Τούρκικος Τύπος: Δηλώσεις Τσαβούσογλου και Τατάρ στην Γενεύη

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Φιλοκυβερνητικά  ΜΜΕ

Δήλωση για την Γενεύη από τον Υπουργό Τσαβούσογλου: Έλαβαν την απαιτούμενη απάντηση 

Ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ Ερσίν Τατάρ και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποίησαν κοινή συνέντευξη τύπου στην Γενεύη. 

Ο Τατάρ επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έφεραν αποτέλεσμα δήλωσε : 

Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την πολιτική των δύο κρατών βάσει της κυριαρχικής ισότητας στην Κύπρο.
Δεν θα είχε νόημα να καθίσουμε στο τραπέζι και να ξεκινήσουμε επίσημες διαπραγματεύσεις υπό τις παλιές συνθήκες, χωρίς την αναγνώριση της ισότητας και του ίσου καθεστώτος.Ο στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να διατηρήσει την Κυπριακή Δημοκρατία και  στις συνταγματικές τροποποιήσεις οι Τουρκοκύπριοι να αποτελέσουν ένα “μπάλωμα”.Ο στόχος των Ελλήνων είναι να σπάσουν τους δεσμούς μας με την Τουρκία.Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από εμάς να να γίνουμε “τσόντα” σε ένα σύστημα που δεν έχει βάσεις.Εάν υπάρχει η σκέψη της διακοπής των δεσμών μας με την Τουρκία,πιστεύουμε ότι η Τουρκία δεν θα ξεγελαστεί παίζοντας αυτό το παιχνίδι.

Ούτε η Κύπρος είναι η παλιά Κύπρος,ούτε η Ανατολική Μεσόγειος είναι η παλιά Ανατολική Μεσόγειος”. 

Στην ομιλία του ο Τσαβούσογλου μεταξύ άλλων είπε τα εξής : 

“Στόχος της συνάντησης ήταν να αναζητηθεί μια νέα βάση περαιτέρω διαπραγματεύσεων.  Αναφερθήκαμε στην λύση που θα βασίζεται στην κυριαρχία και την ισότητα  και υποστηρίξαμε πλήρως τις προσπάθειες της ΤΔΒΚ.Ο αρχηγός της ελληνικής διοίκησης δεν μπόρεσε να παρουσιάσει μια νέα προοπτική.  Επανέλαβε την παλιά της ρητορική σαν ένα κολλημένο δίσκο. Είπαμε επίσης ότι η ελληνική πλευρά ενήργησε ως μονομερής κυρίαρχος του νησιού.Έχουμε πει ότι πρέπει τώρα να υπάρξει μια νέα τάξη πραγμάτων μεταξύ των δύο κρατών. Ο πρόεδρος της Νότιας Κύπρου αντιτάχθηκε στην ισότιμη κυριαρχία.Πήραν τις απαραίτητες απαντήσεις από τον κ. Τατάρ και εμάς. 

Η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε να δοθεί στον ΟΗΕ ο έλεγχος των Βαρωσίων και του αεροδρομίου Ερτζάν της Λευκωσίας και ο έλεγχος της Αμμοχώστου στην ΕΕ.Φυσικά αυτό δεν είναι δυνατό.  Θα διατηρήσουμε τη σταθερή μας στάση στην προσεχή περίοδο.
Δεν θα κάνουμε παραχωρήσεις για την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της ΤΔΒΚ.

Η συνάντηση της Γενεύης είναι ένα ιστορικό σημείο στο 58χρονη υπόθεση της Κύπρου. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους Τουρκοκύπριους στον μακροπρόθεσμο αγώνα τους. Η άλλη πλευρά θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την απειλητική γλώσσα, το γνωρίζουμε. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εξηγήσουν γιατί δεν αναγνωρίζουν την ΤΔΒΚ και γιατί εφαρμόζουν εμπάργκο. Και εάν ακόμα δεν αποδέχονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, πρέπει να τα γνωρίζουν. Δεν υποχωρούμε στο θέμα της ισότητας της ΤΔΒΚ. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ΤΔΒΚ”. 

Δ.Ι

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...