Τουρκικός Τύπος: Δηλώσεις του ΑΚΡ για την Ελλάδα

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Δήλωση από το AKP για την Ελλάδα : Είναι απαράδεκτη

Ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Οι δηλώσεις της Ελλάδας με στόχο την Τουρκία και τον πρόεδρό μας είναι απαράδεκτες. Δεν μπορεί να φτάσει πουθενά με αυτή την επιθετική προπαγάνδα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα στέλνοντας επιστολές σε άλλες χώρες καταγγέλλοντας την Τουρκία.

 Οι δραστηριότητες της Τουρκίας για τη “γαλάζια πατρίδα” μας βασίζονται στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στο νόμο.

Η Ελλάδα θα πρέπει να αξιολογήσει τι περιμένουν οι άλλες χώρες ως αντάλλαγμα για τη στήριξη που της δίνουν. Θα πρέπει να καταλάβει ότι ο πιο σταθερός τρόπος είναι να λυθούν τα προβλήματα στο τραπέζι με την Τουρκία. Η Ελλάδα προτιμά έναν παράνομο τρόπο με τον εξοπλισμό των νησιών. Αυτός είναι ένας αδιέξοδος δρόμος.

Οι χώρες που υποστηρίζουν την ανομία της Ελλάδας δεν έχουν καλές προθέσεις για τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας.

Οι συνεχείς προκλητικές δηλώσεις της Γαλλίας υπονομεύουν τις διπλωματικές λύσεις.”


Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης επισκέφτηκε την Κω και την Αστυπάλαια  

Μετά την επίσκεψη των ΗΠΑ και τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ,ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παραπονέθηκε για την Τουρκία και έλαβε την υποστήριξη της Γαλλίας και της Γερμανίας, επισκέφθηκε τα νησιά Κω και Αστυπάλαια τα οποία είναι εξοπλισμένα σε αντίθεση με τη Συμφωνία του Παρισιού του 1947. Επισκέφτηκε επίσης και το νησί Ψέριμος,το όνομα του οποίου δεν υπήρχε στη λίστα με τα νησιά που έδωσε στην Ελλάδα η Συνθήκη των Παρισίων.

Στο μεταξύ, μεγάλη χαρά δημιούργησε στην Αθήνα η στήριξη της Ελλάδας από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ, μετά τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Η Γερμανία κράτησε φιλελληνική στάση, κάνοντας στροφή 180 μοιρών μέσα σε λίγες μέρες.

Ο Μητσοτάκης, ο οποίος δείχνοντας και τον χάρτη “Γαλάζια Πατρίδα” στον Γερμανό καγκελάριο,τον οποίο συνάντησε στις Βρυξέλλες, παραπονέθηκε για την Τουρκία, λέγοντας ότι σε μια εποχή που ένα μέλος της ΕΕ απειλείτε  από μια χώρα υποψήφια για την ΕΕ,δεν είναι κατανοητή  η πολιτική ισότιμων αποστάσεων από τη Γερμανία.  

Ο εκπρόσωπος του καγκελαρίου, Βόλφγκανγκ Μπύχνερ, ανέβασε τους τόνους στη δήλωσή του την Τετάρτη, αναφερόμενος στα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και είπε: “Η είσοδος στον ελληνικό εναέριο χώρο και η πραγματοποίηση υπερπτήσεων πάνω από τα νησιά δεν είναι αποδεκτή. Αυτό είναι επίσης ασυμβίβαστο με το πνεύμα της συμμαχίας”.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς απάντησε στη δήλωση του Μπύχνερ λέγοντας: “Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε σθεναρά τις αβάσιμες δηλώσεις κατά της χώρας μας”.

Μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε επίσης δηλώσεις στήριξης της Ελλάδας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...