Όλα τα ΜΜE
– Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τα τρέχοντα θέματα
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το κατά πόσον η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τα γεγονότα του 1915 ως «γενοκτονία» συζητήθηκε στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους των μειονοτικών κοινοτήτων και τους επικεφαλής θρησκευτικούς ηγέτες τους , ο Ερντογάν απάντησε ότι βρήκε την ευκαιρία να ακούσει τα προβλήματα τους και συνεχίζοντας είπε: «Φυσικά και με ευχαρίστησε που άκουσα την ικανοποίησή τους».
Στην συνέχεια έδωσε πληροφορίες για την πορεία του εμβολίου για τον κορονοϊό που θα κατασκευαστεί στην Τουρκία λέγοντας: «Έχουμε πει ότι είμαστε έτοιμοι να το χρησιμοποιήσουμε όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά και να το μοιραστούμε με όλους στον κόσμο που το έχουν ανάγκη».
Όσον αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο είπε: «Ο αιγυπτιακός και ο τουρκικός λαός έχουν μια ιστορική συμπόρευση. Γι ‘αυτό, ως φίλοι, προσπαθούμε να ανακτήσουμε και να συνεχίσουμε την ιστορική μας συνεργασία με τον αιγυπτιακό λαό. Μας λυπεί να βλέπουμε τον αιγυπτιακό λαό να εξαναγκάζεται να συμπράξει με τον ελληνικό λαό. Τώρα έχει ξεκινήσει η νέα διαδικασία και οι οργανισμοί πληροφοριών άρχισαν να διαπραγματεύονται. Αργότερα, μέλη του υπουργείου εξωτερικών πραγματοποίησαν συναντήσεις. Θα συνεχίσουμε αυτήν την πορεία επεκτείνοντας την και αναπτύσσοντάς την».
– Επίσκεψη του ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Γερμανία
Ο υπουργός Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Μάας μεταξύ άλλων είπε: «Ο πρόεδρος μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε χθες με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Οι διάλογοι μας συνεχίζονται. Σήμερα είχαμε μια γόνιμη συνάντηση με τον Χάικο Μάας. Συζητήσαμε πολλές πτυχές των διμερών μας σχέσεων, περιφερειακών θεμάτων και πολλών σημαντικών εξελίξεων, όπως εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την Λιβύη και την Συρία.
Ήμουν στην Λιβύη πριν από δύο ημέρες. Η διακοπή της υποστήριξης που την έχει ανάγκη η χώρα δεν είναι προς όφελος της. Πρέπει να στηρίξουμε την νεοσύστατη κυβέρνηση στην Λιβύη, οι μισθοφόροι θα πρέπει να αποσυρθούν. Παρά την επιδημία, το διμερές μας εμπόριο με την Γερμανία αυξάνεται. Μπορούμε ήδη να δούμε ότι φέτος θα υπερβούμε τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Θέλουμε να αναπτύξουμε παραπέρα το εμπόριο μας με τη Γερμανία».
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χ. Μάας δηλώνοντας στην ομιλία ότι ως Γερμανία, υποστηρίζουν πάντα μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία είπε: “Η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ. Η Γερμανία το τόνιζε πάντα. Θα συνεχίσει να είναι σημαντικός σύμμαχος και στο μέλλον.
– Νέα διαδικασία ξεκινά με τις ΗΠΑ στο πρόγραμμα των F-35.
Η Τουρκία συμμετείχε στο πρόγραμμα των F-35 ως από κοινού παραγωγός με το Κοινό Μνημόνιο Συνεργασίας. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα αποτελούνταν από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Αυστραλία, την Δανία, τον Καναδά,την Νορβηγία και την Τουρκία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αποπέμψει επίσημα την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35.
Ο πρόεδρος της αμυντικής βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ δήλωσε: «Η τελευταία επιστολή των Ηνωμένων Πολιτειών μας δικαίωσε. Θα ξεκινήσει η διαδικασία διαλόγου για να βρεθεί λύση. Η διαδικασία επαναπροσέγγισης θα βασίζεται σε νομικές αρχές».