Τουρκικός Τύπος: Γιατί η Αθήνα και η Γαλλία κάνουν αυτά τα βήματα;

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Τουρκική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (TRT)

Γιατί η Αθήνα και η Γαλλία κάνουν αυτά τα βήματα;

Σχετικά με τις πρόσφατες προσπάθειες τόσο της ελληνοκυπριακής πλευράς όσο και της Αθήνας για την αύξηση της έντασης,o αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Χατζί Μπαϊράμ Βελί, Δρ.Ισμαίλ Σαχίν αξιολόγησε την κατάσταση.

Επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει μια στάση που ωφελεί τη Γαλλία, είπε: «Βλέπουμε μια Ελλάδα που έχει γίνει πιόνι της Γαλλίας. Η Ελλάδα είναι μια πολύτιμη χώρα για τη Γαλλία επειδή έχει σημαντική γεωπολιτική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο και μπορεί να συμπεριφερθεί με τρόπο που προωθώντας τα συμφέροντα της Γαλλίας να εμποδιστεί μια χώρα όπως η Τουρκία που έχει πρωτοβουλίες στην Αφρική».

Συνεχίζοντας πρόσθεσε : «Δημιουργώντας εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με την καρτ-βιζίτ της Ελλάδας, η Γαλλία σχεδιάζει να εμποδίσει την Τουρκία να προωθήσει την παρουσία της στην Αφρική και ταυτόχρονα, ανοίγει στις γαλλικές εταιρείες όπλων μια σημαντική αγορά όπως η Ελλάδα. Σε λίγα μόλις χρόνια, οι πωλήσεις όπλων της Γαλλίας προς την Ελλάδα έχουν ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ».

Υπενθυμίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει πρόσφατα ότι δεν θα συμμετάσχει σε αγώνα εξοπλισμών με την Τουρκία, ο Σαχίν συνέχισε ως εξής: «Για να είμαι ειλικρινής, δεν υπάρχει ανταγωνισμός εξοπλισμών μεταξύ των δύο χωρών. Όταν το δούμε από την πλευρά της Τουρκίας, υπάρχουν επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία και ως αποτέλεσμα, υπάρχει μια εγχώρια και εθνική αμυντική βιομηχανία. Υπάρχει μια Τουρκία που προσπαθεί να κατασκευάσει τα δικά της όπλα, φέρνοντας την υψηλή τεχνολογία στη χώρα και στοχεύοντας να την διαδώσει τα επόμενα χρόνια στη δική της κοινωνία. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια Αθήνα που προσπαθεί να δημιουργήσει συμμαχίες στην περιοχή και αγοράζοντας υψηλής τεχνολογίας όπλα από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία πιστεύει ότι ισορροπεί με την Τουρκία. Αυτή είναι στην πραγματικότητα μια πολύ αρνητική εξέλιξη για την Αθήνα».

Ο Σαχίν λέγοντας ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Αθήνα προκάλεσε αυτή την ένταση είναι να υπονομεύσει την ένταξη του ελληνικού λαού που ζει στα νησιά στην Τουρκία είπε: «Αυτό μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά όταν κοιτάξουμε την περίοδο των τελευταίων 15-20 ετών, βλέπουμε ότι ο ελληνικός λαός που ζει στα νησιά καλύπτει πολλές ανάγκες του όπως υγείας και οικονομίας από την Ανατολία λόγω τη γεωγραφικής εγγύτητας και της οικονομικής ανάπτυξης της Τουρκίας. Αυτό το γεγονός ανησυχεί την Αθήνα γιατί η εικόνα μιας ανερχόμενης Τουρκίας θα μπορούσε να αυξήσει τη συμπάθεια των ανθρώπων αυτών για την Τουρκία, κάτι που δεν αποτελεί μια κατάσταση που θα άρεσε ιδιαίτερα στην πολιτική της Αθήνας. Επίσης όταν παρακολουθούμε τον ελληνικό τύπο, βλέπουμε στατιστικές πληροφορίες
που δημοσιεύονται ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένας αυξανόμενος πληθυσμός στην Τουρκία. Σε αυτό το περιβάλλον, όταν η Ελλάδα δεν μπορεί να βρει την αντιτουρκική υποστήριξη που ελπίζει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, θέλει να εξασφαλιστεί λίγο παραπάνω από στρατιωτικής άποψης μέσω περιφερειακών συμμαχιών, κάτι που σύντομα θα φανεί ότι είναι ένα ασυνεπές και άκυρο μέτρο».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...