Τουρκικός Τύπος: Ερντογάν – Να μην προκαλεί ο κ. Μπάιντεν, να μάθει πρώτα την ιστορία για τους Αρμένιους

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν
Φωτό Αρχείου

Ο κ. Μπάιντεν δεν πρέπει να προκαλεί την Τουρκία χωρίς πρώτα να μάθει καλά την ιστορία για τους Αρμένιους , σημειώνεται στον Τουρκικό Τύπου σήμερα Τρίτη 26 Απρίλη.

Αναφέρουν τα Τουρκικά Μέσα:

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στο έθνος μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι διανύεται μία περίοδος που αποσταθεροποιήθηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση και στη συνέχεια την παγκόσμια επιδημική κρίση που ως αποτέλεσμα είχαν την αυξημένη αβεβαιότητα και τους κινδύνους,είπε:

“Η χώρα μας άφησε πίσω της αυτή την ταραγμένη περίοδο επιδεικνύοντας πολύ δυνατή παρουσία σε όλους τους τομείς,από το σύστημα υγείας μέχρι την κοινωνική αλληλεγγύη. Η επιδείνωση των παγκόσμιων αλυσίδων παραγωγής και εφοδιασμού κατά την περίοδο αυτή κατέστησε τη χώρα μας ένα από τα κορυφαία εναλλακτικά κέντρα στον κόσμο και ιδιαίτερα στην περιοχή μας. Για να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία, εφαρμόσαμε επίμονα, υπομονετικά και σοφά το νέο μας οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη της χώρας μας μέσω επενδύσεων, απασχόλησης, παραγωγής και εξαγωγών.”

Εκφράζοντας ότι υπήρξαν και δυσκολίες σε αυτή τη διαδικασία, ο πρόεδρος έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

“Καταρχάς, οι αυξήσεις των τιμών που προκλήθηκαν από την επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας αντανακλώνται αναπόφευκτα και στη χώρα μας. Γνωρίζουμε ότι οι αυξήσεις τιμών που σημειώθηκαν, παρά την προστασία των πολιτών μας, είναι σε οδυνηρό επίπεδο. Απελευθερώσαμε όμως τη χώρα μας από τις αλυσίδες της κηδεμονίας και θα νικήσουμε και τον πληθωρισμό.”

Εμμέσως πλην σαφώς αναφερόμενος στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,μεταξύ άλλων δήλωσε:

“Ενώ υποστήκαμε μεγάλες απώλειες και υποφέραμε πολύ στις αρχές του περασμένου αιώνα, είμαστε ένα έθνος που δεν έχασε ποτέ την αξιοπρέπεια, την ελπίδα και την αποφασιστικότητά του για αγώνα. Σε όλα τα μέρη από τα οποία υποχρεωθήκαμε να αποσυρθούμε, έγιναν οι πιο ευτελείς, πιο αποκρουστικές και βάναυσες σφαγές στον κόσμο εναντίον των Τούρκων που παρέμειναν εκεί.”

Ο πρόεδρος Ερντογάν εξηγώντας ότι κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ ο αγώνας ύπαρξης και ανυπαρξίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας συνεχιζόταν, στην Ανατολία οι Αρμένιοι ξεκίνησαν μια εξέγερση και επιτέθηκαν στον μουσουλμανικό πληθυσμό με την παρότρυνση και τον εξοπλισμό ξένων κρατών,τόνισε:

“Οι μνήμες των σφαγών που διέπραξαν οι αρμενικές συμμορίες και η σκληρότητά τους είναι ακόμα έντονες σε όλη τη χώρα μας.Όσο και αν η αρμενική προπαγάνδα αναφέρεται σε παράλογα στοιχεία, είναι γεγονός ότι οι μουσουλμάνοι που μαρτύρησαν βάναυσα από αυτές τις συμμορίες και έχασαν τη ζωή τους είναι πολλαπλάσιοι από τους Αρμένιους που έχασαν τη ζωή τους στην Ανατολία. Θεωρούμε ανθρωπιστικό χρέος να μεταφέρουμε τη θλίψη και τα συλλυπητήρια μας στους Οθωμανούς Αρμένιους που έχασαν τη ζωή τους στις σκληρές συνθήκες του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου.”

Συνεχίζοντας είπε:

“Οι δηλώσεις σχετικά με τους ισχυρισμούς των Αρμενίων, που υποτίθεται ότι αναγνωρίζονται από τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια διαφόρων χωρών,δεν έχουν καμία αξία για μας.Κάπως έτσι βλέπουμε και τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ και δεν αξίζει καν τον κόπο να την λάβουμε υπόψη γιατί όλα βασίζονται σε ψέματα και ψευδείς πληροφορίες. Ο κ. Μπάιντεν πρέπει πρώτα να μάθει πολύ καλά αυτή την ιστορία με τους Αρμένιους. Δεν είναι δυνατόν να τον συγχωρέσουμε όταν μη γνωρίζοντας όλα αυτά προσπαθεί να προκαλέσει την Τουρκία.”

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...