Τουρκικός Τύπος: «Εμείς υποκλινόμαστε μόνο στο θεό» δηλώνει ο Ερντογάν

Ερντογάν

Οι δηλώσεις του Ερντογάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και τα Βαρώσια και τα ελληνοτουρκικά απασχόλησαν σήμερα τον τουρκικό Τύπο.            

Όλα τα ΜΜΕ

– Πρόεδρος Ερντογάν: «Εμείς υποκλινόμαστε μόνο στο θεό. Δεν σκύψαμε το κεφάλι και δεν θα το κάνουμε».

– Μήνυμα από τον Πρόεδρο Ερντογάν προς Καραμπάχ: «Η λύση είναι να τερματιστεί η κατοχή».
Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε σημαντικές δηλώσεις κατά την εναρκτήρια σύνοδο του Επιχειρηματικού Φόρουμ Τουρκία – Αφρική. Αναφερόμενος στο ζήτημα του Ναγκόρνο – Καραμπάχ, ο Ερντογάν είπε: «Ως αποτέλεσμα των επιθέσεων της Αρμενίας στο Αζερμπαϊτζάν, γίνονται συγκρούσεις στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ. Το Ναγκόρνο – Καραμπάχ είναι  έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Παρά τις εκκλήσεις, η Αρμενία δεν αποχώρησε από αυτά τα εδάφη. Η ομάδα του Μινσκ δεν έδειξε καμία δραστηριότητα. Το Αζερμπαϊτζάν φαίνεται να είναι εξαιρετικά αποφασισμένο. Η λύση είναι να τερματιστεί η κατοχή».

–  Ο Πούτιν κάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στη Μόσχα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στη Μόσχα σχετικά με τις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ που έχει καταλάβει η Αρμενία.

Τζουμχουριγέτ

Μέρος των Βαρωσίων η οποία κρατούνταν κλειστή από το 1974, άνοιξε στο κοινό μετά από 46 χρόνια.
Το παράκτιο τμήμα των Βαρωσίων, που ήταν κάποτε ο δημοφιλέστερος προορισμός διακοπών της Κύπρου και κηρύχθηκε κλειστό μετά την ειρηνευτική επιχείρηση του 1974, άνοιξε χθες με την υποστήριξη από την Άγκυρα του πρωθυπουργού της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) Ερσίν Τατάρ.  Ενώ η απόφαση για τα Βαρώσια δημιούργησε «μερική ικανοποίηση» στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, προκάλεσε σκληρές αντιδράσεις στο νότο. Ενώ η επίσημη τελετή έναρξης, που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 11:00, ακυρώθηκε από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, δηλώθηκε ότι αυτό θα σήμαινε παραβίαση του εκλογικού νόμου. Αντίδραση ήρθε από το Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ακιντζί με τη δήλωση «Άμεση επέμβαση στις εκλογές».

Το άνοιγμα της ακτογραμμής των Βαρωσίων από τη διοίκηση της ΤΔΒΚ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Νότια Κύπρο. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διοίκησης Νίκος Αναστασιάδης έκανε μια γραπτή δήλωση και είπε: «Δεν είμασταν αδιάφοροι μέχρι σήμερα, δεν θα είμαστε και τώρα». Σύμφωνα με ελληνοκυπριακές ειδησεογραφικές πηγές, ο Αναστασιάδης υποστήριξε ότι «η απόφαση είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ». Σημείωσαν ότι οι εξελίξεις καταγγέλθηκαν σε πολλές πλατφόρμες όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και τα κράτη μέλη της ΕΕ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητήσει την αίτηση της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης κατά της Τουρκίας στην έκτακτη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Η Ελλάδα δήλωσε ότι θα μεταφέρει το ζήτημα στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ εάν η Τουρκία δεν αναιρέσει αυτήν την απόφαση. 

Ακσάμ

–  Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε: Κατεύθυνση Καραμπάχ.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν Υπολοχαγός Ανάρ Εϊβάζοφ τόνισε ότι ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από τις περιοχές που απελευθερώθηκαν και δήλωσε: «Όλα συνεχίζονται σύμφωνα με το σχέδιο επιχείρησης. Κατεύθυνση Καραμπάχ».

–  Τουρκία ανακοίνωσε αντί-NAVTEX ενάντια στη προβοκάτσια της Ελλάδας για κήρυξη NAVTEX για την 29η Οκτωβρίου.

Η Ελλάδα υπέγραψε μια νέα προβοκάτσια και δήλωσε NAVTEX για ασκήσεις σκοποβολής στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένης και της 29ης Οκτωβρίου. Η Τουρκία, ανταποκρίθηκε με αντί-NAVTEX.

Σημείωση : Η 29η Οκτωβρίου είναι η «Εορτή της Δημοκρατίας», η σημαντικότερη εθνική εορτή της Τουρκίας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...