Τουρκικός Τύπος: Δήλωση Μητσοτάκη – Ομιλία Josep Borrell – Άρθρο Τσαβούσογλου

Τουρκία - Το πλωτό γεωτρύπανο "YAVUZ" με τη συνοδεία της Φρεγάτας "TCG Gemlik" (F492)
Φώτο Αρχείου / Τουρκία – Το πλωτό γεωτρύπανο “YAVUZ” με τη συνοδεία της Φρεγάτας “TCG Gemlik” (F492) τύπου “O.H. Perry”

Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τον αστικό τύπο στην Τουρκία ήταν: Δήλωση Μητσοτάκη, Ομιλία Josep Borrell, Άρθρο Τσαβούσογλου, NAVTEX, Λιβύη, Ελληνοτουρκικά και Κορονοϊός.

Σε όλα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ

Μήνυμα διαλόγου με την Τουρκία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Μητσοτάκη.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σε κοινή συνέντευξη τύπου μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel. Επισημαίνοντας τη σημασία της Μεσογείου για την ασφάλεια όλης της Ευρώπης, ο Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι η χώρα του είναι ανοιχτή σε διάλογο. Στη συνέχεια είπε: «Τα προβλήματα με την Άγκυρα πρέπει να επιλυθούν μέσω διπλωματίας. Εάν διαπιστώσουμε συγκεκριμένα βήματα από τη Τουρκία είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αμέσως διερευνητικές συνομιλίες» για το μόνο θέμα διαφωνίας μεταξύ μας, τον καθορισμό της θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ Borrell: Είναι σαφές ότι με αντιπαραθέσεις δεν μπορεί να  υπάρξει λύση στα προβλήματα με την Τουρκία.

Ο Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Josep Borrell, μίλησε στους βουλευτές στη συνεδρίαση της Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ανατολική Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Μεταξύ άλλων είπε:  «Είναι σαφές ότι με αντιπαραθέσεις δεν μπορεί να υπάρξει λύση στα προβλήματα με την Τουρκία. Δεν το θέλουμε αυτό.Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός γείτονας της ΕΕ. Δεδομένου ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία, θα συνεχίσουμε να είμαστε γείτονες. Η Τουρκία είναι επίσης σημαντικός εταίρος σε πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι οι μεταναστευτικές ροές είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν χωρίς τη βοήθεια της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι επίσης υποψήφια χώρα στην ΕΕ. Η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού της υιοθετεί τις αξίες μας αλλά οι ενέργειες της Τουρκίας και αυτά που γίνονται στη Τουρκία δημιουργούν ερωτηματικά για το μέλλον των σχέσεών μας και γεννιέται επείγουσα ανάγκη εξεύρεσης απαντήσεων σε αυτά τα ερωτήματα.»

Μήνυμα του Υπουργού Τσαβούσογλου προς την Αθήνα: Η Ελλάδα πρέπει να επαναφέρει το διάλογο χωρίς προϋποθέσεις.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγραψε ένα άρθρο για την ελληνική εφημερίδα «Καθημερινή» με τίτλο “Η Προτεραιότητά μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Διπλωματία χωρίς Προϋποθέσεις” και μεταξύ άλλων είπε «Αναμένουμε ότι όλα τα κανάλια διαλόγου με την Ελλάδα και την Τουρκία θα αναβιώσουν χωρίς προϋποθέσεις.»

Ξεχωρίζουμε από το άρθρο του:

 • Σε αυτήν τη γεωγραφία, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας είναι άρρηκτα συνυφασμένα.Η Τουρκία και η Ελλάδα είχαν πάντα μόνο δύο επιλογές:Ή να συζητάμε ο ένας με τον άλλο με τέτοιο τρόπο που να βλάπτονται και οι δύο πλευρές ή να βρούμε μια φόρμουλα win-win.
 • Ορίσαμε την εξωτερική μας πολιτική ως ‘Ενεργή και Ανθρωπιστική’. Ως εκ τούτου, τονίζουμε τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και της δίκαιης λύσης στα προβλήματα.
 • Οι κύριοι στόχοι μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι καθαροί:
  Δίκαιος καθορισμός των θαλάσσιων συνόρων.
  Προστασία των δικαιωμάτων υφαλοκρηπίδας μας από αξιώσεις μαξιμαλιστικών και ακραίων θαλάσσιων συνόρων.
  Προστασία των ίσων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στους πόρους του νησιού στην ανοικτή θάλασσα με τη δημιουργία ενός δίκαιου μηχανισμού κατανομής εσόδων.
  Δημιουργία γνήσιων, χωρίς αποκλεισμούς, δίκαιων μηχανισμών υπεράκτιας ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή όλων των μερών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων.
 • Το τετριμμένο θέμα του Καστελόριζου όπως και της μεγαλύτερης παράκτιας ζώνης στη Μεσόγειο που έχει η Τουρκία.
 • Η Ελλάδα πρέπει να επαναφέρει το διάλογο χωρίς προϋποθέσεις.

Πρακτορείο Αναντολού

Το Oruç Reis παραμένει ακόμα στην Αντάλια.


Τουρκική Ραδιοφωνία Τηλεόραση

TRT (Τουρκική Ραδιοφωνία Τηλεόραση)

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεβ.

Σύμφωνα με τη δήλωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών, ο Πρόεδρος στην επικοινωνία αναφέρθηκε στην 102η επέτειο της απελευθέρωσης του Μπακού, της πρωτεύουσας του Αζερμπαϊτζάν, από την Αρμενική και Μπολσεβίκικη κατοχή, και έδωσε τα συγχαρητήριά του στον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Αλίεφ και στο λαό του Αζερμπαϊτζάν.

Αγωνία στα ελληνικά ΜΜΕ για τα τουρκικά ντρόουνς SIHA.

Η αυξανόμενη ένταση στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο συνεχίζει να ανησυχεί την Αθήνα. Τα βήματα της Άγκυρας όσον αφορά τα επιτεύγματα της στην ανάπτυξη των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων αποτέλεσαν ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της ατζέντας στη κοινή γνώμη της Ελλάδας.


CNN Türk

Ισχυρισμός της τελευταίας στιγμής από το Bloomberg! “Ο Σάρατς θα παραιτηθεί”.

Υποστηρίχθηκε ότι θα παραιτηθεί ο Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, αναγνωρισμένης από τα Ηνωμένα Έθνη Κυβέρνησης της Λιβύης,Φαγίζ εσ-Σάρατς.
Σύμφωνα με το Bloomberg πηγές που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό διατύπωσαν την άποψη ότι αν και ο Σάρατς θα αποχωρήσει από τη θέση του Πρωθυπουργού θα συνεχίσει να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης. Από την άλλη πλευρά, ο Σάρατς, ο οποίος έχει επικριθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα με ισχυρισμούς κακοδιαχείρισης και διαφθοράς, δήλωσε, πάντα με βάση τις πηγές, ότι παραιτείται για να μειώσει έστω και λίγο την πολιτική ένταση.


Ακσάμ

Παραβίασαν τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923: Νέα  NAVTEX από την Τουρκία.

Ο σταθμός της Σμύρνης εξέδωσε NAVTEX απαιτώντας την αποστρατικοποίηση της Χίου. Η NAVTEX ανέφερε ότι τα Νησιά του Αιγαίου είναι εξοπλισμένα κατά παράβαση του “μη στρατιωτικού” καθεστώτος της συνθήκης της Λωζάνης του 1923.

Δήμος

Δείτε ακόμα...