Τουρκικός Τύπος: Δηλώσεις Ερντογάν μετά το προεδρικό υπουργικό συμβούλιο

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Όλα τα  ΜΜE

Δηλώσεις Ερντογάν μετά το προεδρικό υπουργικό συμβούλιο  

Απευθυνόμενος στο έθνος μετά τη σύνοδο του προεδρικού υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν είπε ότι άφησαν πίσω μια πυκνή εβδομάδα εργασιών που ξεκίνησε με τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, συνεχίστηκε με επαφές στο Αζερμπαϊτζάν και τελείωσε με δύο ξεχωριστές διεθνείς συναντήσεις στην Αττάλεια.   

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ είπε: “Η Τουρκία, η οποία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό μετά την Αμερική και την πιο κρίσιμη στρατηγική θέση στο ΝΑΤΟ, έχει εκπληρώσει μέχρι σήμερα τα καθήκοντα της απέναντι στη συμμαχία. Είναι γεγονός ότι το ΝΑΤΟ δεν μπόρεσε να επιδείξει επαρκώς την ιδιότητα του ως ομπρέλα προστασίας απέναντι στα γεγονότα που συνέβησαν στην κοντινή μας περιοχή τα τελευταία δέκα χρόνια. Από αυτήν την άποψη, θεωρούμε σημαντική τη διαδικασία του ΝΑΤΟ 2030, η οποία αποτελεί τον οδικό χάρτη της συμμαχίας για τα επόμενα δέκα χρόνια. Στις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, μοιραστήκαμε με τους συνομιλητές μας ότι η ιδέα του ΝΑΤΟ, με τις στρατιωτικές και πολιτικές του διαστάσεις, πρέπει να αναπτυχθεί σύμφωνα με τις σημερινές συνθήκες και τις προσδοκίες μας. Δυστυχώς ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ κάνουν διάκριση μεταξύ των τρομοκρατών ως “καλοί τρομοκράτες και κακοί τρομοκράτες”. Αυτή είναι μια λανθασμένη, επικίνδυνη και διαστρεβλωμένη προσέγγιση. Σε αυτή τη σύνοδο κορυφής διαπιστώθηκε και πάλι ότι είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει το ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία”.

Δηλώνοντας ότι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εκπροσώπους πολλών χωρών, ο Ερντογάν είπε: “Αποφασίσαμε να εντείνουμε τις άμεσες επαφές μας, ειδικά με τον κ. Μακρόν, τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Μπάιντεν. Συναντηθήκαμε με τον κ. Μπάιντεν για να ξεκινήσουμε μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας.Το μόνο αίτημα της Τουρκίας είναι ο σεβασμός των κυριαρχικών της δικαιωμάτων σε όλους τους πολιτικούς και οικονομικούς τομείς και η υποστήριξη της καταπολέμησης των τρομοκρατικών οργανώσεων εντός και εκτός των συνόρων της”. 

Συνεχίζοντας είπε: ”Υπενθυμίσαμε σε όλους ότι η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα που αγωνίστηκε πραγματικά και αποτελεσματικά ενάντια στο DAESH, το οποίο κάποτε θεωρήθηκε ως το πιο σημαντικό πρόβλημα της συμμαχίας στη Συρία. Τονίσαμε τη σημασία της υποστήριξης και της ασφάλειας που παρέχει η Τουρκία σε εννέα εκατομμύρια πρόσφυγες εντός και εκτός των συνόρων της και εξηγήσαμε ότι αναμένουμε μια πιο ειλικρινή και ισχυρή συμβολή.  

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του στο Αζερμπαϊτζάν και τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Αλίγιεφ τόνισε: “Εκτός από την προσπάθεια μας να δώσουμε ζωή στο Καραμπάχ, παίρνουμε και τα μέτρα μας, σύμφωνα με το πνεύμα ενός έθνους, δύο κρατών, έτσι ώστε οι αδελφοί μας του Αζερμπαϊτζάν να μην ξαναζήσουν τέτοιες καταστροφές. Πιστεύω ότι αυτή η περιοχή, όπου έχουν ανοίξει δρόμοι, έχουν κατασκευαστεί σήραγγες και έχουν προετοιμαστεί οι υποδομές για το ξαναχτίσιμο των πόλεων  και την ανάπτυξη της παραγωγής, θα έχει εντελώς νέο πρόσωπο το αργότερο εντός ενός έτους”.

Δηλώνοντας ότι πραγματοποίησαν τη Σύνοδο Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Αττάλεια όπου συμμετείχαν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ο Ερντογάν συνέχισε ως εξής: “Η Σύνοδος αυτή είναι η μόνη διοργάνωση που συγκεντρώνει και τις δεκατρείς χώρες της περιοχής γύρω από το ίδιο τραπέζι. Πιστεύουμε ότι αυτή η διοργάνωση, η οποία από το ξεκίνημα της ανέλαβε μια σημαντική αποστολή στην επίλυση των πολιτικών προβλημάτων στην περιοχή μέσω του διαλόγου, θα πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω.
Μετά από αυτό, διοργανώσαμε το Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας όπου ήρθε ξανά στην επιφάνεια η ανάγκη αναδιάρθρωσης του παγκόσμιου πολιτικού και οικονομικού συστήματος”. 

Δ.Ι

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...