Τουρκικός Τύπος: Δηλώσεις Ερντογάν για συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Όλα τα ΜΜΕ

Δηλώσεις Ερντογάν για συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου

Ο Ερντογάν μετά την προσευχή της Παρασκευής έκανε τις παρακάτω δηλώσεις :

«Πρώτα δέχτηκα εγώ τον Δένδια Στην πραγματικότητα, είχαμε μια συνάντηση σε πολύ καλό κλίμα. Δυστυχώς όμως, κατά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Εξωτερικών μας το πράγμα ξέφυγε. Φυσικά, ο υπουργός μας απέναντι στην συμπεριφορά και την στάση του Δένδια του υπενθύμισε τα όρια του. Δεν θα μπορούσε να σιωπήσει. Αυτό δεν θα μας ταίριαζε ως έθνος και ως χώρα.

Είπα και εγώ στον Δένδια να μην μπερδέψουμε στις υποθέσεις μας άλλους. Δηλαδή την ΕΕ ή τον έναν και τον άλλον. Είμαστε δύο γειτονικές χώρες και ιστορικά με πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις.
Σήμερα, περίπου 150.000 συμπατριώτες μας ζουν στη Δυτική Θράκη. Αυτό κάτι σημαίνει. Κοιτάξτε, ήρθατε χθες στην Κωνσταντινούπολη, είχατε μια συνάντηση με τον Πατριάρχη όπως επίσης συναντήσατε και τους εκπροσώπους των Ρωμιών πολιτών μας. Αυτές είναι για εμάς θετικές προσεγγίσεις, αλλά για κάποιο λόγο εσείς δεν δείχνετε το απαραίτητο ενδιαφέρον για τους 150.000 υπηκόους της Ελλάδας που είναι ομοεθνείς μας. Δεν φτάνει αυτό αλλά διορίζετε εσείς τον αρχιμουφτή, κάτι που δεν συνάδει με την συμφωνία της Λωζάνης. Εμείς δεν διορίζουμε τον Πατριάρχη αλλά τον εκλέγει η Ιερά Σύνοδος.Το ίδιο θα έπρεπε να γίνεται και στην Ελλάδα. Να εκλέγεται ο αρχιμουφτής από τους εκεί μουφτήδες και τους ιμάμηδες.
Αυτό είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο και αποτελεί λόγο για την επιδείνωση των σχέσεών μας. Αυτό πρέπει να βελτιωθεί, αλλά δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι το λέμε για πολύ καιρό σε όλες τις κυβερνήσεις που έχουν έρθει και έχουν φύγει, δεν έχουμε αποτελέσματα. Ελπίζουμε να τα έχουμε αργότερα, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει τέτοιο κλίμα».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...