Οι καταστροφικοί σεισμοί με επίκεντρο το Καχραμάνμαρας έφεραν ξανά στην ημερήσια διάταξη τον εδώ και χρόνια αναμενόμενο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Με αυτή την έννοια και στα ΜΜΕ εμφανίζονται όλο και περισσότερο αναλύσεις και συνεντεύξεις ειδικών επιστημόνων οι οποίοι προβαίνουν σε σημαντικές προειδοποιήσεις.
Επίσης τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται εκτενώς στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα.
Δήλωση του καθηγητή Σουκρού Έρσοϊ για τον πιθανό σεισμό της Κωνσταντινούπολης! Αναμένεται τσουνάμι;
Δηλώνοντας ότι ο πιθανός σεισμός της Κωνσταντινούπολης μπορεί να προξενήσει τσουνάμι, ο κοσμήτορας του τμήματος πολιτικών μηχανικών του Πολυτεχνείου Γιλντίζ, καθηγητής Σουκρού Έρσοϊ, ανακοίνωσε επίσης την περιοχή που θα πληγεί περισσότερο από το τσουνάμι και τόνισε:
“Υπάρχει διπλός κίνδυνος γύρω από την Κωνσταντινούπολη. Όταν υπάρξει σεισμός, αν δημιουργηθεί και τσουνάμι, ο χρόνος για να φτάσει στις ακτές είναι 5-30 λεπτά. Αυτός ο χρόνος είναι αρκετός από την άποψη ότι μπορεί να απομακρυνθεί ο κόσμος. Ιστορικά η περιοχή γύρω από την Κωνσταντινούπολη έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει δύο σεισμούς 7 βαθμών μέσα σε ένα χρόνο. Ας θυμηθούμε τι συνέβη το 2019 με σεισμό 5,8 Ρίχτερ. Οι συγκοινωνίες μπλοκαρίστηκαν και η επικοινωνία διακόπηκε. Ήταν μια μικρή πρόβα του μεγάλου σεισμού. Επομένως, κάτι πρέπει να γίνει”.
Τονίζοντας ότι η υποθαλάσσια κατολίσθηση που θα προκληθεί από τον σεισμό μπορεί να δημιουργήσει τσουνάμι και ότι αυτό μπορεί να είναι ισχυρό, είπε: “Η πιο πιθανή ζώνη κινδύνου είναι ο ανατολικός Μαρμαράς και η πιθανότητα δημιουργίας τσουνάμι τη στιγμή του σεισμού είναι 1 για κάθε 3 σεισμούς. Για αυτήν την πιθανότητα πρέπει να υπάρξει μια στρατηγική και οι ακτές του Μαρμαρά να επανασχεδιαστούν χωροταξικά”.
Ο καθηγητής γεωλογίας Οκάν Τουϊσούζ αξιολόγησε το σενάριο του σεισμού της Κωνσταντινούπολης
Ο καθηγητής γεωλογίας Οκάν Τουϊσούζ αξιολόγησε τον πιθανό σεισμό της Κωνσταντινούπολης σε ζωντανή εκπομπή του NTV και απάντησε στο ερώτημα “Αν γίνει σεισμός που θα σπάσει όλα τα ρήγματα στο Μαρμαρά, ποιο μέρος της Κωνσταντινούπολης θα δονηθεί περισσότερο και με ποια ένταση;”.
Συνοπτικά, ο Τουϊσούζ μεταξύ άλλων είπε και τα εξής: “Όταν σπάει ένα ρήγμα, δημιουργείται μεγαλύτερη ένταση στα άκρα του. Τα μέρη που θα ταρακουνηθούν περισσότερο είναι τα παραλιακά τμήματα της πόλης. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα κτίρια εκεί θα καταρρεύσουν. Ένα καλό κτίριο μπορεί να αντέξει. Τουλάχιστον η προσδοκία εδώ είναι ότι το κτίριο δεν θα γίνει ένας σωρός από μπάζα. Η Κωνσταντινούπολη έχει 1.160.000 κτίρια. Είναι αλήθεια ότι 5-6 εκατοντάδες χιλιάδες από αυτά δεν είναι και πολύ ανθεκτικά στους σεισμούς. Σε έναν σεισμό 7,6 βαθμών στην παράκτια περιοχή, η δόνηση στο έδαφος θα γίνει αισθητή με μέγεθος 10 βαθμών. Όταν υπάρχει κακό έδαφος, μεγεθύνει τα σεισμικά κύματα. Επειδή στον Μαρμαρά υπάρχουν μικρά αποκομμένα ρήγματα το μέγεθος του σεισμού μπορεί να είναι 7 ίσως και κάτω από το 7. Οι προετοιμασίες όμως πρέπει να γίνουν σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο. Το χειρότερο σενάριο στον Μαρμαρά είναι να σπάσουν όλα τα ρήγματα σε ένα σεισμό. Υπάρχουν βέβαια και πιο ήπια σενάρια. Υπάρχει όμως και η πιθανότητα να υπάρξει και σεισμός των 7,6 που είναι και ο μέγιστος που μπορεί να δημιουργηθεί”.
Καθηγητής Χαλούκ Οζένερ:Σεισμός άνω των 7 μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή
Το Αστεροσκοπείο Κάντιλι και το Ινστιτούτο Σεισμολογικών Ερευνών, μαζί με Ιάπωνες επιστήμονες, ξεκίνησαν μετρήσεις πριν από πέντε χρόνια για να κατανοήσουν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του ρήγματος του Μαρμαρά.
Οι κινήσεις της γης καταγράφονται συνεχώς και συλλέγονται δεδομένα με σεισμόμετρα που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του μεγέθους, της διάρκειας, του κέντρου και της διάρκειας των σεισμών.
Αναφέροντας ότι οι μελέτες συνεχίζονται εδώ και πέντε χρόνια, ο καθηγητής Χαλούκ Οζένερ, διευθυντής του Αστεροσκοπείου Κάντιλι, εξήγησε τα αποτελέσματα της μέχρι στιγμής έρευνας ως εξής :”Πρόκειται για μια σεισμογενή ζώνη. Ένας σεισμός άνω των 7 βαθμών μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Πότε θα συμβεί; Κανείς δεν ξέρει. Ως κοινότητα των γεωεπιστημόνων, οι μελέτες που θα πραγματοποιήσουμε είναι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες. Αυτό που πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό είναι να γίνει ασφαλής η κτιριακή μάζα”.