Τουρκικός Τύπος: Δηλώσεις Τσελίκ για ελληνοτουρκικά, Μακρόν και Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Όλα τα ΜΜΕ: Δηλώσεις του εκπροσώπου του AKP Τσελίκ.

Βασικά θέματα για τα οποία έκανε δηλώσεις:

Το σκάνδαλο της γελοιογραφίας: Αυτή η εποχή, δυστυχώς, είναι μια εποχή όπου τα εγκλήματα μίσους εμφανίζονται όλο και περισσότερο. Αφήνουμε αυτούς που προσβάλλουν τον Προφήτη μας με αυτήν την προσβολή.

Για τον Μακρόν: Μετά την κατάρρευση της πολιτικής του στη Λιβύη ο Mακρόν στοχοποίησε τη χώρα μας και το Πρόεδρό μας. Και η τρέχουσα εξωτερική πολιτική του δεν είναι ρεαλιστική και δεν μπορεί να είναι επιτυχής. Προσπαθεί να κάνει μια επίδειξη δύναμης στέλνοντας πλοία και αεροπλάνα στη Μεσόγειο, αλλά δεν έχει αποτέλεσμα. Οι μαζικοί τάφοι ήταν και πάλι το αποτέλεσμα λανθασμένων πολιτικών που εφαρμόστηκαν στη Λιβύη. Αντί να δει αυτά τα αποτελέσματα, προσπαθεί να στοχοποιήσει τη χώρα μας και το Πρόεδρό μας. Μιλά για το «Γαλλικό Ισλάμ». Αυτές είναι εκφράσεις που προκαλούν εχθρότητα απέναντι στο Ισλάμ και αντισημιτισμό. Βλάπτουν επίσης τις δημοκρατικές αξίες της Ευρώπης. Η έννοια του κοσμικού κράτους είναι μια βαθιά έννοια. Σε μια χώρα όπου η έννοια αυτή αναφέρεται τόσο πολύ, είναι μεγάλο λάθος να μιλάμε για το «Γαλλικό Ισλάμ».

Αρμενία- Αζερμπαϊτζάν: Το Αζερμπαϊτζάν υπερασπίζεται την πατρίδα του ενάντια σε άδικες και παράνομες επιθέσεις.Ορισμένοι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τον μηχανισμό κατάπαυσης του πυρός. Η εκεχειρία παραβιάστηκε αμέσως από τους Αρμένιους. Έτσι διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά ότι η Αρμενία δεν θέλησε τις διπλωματικές και πολιτικές διαπραγματεύσεις αλλά προσπάθησε να βρει λύση με το πόλεμο. Από τις 23 Οκτωβρίου, 63 άμαχοι σκοτώθηκαν και 219 αδελφοί μας στο Αζερμπαϊτζάν τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα της επίθεσης της Αρμενίας σε αστικούς οικισμούς. Η Αρμενία είναι η επιτιθέμενη πλευρά. Το Καραμπάχ είναι έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, η δε Αρμενία είναι  κατακτητής. Το Αζερμπαϊτζάν υπεραμύνεται της πατρίδας του.

Οι εκλογές στην «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»: Ο κ. Tατάρ εκλέχθηκε πρόεδρος. Τα λόγια του είναι ενδεικτικά μιας νέας και θετικής εποχής. Η περίοδος μερικών οδυνηρών μηνυμάτων που ακούσαμε στο παρελθόν από τη Προεδρία της «ΤΔΒΚ» και τα μηνύματα που έβλαψαν  τους Τουρκοκύπριους έχουν τελειώσει. Η δηλώσεις του κ.Τατάρ για λύσεις που βασίζονται σε πραγματικά  γεγονότα φέρνει μια νέα εποχή όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της «ΤΔΒΚ».

Η Ελλάδα και η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο: Προς το παρόν, το Oruç Reis βρίσκεται σε μια περιοχή όπου θα πραγματοποιήσει σεισμική έρευνα μεταξύ 25 Οκτωβρίου και 4 Νοεμβρίου. Απέχει 440 χλμ από την Ελλάδα και 130 χλμ από τη χώρα μας. Όπως επισημαίνεται από το διεθνές δίκαιο, η Τουρκία υποστηρίζει τα δικαιώματα της σε νομική βάση. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, ακολουθεί τις μαξιμαλιστικές θέσεις. Κατά διαστήματα μπαίνει θέμα διαπραγματεύσεων. Η πόρτα μας για διαπραγμάτευση είναι πάντα ανοιχτή. Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι μια χώρα διαπραγματεύσεων. Αλλά όταν παρουσιάζουν μια de facto κατάσταση στο πεδίο, δίνεται η απάντηση. Η βασική αρχή είναι η αρχή μας είναι «ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο», όπως δήλωσε ο Ατατούρκ. Είμαστε υπέρ της φόρμουλας  win-win.

