Ο Ερντογάν, κατά την επιστροφή του από την επίσκεψή του στην Ουκρανία, έκανε αξιολογήσεις για την ατζέντα και απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο αεροπλάνο.
Παρέχοντας πληροφορίες για τις επαφές του κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ουκρανία και υπενθυμίζοντας ότι πραγματοποίησαν τη 10η Σύνοδο Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου που ιδρύθηκε το 2011, ο Ερντογάν είπε ότι είχαν διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο Ζελένσκι.Στη δε συνεδρίαση του Συμβουλίου τόνισε ότι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την τρέχουσα συνεργασία με την Ουκρανία, τις εξελίξεις στον στρατιωτικό, πολιτικό, οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό τομέα.
Συνεχίζοντας είπε:”Στέψαμε την επίσκεψή μας, που συμπίπτει με την 30ή επέτειο από τη σύναψη των διπλωματικών μας σχέσεων με την Ουκρανία, με 8 συμφωνίες που υπογράψαμε.”
Υπογραμμίζοντας ότι κατά την επίσκεψη τονίστηκε για άλλη μια φορά η υποστήριξη για την κυριαρχία, την πολιτική ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ο Ερντογάν έκανε τις ακόλουθες εκτιμήσεις: “Δυστυχώς, οι εντάσεις αυξάνονται στις σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.Έχουμε δηλώσει συγκεκριμένα στον κ. Ζελένσκι ότι είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στη μείωση της έντασης.Του έχουμε εκφράσει ότι είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε μια σύνοδο κορυφής σε επίπεδο ηγεσιών ή συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο για αυτό το θέμα.Θέλουμε να κάνουμε αυτή τη συνάντηση για να συμβάλουμε σε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ του κ. Πούτιν και του κ. Ζελένσκι. Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα που θα έχουμε από αυτή τη συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία σε μία νέα κατάσταση στην περιοχή.”
Αναφερόμενος στην ΕΕ και στις ΗΠΑ δήλωσε: “Καταρχάς, πρέπει να το πω ξεκάθαρα ότι εάν δώσουμε την απαιτούμενη προσοχή σε αυτή τη διαδικασία, δυστυχώς, η δύση δεν έχει συμβάλει μέχρι στιγμής στη λύση του ζητήματος. Μπορώ μόνο να πω ότι την περιπλέκουν.Όταν εξετάσουμε την κατάσταση και σε σχέση με τις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη επιδείξει μια θετική προσέγγιση.”
Ερωτηθείς ο Ερντογάν για μια αξιολόγηση, με την υπενθύμιση ότι οι ΗΠΑ απέσυραν την υποστήριξή τους από το East Med και η Τουρκία φαίνεται να είναι ο μόνος δρόμος για το ισραηλινό αέριο,για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο,για τις ενδείξεις ομαλοποίησης των σχέσεων της Τουρκίας με χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ , τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία απάντησε: “Φυσικά, αυτές οι υποθέσεις δεν είναι τόσο απλά πράγματα,είναι πολύ σοβαρά.Κοιτάτε να δείτε, κατά τη γνώμη μου, οι ΗΠΑ έφτασαν στο σημείο να αποσυρθούν επειδή δεν μπόρεσαν να βρουν αυτό που περίμεναν και επειδή κοστολογικά δεν θεώρησαν αυτή τη δουλειά οικονομικά συμφέρουσα. Διαφορετικά, οι ΗΠΑ δεν θα είχαν αποσυρθεί.”
Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία έχει κάνει στην περιοχή και βήματα για τα δικαιώματα των Τούρκων στη Βόρεια Κύπρο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 πλοία γεωτρήσεων και έχει παραληφθεί το 4ο και ότι υπάρχουν και 2 πλοία σεισμικής έρευνας.
Στην ερώτηση “όταν φτάσει και το ισραηλινό αέριο και εάν περάσει από την Τουρκία, ίσως δημιουργήσει μια εναλλακτική;” ο Πρόεδρος απάντησε: “Θα συζητήσουμε αυτό το θέμα και με το Ισραήλ, με τον κ. Χέρτζογκ. Έχουμε ήδη στο παρελθόν προχωρήσει με το Ισραήλ για αυτό το θέμα. Αφού χρησιμοποιήσουμε το ισραηλινό φυσικό αέριο στη χώρα μας, θα κάνουμε μια κοινή προσπάθεια να μεταφερθεί και στην Ευρώπη.Πρώτα ο Θεός με τον κ.Χέρτζογκ αυτά τα θέματα θα είναι στην ατζέντα μας κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.”