Τουρκικός Τύπος: Εκλογές στην Τουρκία – Η 14η Μαΐου είναι η καταλληλότερη ημερομηνία

Μετά τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί στο προεδρικό μέγαρο, ακούγεται ότι ο Ερντογάν συναντήθηκε με ορισμένα στελέχη του κόμματός του.Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν, στη συνάντηση συζητήθηκε η ημερομηνία των εκλογών.Με βάση αυτές, υποστηρίζεται ότι οι εκλογές, οι οποίες προηγουμένως είχαν ανακοινωθεί για τις 18 Ιουνίου 2023, θα μεταφερθούν στις 14 Μαΐου ή νωρίτερα.  Υποστηρίζεται ότι η πιθανή απόφαση για τις 14 Μαΐου και πριν θα ληφθεί λόγω της γιορτής των θυσιών και των ημερομηνιών των πανεπιστημιακών εξετάσεων το 2023. Η γιορτή των θυσιών πέφτει στις 29 Ιουνίου-2 Ιουλίου και οι πιστοί θα θελήσουν πριν από αυτές τις ημερομηνίες να εκτελέσουν το προσκυνηματικό τους καθήκον στη Μέκκα.Αν οι εκλογές διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου, οι πολίτες που θα πάνε για προσκύνημα δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν. Επισημαίνεται ότι τις ίδιες ημερομηνίες θα διεξαχθούν και οι εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια,άρα η καταλληλότερη ημερομηνία για τις εκλογές είναι η 14η Μαΐου ή νωρίτερα. Ωστόσο, τα επιτελεία και των δύο κομμάτων θεωρούν ότι είναι “πιο πιθανό” οι εκλογές να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. 

Σύμφωνα με το προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης, ή πρέπει να αποφασίσει ο Ερντογάν να επισπεύσει τις εκλογές δηλαδή να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές ή πρέπει να το αποφασίσει το κοινοβούλιο με πλειοψηφία των 3/5.Σε αυτή την περίπτωση, το κοινοβούλιο χρειάζεται την υποστήριξη τουλάχιστον 360 βουλευτών οπότε η προεδρική συμμαχία χρειάζεται την υποστήριξη της αντιπολίτευσης.Ωστόσο, το μπλοκ της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι τάσσεται κατά της επίσπευσης των εκλογών που θα διεξαχθούν στις 6 Απριλίου ή αργότερα. Για το λόγο αυτό,υπάρχει η άποψη ότι ο Ερντογάν θα είναι αυτός που θα αποφασίσει για την ημερομηνία των εκλογών.

Ο νέος εκλογικός νόμος που προώθησε το κυβερνητικό μπλοκ, ο οποίος προβλέπει ελάχιστο εκλογικό ποσοστό 7% και να λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των ψήφων που παίρνει κάθε κόμμα μιας συμμαχίας σε κάθε εκλογική περιφέρεια, ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 6 Απριλίου 2022. Ο νόμος θα μπορεί να εφαρμοστεί στις εκλογές που θα διεξαχθούν μετά τις 6 Απριλίου 2023. Ενώ η αντιπολίτευσης δηλώνει ότι “θα πει ναι στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 6 Απριλίου ή πιο πριν”, το κυβερνητικό μπλοκ επιμένει να πάει στις εκλογές με το νέο νόμο. Το κυβερνητικό μπλοκ επισημαίνει ότι “η καταλληλότερη ημερομηνία για την εφαρμογή του νέου νόμου είναι η 14η Μαΐου”. 

Επισημαίνεται επίσης ότι εάν ο Ερντογάν αποφασίσει να επισπεύσει τις εκλογές, η πολιτική συζήτηση για το “ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος το 2023 λόγω της συνταγματικής διάταξης” θα λάβει τέλος. Σε περίπτωση που οι εκλογές επισπευσθούν, δεν θα υπάρξει κανένα εμπόδιο στην υποψηφιότητα του Ερντογάν και η θέση της αντιπολίτευσης θα τεθεί στο αρχείο.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...