Τουρκικός Τύπος: Εκλογικό μήνυμα Ερντογάν – Εκλογές στις 14 Μαΐου

Τζουμχουριγιέτ

Εκλογικό μήνυμα από τον Ερντογάν : Εκλογές στις 14 Μαΐου

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε εκτιμήσεις για τα επίκαιρα θέματα στην εβδομαδιαία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.

Στην ομιλία του, ο Ερντογάν υπενθύμισε τον Αντνάν Μεντερές (*)και την ημερομηνία της 14ης Μαΐου 1950 και έδωσε το μήνυμα ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου λέγοντας ότι “Το έθνος μας θα πει “αρκετά” την ίδια ημέρα 73 χρόνια αργότερα”. 

Εάν η αντιπολίτευση δεν εγκρίνει την πρόταση της προεδρικής συμμαχίας για μεταφορά των εκλογών στον Μάιο και δεν ληφθεί “εκλογική απόφαση”, αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει την εξουσία που του παρέχει το σύνταγμα και θα διαλύσει τη βουλή στις 8 Μαρτίου. Μετά τη δημοσίευση της απόφασης στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της 9 Μαρτίου, θα ξεκινήσει επίσημα και η περίοδος των 60 ημερών της εκλογικής διαδικασίας.Η πρώτη Κυριακή στο τέλος αυτής της περιόδου σηματοδοτεί σαφώς την 14η Μαΐου.

Συνεχίζοντας για τις εκλογές τόνισε:

Ο αείμνηστος Μεντερές κατέβηκε στις εκλογές της 14ης Μαΐου 1950 λέγοντας “Αρκετά πια, ο λόγος ανήκει στο έθνος” και κατέκτησε μεγάλη νίκη. Ζητούμε την υποστήριξη του έθνους μας το 2023, λέγοντας ότι τόσο ο λόγος όσο και η απόφαση είναι δική του.Μετά από 73 χρόνια, το έθνος μας θα πει για άλλη μια φορά,την ίδια μέρα, “αρκετά” στους κλακαδόρους των πραξικοπηματιών και ανίκανους που εμφανίζονται μπροστά μας ως ο συνασπισμός “του τραπεζιού των έξι”.Ενάντια σε εκείνους που δεν θέλουν να αφήσουν τον λόγο, την απόφαση και το μέλλον στο έθνος, θα ξεκινήσουμε τον Αιώνα της Τουρκίας.

(*) Αντνάν Μεντερές.
Έμεινε στην τουρκική πολιτική ιστορία ως ο πρώτος και μοναδικός πρωθυπουργός της Τουρκικής Δημοκρατίας που εκτελέστηκε. Το 1945 ίδρυσε το Δημοκρατικό Κόμμα (DP). Στις γενικές εκλογές του 1950 κέρδισε το 52,7% και 420 βουλευτές.Σχημάτισε την 19η κυβέρνηση της Τουρκίας και άρχισε να υπηρετεί ως πρωθυπουργός. Κατείχε αυτή τη θέση για δέκα χρόνια μέχρι το 1960. Μετά το πραξικόπημα της 27ης Μαΐου, ως αποτέλεσμα της δίκης Γιασίαντα, καταδικάστηκε σε θάνατο μετά από 9 μήνες και 27 ημέρες ακροαματικής διαδικασίας και εκτελέστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1961 στο νησί Ίμραλι.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...