, Πακιστάν και Τουρκία) που πραγματοποιήθηκε στο Μπαγκλαντές είπε: «Κατά την ίδρυση της οργάνωσής μας, βασιστήκαμε στην ειρήνη αντί για τον πόλεμο,στον διάλογο αντί για την σύγκρουση και στην δικαιοσύνη και ανάπτυξη. Έχουμε υιοθετήσει το σύνθημα της ισότητας αντί της ανωτερότητας, της κοινής χρήσης αντί της εκμετάλλευσης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας και της δημοκρατίας αντί της καταπίεσης και της κυριαρχίας. Ως δομή που λειτουργεί με στόχο έναν πιο δίκαιο, πιο ευήμερο και πιο σταθερό κόσμο, έχουμε επιτύχει σημαντικά πράγματα το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχει μπροστά μας ακόμη σοβαρή απόσταση που πρέπει να διανύσουμε. Πρώτα ο θεός, συνεργαζόμενοι, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την εγκαθίδρυση ενός κόσμου ειρήνης και ηρεμίας».

Για την Ουκρανία

Υπενθυμίζοντας ότι φιλοξένησαν τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη λόγω της Συνόδου Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου, ο Ερντογάν συνέχισε ως εξής: «Με τον κ.Ζελένσκι και την συνοδεία του αξιολογήσαμε πολλά διμερή και περιφερειακά ζητήματα, ειδικά την κλιμακούμενη κρίση στο Ντονμπάς με τη Ρωσία. Σε αυτήν τη συνάντηση, όπου μοιραστήκαμε την κοινή μας ευαισθησία για την Κριμαία, συμφωνήσαμε να υπογράψουμε την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών το συντομότερο δυνατό».

Για τη Λιβύη

«Πραγματοποιήσαμε με επιτυχία την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου.Με την Λιβύη έχουμε βαθιές και ειδικές σχέσεις για πάνω από 500 χρόνια. Για την ευημερία του λαού της Λιβύης η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ενότητας της Λιβύης είναι ο πρωταρχικός μας στόχος. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε κάθε είδους υποστήριξης στην Κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας. Στο εξής, προτεραιότητά μας είναι να επεκτείνουμε την εξουσία και την κυριαρχία της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας σε ολόκληρη τη χώρα».

Για το «Τουρκικό Συμβούλιο»

Υπενθυμίζοντας ότι μελέτησαν τρόπους για να βελτιώσουν τη συνεργασία στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποίησαν με τους αρχηγούς κρατών του «Τουρκικού Συμβουλίου» την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ερντογάν είπε: «Τώρα βλέπουμε ότι είναι καιρός να μετατρέψουμε αυτόν τον σχηματισμό σε έναν διεθνή οργανισμό».

Για τη Ρωσία

Ο Πρόεδρος Ερντογάν υπενθύμισε ότι είχαν μια πολύ παραγωγική τηλεφωνική κλήση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα, όπου συζήτησαν πολλά θέματα από τον τουρισμό έως την κρίση της Ουκρανίας και από την Συρία έως το Καραμπάχ.

Για τον κορονοϊό

Ο πρόεδρος ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στα νέα αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση της επιδημίας και κλείνοντας την ομιλία του για το θέμα είπε: «Στην συνεδρίαση μας σήμερα επανεξετάσαμε την διαδικασία καταπολέμησης της επιδημίας σε όλες τις διαστάσεις της. Στόχος μας είναι να κάνουμε το καλύτερο για τη χώρα μας και το έθνος μας. Με την πολιτική των έργων και υπηρεσιών που ακολουθήσαμε οδηγήσαμε την Τουρκία στο σημερινό της επίπεδο.Εμείς είμαστε αυτοί που και πάλι θα λύσουμε τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την επιδημία και θα φέρουμε την χώρα μας στην θέση που της αξίζει στο παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό σύστημα που θα διαμορφωθεί μετά την επιδημία». Ο Ερντογάν συνεχίζοντας δήλωσε ότι από την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μεταξύ άλλων έργων, έχουν συμμετάσχει σε πολλά σημαντικά διεθνή προγράμματα για την χώρα.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας ,στην προετοιμασία του νέου συντάγματος και στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...