Τούρκικος Τύπος: Δηλώσεις του Ερντογάν για τη σύνοδο G20 στη Ρώμη

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Όλα τα ΜΜΕ

Ο πρόεδρος Ερντογάν σχολίασε τη Σύνοδο των Ηγετών των G20 

Δηλώνοντας ότι η Σύνοδος Κορυφής των G20 στη Ρώμη ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν και στη συνέχεια απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Αναφερόμενος στη συνάντηση του με το Μπάιντεν είπε: “Είχαμε μια ειλικρινή και εποικοδομητική συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν. Εκτός από την ενίσχυση της συνεργασίας μας στο Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε πιο έντονα τις οικονομικές μας σχέσεις. Ας ελπίσουμε ότι θα επιτύχουμε τον στόχο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όγκο διμερούς εμπορίου. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να διαβουλευτούμε για τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και της στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Πάνω απ’ όλα, υπάρχει το θέμα των F-35 για τα οποία έχουμε πληρώσει  1 δισεκατομμυρίου 400 εκατομμύρια δολάρια. Διαπραγματευτήκαμε επίσης την προμήθεια των F-16 και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων. Δεν έχω δει αρνητική προσέγγιση από τον πρόεδρο ο οποίος τόνισε ότι μπορεί να μην υπάρξουν αποτελέσματα πολύ σύντομα γιατί πρέπει το θέμα να περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Μέχρι στιγμής η Αμερική έχει υποστηρίξει ανοιχτά το PKK/YPG.Εφόσον είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, ο εταίρος μας δεν πρέπει να καταφύγει σε τέτοιες ενέργειες σε μελλοντικές διαδικασίες. Συμφωνήσαμε επίσης ότι πρέπει να συνεργαστούμε σε αυτό το θέμα, το οποίο είναι μία από τις κύριες προτεραιότητες της Τουρκίας. Ούτε εδώ είχε αρνητική στάση.” 

Για τη συνάντηση του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι υπήρξαν προς συζήτηση πέντε-έξι βασικά θέματα. Επισημαίνοντας ότι η Λιβύη βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των θεμάτων, ο Ερντογάν είπε: “Ο Μακρόν θέλει να πραγματοποιήσει μια παρόμοια Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη στο Παρίσι. Δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε μια διάσκεψη στην οποία θα παραβρίσκονται η Ελλάδα, το Ισραήλ και η ελληνοκυπριακή πλευρά. Διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα αγόρασε αεροπλάνα Rafale και φρεγάτες σύμφωνα με τη συμφωνία που έκανε με τη Γαλλία και ότι η Γαλλία συμφώνησε να ενεργήσει μαζί με την Ελλάδα σε ορισμένες πτυχές σε περίπτωση πιθανής σύγκρουσης, σε ερώτηση που του έγινε στο “Πώς μπορεί αυτή η εικόνα να επηρεάσει τη γεωστρατηγική ισορροπία στην Ανατολή Μεσόγειος και Αιγαίο;”  ο Ερντογάν απάντησε: “Έχουμε μιλήσει και στον κ. Μπάιντεν και στον Μακρόν για αυτό το θέμα. Είπαμε ότι η δημιουργία βάσης στην Αλεξανδρούπολη ενοχλεί σοβαρά εμάς και το λαό μας. Ο Μακρόν είπε για τα Rafale “Αυτοί έχουν λεφτά” και εγώ του επεσήμανα λέγοντάς του “Κοίτα , σας εξαπατούν, δεν έχουν λεφτά. Ξέρω μόνο ότι χρωστούν 400 δισ. ευρώ στη Δύση”. Όμως το μόνο μας μέλημα με αυτές τις εξελίξεις είναι ότι εμείς ως Τουρκία θα είμαστε δυνατοί.” 

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν πήγε στη σύνοδο των ηγετών στη Σκωτία, ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι υπάρχουν πρότυπα πρωτοκόλλου ασφαλείας που ζήτησαν για τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στη Γλασκώβη. Δηλώνοντας ότι αυτά είναι πρωτόκολλα που εφαρμόζονται  σε όλους τους  ηγέτες σε όλες τις διεθνείς επισκέψεις, ο Ερντογάν είπε: “Σε τελική ανάλυση, αυτό δεν αφορούσε μόνο τη δική μας ασφάλεια, αλλά και τo σεβασμό προς τη χώρας μας.”

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...