Τουρκικός Τύπος – Ερντογάν: Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε την εξουσία που δίνει στη χώρα μας η Σύμβαση του Μοντρέ

Με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν ασχολείται σήμερα ο Τουρκικός Τύπος, ο οποίος σημείωσε: “αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε την εξουσία που δίνει στη χώρα μας η Σύμβαση του Μοντρέ“.

Αναφέρεται στα δημοσιεύματα:

Το Προεδρικό Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το πιο σημαντικό θέμα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης ήταν ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας.

Στη συνεδρίαση,όπου συζητήθηκαν νέα βήματα που πρέπει να γίνουν, συμπεριλαμβανομένης της διαμεσολάβησης, συζητήθηκαν και οι επιπτώσεις της κρίσης στην παγκόσμια και περιφερειακή οικονομία.

Μετά τη συνεδρίαση κάνοντας σημαντικές δηλώσεις σχετικά με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ο Πρόεδρος τόνισε ότι η Τουρκία είναι μια χώραη οποία επιδιώκει την ειρήνη την γαλήνη και την ευτυχία στην περιοχή της και είπε:

“Συνεχίζουμε αδιάκοπα τις πολύπλευρες διπλωματικές πρωτοβουλίες μας για να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα. Θεωρούμε απαράδεκτη την επίθεση της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη και εκτιμούμε τον αγώνα της ουκρανικής κυβέρνησης και του λαού.Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε την εξουσία που δίνει στη χώρα μας η Σύμβαση του Μοντρέ σχετικά με την κίνηση των πλοίων στα στενά, με τρόπο που να αποτρέψει την κλιμάκωση της κρίσης.Μέχρι σήμερα, 5.000 πολίτες μας έχουν εγκαταλείψει το έδαφος της Ουκρανίας και έχουν περάσει στη χώρα μας και σε άλλες χώρες. Θα συνεχίσουμε τις διαδικασίες εκκένωσης σύμφωνα με τις απαιτήσεις. Η Τουρκία έχει εκπληρώσει κατά γράμμα τα καθήκοντά της στο πλαίσιο των θεσμών και των συμμαχιών στις οποίες εμπλέκεται,ιδίως του ΟΗΕ,του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.”


Στη συνέχεια τόνισε: “Φυσικά και δεν θα υποχωρήσουμε στα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά δεν θα παραμελήσουμε και τις περιφερειακές και παγκόσμιες ισορροπίες. Για αυτό δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε ούτε την Ουκρανία, ούτε τη Ρωσία¨Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα ξεπεράσουμε με ασφάλεια την κρίση στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, όπως ξεπεράσαμε και όλες τις πρόσφατες δοκιμασίες της χώρα μας.”

Υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου: Προειδοποιήσαμε όλες τις παράκτιες και μη παράκτιες χώρες να μην περάσουν πολεμικά τους πλοία από τα Στενά

Μετά τη συνεδρίαση του Προεδρικού Υπουργικού Συμβουλίου, ο Τσαβούσογλου έκανε δηλώσεις σχετικά με τη Σύμβαση του Μοντρέ για τα Στενά που μπήκε στην ημερήσια διάταξη με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, αναφέροντας τα εξής :

“Προειδοποιήσαμε όλες τις παράκτιες και μη παράκτιες χώρες να μην περάσουν  πολεμικά τους πλοία από τα Στενά.  Εάν η Τουρκία δεν είναι μέρος στον πόλεμο, έχει την εξουσία να μην αφήσει να περάσουν πλοία των εμπόλεμων χωρών μέσω του Βοσπόρου. Εάν όμως το πολεμικό πλοίο επιστρέφει στη βάση του στη Μαύρη Θάλασσα, η διέλευση δεν εμποδίζεται. Εμείς εφαρμόσαμε αυτό που αναφέρει η συνθήκη του Μοντρέ και αυτό θα εφαρμόσουμε από εδώ και μετά. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει αίτημα για διέλευση ή διέλευση από τα στενά.”

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...