Τουρκικός Τύπος: Επίσκεψη Πομπέο στο Πατριαρχείο και δηλώσεις Ακάρ για Λιβύη

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Όλα τα ΜΜΕ


Δήλωση από τον υπουργό Ακάρ για τη Λιβύη: Είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση διακοπή της εξωτερικής βοήθειας προς το Haftar.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Akar δήλωσε ότι «όλη η ξένη βοήθεια προς το Haftar πρέπει να διακοπεί το συντομότερο δυνατό προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα όσον αφορά τις εξελίξεις στη Λιβύη. Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σε αυτό το πρόβλημα. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την υποστήριξή της στον λαό της Λιβύης για μεταρρύθμιση, εθνική ασφάλεια, πολιτική σταθερότητα και δεσμεύεται να παρέχει βασικές κοινωνικές υπηρεσίες. Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να σταθεί δίπλα στο Λιβυκό λαό και στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης για την ίδρυση μιας σταθερής, ειρηνικής και ευημερούσας Λιβύης».

Χουλουσί Ακάρ
Χουλουσί Ακάρ

Ακσάμ

– Αμερικανική ερευνητική εταιρεία δήλωσε : Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι αυτή που αρέσει περισσότερο.
Το «Αραβικό Κέντρο» με έδρα την Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της «Αραβικής δημοσκόπησης 2019-2020», εκπόνησε μια έκθεση συναντώντας 30.000 άτομα από την Αλγερία, την Αίγυπτο, το Ιράκ, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, το Λίβανο, τη Μαυριτανία, το Μαρόκο, τη Παλαιστίνη, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, το Σουδάν και τη Τυνησία. Με βάση τη δημοσκόπηση, η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι αυτή που αρέσει περισσότερο.

–  Ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε την «περίοδο ανάτασης»
Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε στο Οικονομικό Φόρουμ Τουρκίας της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων της Τουρκίας όπου και δήλωσε: «Η χώρα μας αφήνει πίσω την περίοδο προετοιμασίας και τώρα μπαίνει σε μια περίοδο ανάτασης. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τις πιο κατάλληλες συνθήκες για εγχώριους και διεθνείς επενδυτές από κάθε άποψη».

Οι οικονομολόγοι αξιολογώντας τη νέα περίοδο μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος και είχε μεγάλη απήχηση, σχολίασαν στην εφημερίδα Aksam, τι πρέπει να γίνει κατανοητό από την «περίοδο ανάτασης» και εξήγησαν τους κωδικούς της νέας περιόδου οι οποίοι δίνονται ως τίτλοι:
– Σε περίπτωση πραγματοποίησης των μεταρρυθμίσεων η Τουρκία θα φτάσει σε ένα εντελώς νέο επίπεδο.
– Κατά μία έννοια, από το σημείο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η τουρκική οικονομία θα αποκτήσει νέα επιτάχυνση και θα δούμε μια δεύτερη μεγάλη μεγέθυνση, ανάπτυξη και αύξηση του επιπέδου ευημερίας.      
– Αυτή η διαδικασία μετασχηματισμού στις οικονομικές πολιτικές θα πείσει περαιτέρω τους ξένους επενδυτές ότι η Τουρκία  είναι μια δυνητική χώρα για επενδύσεις.  
– Η Τουρκία αναμένεται να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης.

Γενί Σαφάκ

Τουρκία : Η νέα δύναμη στο Καύκασο
Ενώ το δυτικό μπλοκ σηκώνεται από το τραπέζι, η Τουρκία έγινε η καθοριστική δύναμη στη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν και την Ουκρανία.

(18/11/2020) Pompeo: Φερέφωνο του Ελληνικού λόμπι
Ο Mike Pompeo , του οποίου η αποστολή του στο υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ θα τελειώσει σύντομα, έγινε εκπρόσωπος του αντιτουρκικικού ελληνικού λόμπι. Ο Πομπέο, ο οποίος θέλει να είναι υποψήφιος στις εκλογές της Γερουσίας το 2022, πραγματοποίησε μια συζητήσιμη επίσκεψη στο Πατριαρχείο για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του ελληνικού λόμπι.

