Τουρκικός Τύπος: Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε με το Oruc Reis, το Yavuz και τα άλλα ερευνητικά πλοία και γεωτρύπανα

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Όλα τα ΜΜΕ

–  Σεισμός
Η Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD) του Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στον σεισμό αυξήθηκε σε 91 και ότι συνεχίζεται η νοσηλεία 155 τραυματιών. 

– Πρόεδρος Ερντογάν: Είμαστε αποφασισμένοι να θεραπεύσουμε τις πληγές των αδελφών της Σμύρνης προτού έρθει ο χειμώνας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας και ο Πρόεδρος του ΑΚΡ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στο 7ο Τακτικό Νομαρχιακό Συνέδριο του κόμματος στη Σάμψουν.   Λόγω του σεισμού, έστειλε τα «περαστικά» στο λαό της Σμύρνης και μεταξύ άλλων είπε: «Όπως σε όλες τις καταστροφές μέχρι σήμερα, ελπίζουμε ότι συντομότερο δυνατό θα χτίσουμε νέα σπίτια για τους πολίτες μας που έχασαν τα σπίτια τους στον σεισμό».

Για τη νεολαία: «Πρώτα ο θεός με τη γενιά που δημιουργεί ασφάλεια στο φίλο και φόβο στον εχθρό έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο». 
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο κόμμα λέγοντας: «Είμαστε ένα κόμμα που το πεπρωμένο μας ταυτίζεται με το πεπρωμένο της Τουρκίας και του τουρκικού έθνους. Όταν υπάρχει η Τουρκία, υπάρχουμε και εμείς. Εάν η Τουρκία είναι ισχυρή, είμαστε και εμείς ισχυροί. Γι ‘αυτό σε κάθε ευκαιρία λέμε ότι το AKΡ είναι το κόμμα του έθνους. Όποιος ξεχάσει αυτό το γεγονός και προσπαθήσει να μετατρέψει το AKP σε όργανο των προσωπικών του συμφερόντων και στόχων θα μας βρει απέναντι του μαζί με το έθνος μας. Στα 19 χρόνια στις ίδρυσής του το κόμμα μας έφτασε να έχει πάνω από 11 εκατομμύρια μέλη».

Για τα διεθνή θέματα: «Περνάμε μια περίοδο κατά την οποία βιώνουμε πολύ σοβαρές αλλαγές σε κάθε τομέα, πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό, στην περιοχή μας και στον κόσμο, όπου χτίζεται μια νέα παγκόσμια τάξη. Η Τουρκία,σύμφωνα  με τις ευθύνες που της έχει κληρονομήσει ο πολιτισμός και η ιστορία της, σε αυτήν την κρίσιμη διαδικασία, βρίσκεται δίπλα στο δίκιο,τη δικαιοσύνη,τους καταπιεσμένους και τα θύματα. Από τη μία πλευρά, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας, από την άλλη πλευρά, μοιραζόμαστε τα μέσα που έχουμε ε όλους τους φίλους μας σε δύσκολες στιγμές τους. Μέχρι στιγμής έχουμε δώσει  χέρι βοήθειας σε 155 χώρες. Δεν είπαμε όχι, τρέξαμε να βοηθήσουμε. Στείλαμε μάσκες, φόρμες, φάρμακα. Μοιραστήκαμε ότι είχαμε.
     Απέναντι μας βρίσκονται οι ισχυροί του περασμένου αιώνα. Δεν είναι πλέον εύκολο να επιβάλλουμε την αλλαγή του παιχνιδιού σε αυτούς τους τυράννους, οι οποίοι οφείλουν τη δύναμή τους στη σκληρότητα, την αιματοχυσία και την εκμετάλλευση των κοινωνιών μέσω της απάτης και της καταπίεσης. Αν και βλέπουν ότι η κατάσταση εμπιστοσύνης και ευημερίας τους έχει καταρρεύσει κατά την περίοδο της επιδημίας, προσπαθούν ακόμα να διατηρήσουν τις παλιές τους συνήθειες. Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά αντιστέκονται, δεν είναι δυνατόν να στήσουν ένα φράγμα ενάντια σε αυτήν την πλημμύρα της αλλαγής.

Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε, με την θέληση του θεού, αρκεί να διατηρούμε την ενότητα και την αδελφοσύνη μας. Όταν θα πετύχουμε στον αγώνα μας που διεξάγουμε, η Τουρκία θα πάρει τη θέση της μεταξύ των μεγαλύτερων στον κόσμο πολιτικά και οικονομικά. Πρώτα ο θεός, το AKP θα είναι η ατμομηχανή αυτής της νέας εποχής. Στην προσεχή περίοδο, θα αυξήσουμε τις υπηρεσίες μας στη χώρα μας. Πρώτα ο θεός θα συνεχίσουμε με το Oruç Reis, θα συνεχίσουμε με το Fatih, θα συνεχίσουμε με τον Koca Yusuf, θα συνεχίσουμε με το Kanuni, θα συνεχίσουμε με το Yavuz.

TRT (Τουρκική Ραδιοφωνία Τηλεόραση)

–  Νέο ρεκόρ στις εξαγωγές.
Ο υπουργός Εμπορίου Ρουχσάρ Πέκτζαν δήλωσε: «Οι εξαγωγές μας τον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 5,6% και έφτασαν τα 17 δισεκατομμύρια 333 εκατομμύρια δολάρια. υτός ο αριθμός είναι ο υψηλότερος μηνιαίος αριθμός εξαγωγών που υπήρξε ποτέ».

–  Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν κατέρριψε ένα ακόμα αεροπλάνο Su-25 της Αρμενίας.

CNN Türk

Η Αθήνα θέλει «διπλωματία σεισμού».
Η συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο άφησε τη θέση της σε φιλικά  μηνύματα μετά τον σεισμό στο Αιγαίο. Η Αθήνα ζήτησε την αποκατάσταση της διπλωματίας του σεισμού που ξεκίνησε μεταξύ των δύο χωρών μετά τον σεισμό του 1999.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...