Τουρκικός Τύπος: Δηλώσεις Τσαβούσογλου για τα ελληνοτουρκικά

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου: Εάν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει την παραβίαση των συνθηκών, θα συζητηθεί η κυριαρχία των νησιών

Σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε ο Τσαβούσογλου ,μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά.

Υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ με πρόσφατη απόφασή τους ήραν το εμπάργκο όπλων στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Υπουργός είπε:

“Υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ τουρκικής και ελληνικής πλευράς σε αυτό το νησί. Οι ΗΠΑ ακολουθούσαν επίσης μια πολιτική ισορροπίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Με αυτή την τελευταία απόφαση, οι ΗΠΑ δείχνουν στην πραγματικότητα ότι έχουν διαταράξει εντελώς την πολιτική ισορροπίας και είναι υπέρ των Ελληνοκυπρίων. Μετά από αυτή την απόφαση, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο όσον αφορά τον εξοπλισμό στην Τουρκική Δημοκρατία  της Βόρειας Κύπρου και θα πάρουμε κάθε είδους μέτρα για την προστασία της”.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει στα απαραίτητα μέτρα σχετικά με την παραβίαση του καθεστώτος των αφοπλισμένων νησιών από την Ελλάδα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και είπε:

“Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ και η Ελλάδα δεν θα γινόταν μέλος του ΝΑΤΟ αν δεν είχαμε πει ναι. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα έφυγε και επέστρεψε ξανά. Η Ελλάδα θα εξαπατήσει τον εαυτό της αν βρει καταφύγιο πίσω από τρίτους. Αύριο, σε οποιαδήποτε κατάσταση, η Ελλάδα δεν θα δει κανέναν στο πλευρό της από αυτούς που τη βοήθούν σήμερα, όπως και στο παρελθόν. Είμαστε γείτονες, είμαστε δύο χώρες δίπλα-δίπλα. Έχουμε προβλήματα και εμείς δώσαμε προτεραιότητα στη διπλωματία για την επίλυσή τους”.

Υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φιλοξένησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Κωνσταντινούπολη στις 14 Μαρτίου και ότι εκεί επιτεύχθηκε μια πολύ καλή συμφωνία, δήλωσε :

“Ας λύσουμε τα προβλήματά μας μέσω της διπλωματίας, ας μην είμαστε ο ένας εναντίον του άλλου, ας μην εμπλέκουμε τρίτες χώρες. Αυτή ήταν η συμφωνία, αλλά η Ελλάδα άρχισε να συμπεριφέρεται με τον αντίθετο τρόπο μέσα σε 15 ημέρες αφότου ο Μητσοτάκης πήγε στη Νέα Υόρκη. Η Ελλάδα κάνει λάθος αν καταφεύγει στην αντίληψη ότι η ΕΕ οπωσδήποτε την υποστηρίζει. Δυστυχώς, η ΕΕ προσπαθεί να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας, παρόλο που κάνει 100% λάθος. Μιλάμε για έναν οργανισμό που καυχιέται ότι είναι το σπίτι του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων αλλά δεν συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος. Εμείς όμως προσφέρουμε λύσεις  στα προβλήματα. Εμείς πάντα καταθέτουμε προτάσεις για δίκαιη κατανομή στην Κύπρο και για την επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο”.

Συνεχίζοντας τόνισε :

“Ορισμένα από τα νησιά που παραβιάστηκαν από την Ελλάδα της δόθηκαν με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923.

Είμαστε συμβαλλόμενο μέρος σε αυτή τη συμφωνία. Ένα άλλο μέρος δόθηκε με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Δεν είμαστε συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας αυτής. Γιατί υπογράφηκαν αυτές οι συμφωνίες; Υπογράφηκαν για να εγκαθιδρυθεί η ειρήνη. Οι όροι της ειρήνης είναι ότι τα νησιά αυτά δεν θα είναι εξοπλισμένα. Η Ελλάδα άρχισε να τα εξοπλίζει τη δεκαετία του ’60.Στείλαμε τρεις επιστολές στον ΟΗΕ ενάντια σε αυτή τη συμπεριφορά της Ελλάδας και  είπαμε: “Αυτά τα νησιά δόθηκαν υπό αυτούς τους όρους και οι συμφωνίες είναι προφανείς. Ως εκ τούτου, εάν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει την παραβίαση, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών. Αντί  η Ελλάδα να δώσει μια απάντηση που βασίζεται στους διεθνείς νόμους, άρχισε να λέει ότι “η Τουρκία παραβιάζει και απειλεί την κυριαρχία μας”.

Η Ελλάδα λέει ότι η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947.Το θέμα δεν είναι αν η Τουρκία είναι μέρος ή όχι. Σας δόθηκαν τότε τα νησιά από τους Ιταλούς αλλά υπό όρους και εσείς υπογράψατε. Ενάντια σε ποιον τα εξοπλίζετε; Τα εξοπλίζετε εναντίον της Τουρκίας. Δεν πρέπει να τα εξοπλίζετε. Αυτός είναι ένας όρος για τη διατήρηση της ειρήνης. Εάν παραβιάζετε αυτή την προϋπόθεση, δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να περιμένει με σταυρωμένα τα χέρια.

Στην Αλεξανδρούπολη και σε άλλες περιοχές, οι ΗΠΑ έχουν στήσει βάσεις με διάφορες προφάσεις. Ενοχλεί επίσης την Ελλάδα το γεγονός ότι έχουμε επίγνωση κάθε βήματος που κάνει. Φυσικά δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι. Καλέσαμε τον Έλληνα πρέσβη στο υπουργείο μας και προβήκαμε στις απαραίτητες διαμαρτυρίες. Από τώρα και στο εξής, θα κάνουμε τα βήματά μας αναλόγως”.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...