Τζουμχουριγέτ

Εκφοβισμός στην Τουρκία – Άρθρο του Χουσεΐν Όζμπεκ, αντιπροέδρου της Βουλής
Πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Pompeo, ο οποίος επισκέφθηκε 7 χώρες, στην Τουρκία επισκέφθηκε μόνο το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο (σ.σ. Οικουμενικό Πατριαρχείο). Αυτή η επίσκεψη πρέπει να εκληφθεί ως ότι το καθεστώς του Πατριαρχείου στην τουρκική νομοθεσία δεν έχει κανένα νόημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τον τουρκικό νόμο, η εξουσία του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου περιορίζεται στις θρησκευτικές υποθέσεις και τις συναλλαγές των Ορθοδόξων πολιτών μας τουρκικής ιθαγένειας. Το Πατριαρχείο δεν είναι πολιτικός θεσμός, αλλά θρησκευτικός θεσμός που υπόκειται στην τουρκική νομοθεσία. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ισχυρίζονται ότι η εξουσία του πατριαρχείου είναι το υψηλότερο θρησκευτικό αξίωμα όλων των Ορθοδόξων στον κόσμο. Το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται στις επισκέψεις αξιωματούχων των ΗΠΑ και της ΕΕ στο Πατριαρχείο και οι επισκέψεις του Ρωμιού Πατριάρχη στο εξωτερικό είναι πολύ πέρα από τον παραπάνω ορισμό (σ.σ.: τον ορισμό της Τουρκίας). Ο πατριάρχης παρουσιάζεται παγκοσμίως ως κάτοχος θρησκευτικής και πολιτικής εξουσίας και καθεστώτος. Για μεγάλο διάστημα η Τουρκία πιέζεται για να νομιμοποιήσει αυτό το καθεστώς.  Εάν η  Τουρκία υποκύψει στις  πιέσεις αυτές και υπάρξει μια νομική ρύθμιση που θα αποδέχεται το ρόλο του Πατριαρχείου έτσι όπως τον ορίζουν ΗΠΑ και ΕΕ,  θα εμφανιστεί στη Τουρκία ένα θεοπολιτικό κράτος που δεν θα υπόκειται στους νόμους της Τουρκίας!

Η επίσκεψη του Pompeo στη Τουρκία πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία κάνει προσπάθειες προστασίας των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στο Αιγαίο και την Μεσόγειο. Αυτό πρέπει  πρέπει να αξιολογηθεί ανάλογα. Αφού ο Pompeo συναντήθηκε με τον Macron κατά την επίσκεψή του στη Γαλλία, δήλωσε στη Le Figaro: «Συμφωνούμε με τον Μacron ότι οι ενέργειες της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα είναι πολύ επιθετικές». Τέτοια δήλωση πριν την επίσκεψη στη Τουρκία θα πρέπει να εκληφθεί ως μια σαφής απειλή.

Σε επίσημη δήλωση του προτού επισκεφτεί τη Τουρκία ο Pompeo ανέφερε ότι στην Κωνσταντινούπολη θα συναντηθεί μόνο με το Πατριάρχη Βαρθολομαίο και ότι το θέμα που θα συζητήσει είναι «Θρησκευτικά ζητήματα στη Τουρκία και στη περιοχή. Η ισχυρή στάση και υποστήριξη των ΗΠΑ σε ότι αφορά  τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο». Εάν δει κανείς αυτές τις δηλώσεις, καταλαβαίνει τους δύο κύριους στόχους της επίσκεψης: Ισχυρή υποστήριξη για το Πατριαρχείο, σοβαρή απειλή για την Τουρκία!

Όπως φαίνεται, αυτή η επίσκεψη έδειξε για άλλη μια φορά ότι οι θρησκευτικές ελευθερίες δεν σχετίζονται μόνο με τη θρησκεία και το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο δεν σχετίζεται μόνο με τις θρησκευτικές υποθέσεις των Ορθοδόξων πολιτών μας. Για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, το πολιτικό νόημα και το περιεχόμενο της θρησκείας είναι πιο σημαντικά από τη θεολογική διάσταση. Οι ιμπεριαλιστές, που θέλουν τη συνέχιση της εκμετάλλευσης των καταπιεσμένων εθνών, θέλουν να μετατρέψουν τις οικονομικές χειροπέδες που έβαλαν στα καταπιεσμένα έθνη σε θεολογικές χειροπέδες που δεν θα μπορούν να αφαιρεθούν ποτέ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...