Η υπόθεση της Λιβύης: Λέγοντας ότι θα κάνει κάποιες εργασίες στα βόρεια της Κρήτης, η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα της Λιβύης. Η Τουρκία από την αρχή δήλωσε ότι αντί να υπάρξει λύση με στρατιωτικά μέσα να διεξαχθούν συζητήσεις μεταξύ των Λίβυων στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Γνωρίζουμε πώς η Γαλλία υποστήριξε τον πραξικοπηματία Χάφταρ. Ως αποτέλεσμα των συνεδριάσεων της επιτροπής «5 + 5», υπογράφηκε εκεχειρία στη Γενεύη, στις 23 Οκτωβρίου. Θα δούμε ποιος θα παραβεί την εκεχειρία. Παραμένουμε ευαίσθητοι
στην εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης και σε μια λύση που θα έχουν οι Λίβυοι.

Η ένταση των S-400 με τις ΗΠΑ: Όταν έμπαινε θέμα ανάγκης από τη Τουρκία για αυτά τα συστήματα το ΝΑΤΟ δεν προσέτρεξε για βοήθεια. Η προμήθεια των S-400 δεν είναι μια επιλογή αλλά μία αναγκαιότητα για την ασφάλεια της Τουρκίας. Προσπαθούν να αμφισβητήσουν την συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι μια πολύ σημαντική δύναμη στο ΝΑΤΟ. Η χρήση των S-400 δεν έρχεται σε αντίθεση με τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

–  Η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη θα ανοίξει για λατρεία στις 30 Οκτωβρίου με το ναμάζι της Παρασκευής.

–  Καταδίκη εναντίον του Macron από 4 κόμματα της Τουρκικής Βουλής.
Τα κόμματα της Τουρκικής Βουλής , AKP, CHP, MHP και İyi Parti εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση και αντέδρασαν στον Γάλλο Πρόεδρο Mακρόν. Στην ανακοίνωση που καλούνται όλοι να πάρουν θέση με βάση την κοινή λογική κατά της στάσης του Mακρόν, αναφέρθηκαν τα εξής:
«Τα Τουρκικά πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή καταδικάζουν τη προκλητική ρητορική του Προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν ενάντια στο Ισλάμ, τον προφήτη του Μωάμεθ και τους Μουσουλμάνους. Καλούμε τους παγκόσμιους ηγέτες, πολιτικούς, στοχαστές, καλλιτέχνες και κοινωνικά τμήματα που διαθέτουν κοινή λογική να υποστηρίξουν την κοινή λογική και την ειρήνη ενόψει αυτής της ποταπής στάσης».

Γενί Σαφάκ

Η θλιβερή κατάσταση του ελληνικού ναυτικού: Ναρκαλιευτικό καταστράφηκε από πρόσκρουση. Το Ελληνικό ναρκαλιευτικό Καλλιστώ τύπου  M-63 συγκρούστηκε με πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά και κόπηκε στα δύο. Η καταστροφή του πλοίου τη στιγμή του ατυχήματος έδειξε την αδυναμία του ελληνικού ναυτικού.

Τζουμχουριγέτ

Τελευταία δημοσκόπηση της MAK Consulting : Τρία κόμματα ξεπερνούν το μπαράζ.

Το 44% των ερωτηθέντων προτίμησαν το “Ενισχυμένο Κοινοβουλευτικό Σύστημα” και το 37% προτίμησαν το «Σύστημα Προεδρικής Κυβέρνησης”.
Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης :

ΚΟΜΜΑ                          2018        2020
AKP                                    37,0%            33,1%
CHP                                   19,0 %            21,4 %
İYİ Parti                                7,0 %           10,1%
HDP                                     8,0 %              7,7 %
MHP                                     8,0 %              7,6 %
Gelecek Parti                       –                      2,1%
DEVA                                     –                     1,9 %
Saadet                                  –                     1,3 %
Διάφορα Κόμματα             1,0 %              1,8 %
Αναποφάσιστοι                                       13,0 %

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...