Τούρκικος Τύπος: Γραπτή δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών προς την Ελλάδα

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Υπουργείο Εξωτερικών: Καλούμε και πάλι την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει την κοινή λογική και να σταματήσει να τροφοδοτεί το μίσος

Το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε γραπτή δήλωση σχετικά με τις αβάσιμες κατηγορίες της Ελλάδας κατά της Τουρκίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές, με εξωπραγματικές και παράλογες δηλώσεις και εκδηλώσεις υπό την ονομασία “Μικρασιατική Καταστροφή”, προσπάθησαν να κάνουν τον ελληνικό στρατό να ξεχάσει την ήττα που υπέστη κατά την εισβολή του στην Ανατολία ως αποτέλεσμα της περιπέτειας που ξεκίνησε πριν από εκατό χρόνια και των βάρβαρων εγκλημάτων που διέπραξε κατά της ανθρωπότητας και να παραπλανήσουν την ίδια την κοινή γνώμη και τη διεθνή κοινότητα με ψέματα διαστρεβλώνοντας τα ιστορικά γεγονότα.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και καταδικάστηκε να καταβάλει αποζημίωση για τις μαζικές σφαγές και καταστροφές που διέπραξε κατά του άμαχου πληθυσμού στην Ανατολία, σύμφωνα με το άρθρο 59 της Συνθήκης της Λωζάννης, το οποίο αναφέρει ότι “η Ελλάδα αναγνωρίζει την υποχρέωση να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις ενέργειες του ελληνικού στρατού ή της ελληνικής διοίκησης στην Ανατολία, κατά παράβαση των νόμων του πολέμου”.

“Όλος ο κόσμος είναι μάρτυρας ότι η Ελλάδα, η οποία δεν παίρνει κανένα μάθημα από την ιστορία, συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με τις αδίστακτες ενέργειές της, αφήνοντας ανήμπορους μετανάστες να πεθάνουν, χωρίς να κάνει διάκριση μεταξύ γυναικών και παιδιών, ακόμη και σήμερα.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπενθυμίζει στην Ελλάδα, η οποία προσπαθεί να διαστρεβλώσει τα ιστορικά γεγονότα με ψέματα, τις μαύρες κηλίδες της ελληνικής ιστορίας και του σήμερα και θα συνεχίσει να λέει την αλήθεια στη διεθνή κοινότητα. Καλούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνέλθει και να σταματήσει να τροφοδοτεί το μίσος μέσω της παραποίησης των γεγονότων”.


Η Τουρκία αντιδρά στις απειλές κατά του βουλευτή Ξάνθης Ζεϊμπέκ

Το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι “Υποστηρίζουμε την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης που παρά τις απειλές και τις πιέσεις δεν σταματά τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία. Αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν αυτό το σοβαρό περιστατικό και να τιμωρήσουν τους δράστες  σχετικά με την απειλή θανάτου κατά του βουλευτή της Τουρκικής Μειονότητας Ξάνθης Χουσεϊν Ζεϊμπέκ”.

Ακολούθως παρατίθεται η ανακοίνωση της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής :

“Η τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης επί μακρόν υπόκειται σε μία πολύπλευρη καταπιεστική πολιτική..
Ως συνέχεια αυτών των εξελίξεων ο βουλευτής της τουρκικής μειονότητας Ξάνθης Χουσεϊν Ζεϊμπέκ στην εκπομπή  “Ανοιχτή Γραμμή” του Παπαδόπουλου στις 12/1/2022 και ώρα 13:00, απειλήθηκε με θάνατο από άτομο που πήρε τηλέφωνο. Ουσιαστικά πρόκειται για μία έκκληση σε δράση της επί μακρόν συνεχιζόμενης ρητορικής αποκλεισμού και στοχοποίησης.
Ως Επιτροπή  καταγγέλλουμε έντονα αυτή την επίθεση που θεωρούμε σαν να έγινε σε όλα τα μέλη της μειονότητας και καλούμε τους εισαγγελείς στο καθήκον τους”.


Ο Ερντογάν στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO)

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στην 22η Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών Κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, όπου συμμετείχε ως ειδικός προσκεκλημένος.

Μεταξύ άλλων δηλώνοντας ότι η Τουρκία “έχει μια εξαιρετική θέση ως η πιο δυτική χώρα της Ασίας και ως η πιο ανατολική της Ευρώπης”, ο Ερντογάν είπε: “Πιστεύω ότι θα ανεβάσουμε τη συνεργασία μας πολύ υψηλότερα με τις κοινές μας προσπάθειες από εδώ και στο εξής”.

Επισημαίνοντας ότι ζούμε σε μια εποχή όπου τα προβλήματα παγκοσμιοποιούνται αλλά μαζί και οι ευκαιρίες, ο Ερντογάν είπε ότι αντιμετωπίζουμε πολλές δοκιμασίες, όπως η κλιματική αλλαγή, η πανδημία, η ασφάλεια του ενεργειακού και επισιτιστικού εφοδιασμού, η τρομοκρατία, η ξενοφοβία και η ισλαμοφοβία, ο ρατσισμός, η παράνομη μετανάστευση, η οικονομική στασιμότητα και οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι λέγοντας “Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από 5”, επέστησαν την προσοχή στο γεγονός ότι η τάξη που δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έχει χάσει την ικανότητά της να επιλύει κρίσεις.

Τονίζοντας ότι η τρομοκρατία δυστυχώς δεν γνωρίζει σύνορα σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει αρνητικό αντίκτυπο σε όλα τα κράτη, ο Πρόεδρος δήλωσε: “Η Τουρκία είναι μια χώρα που έχει θυσιάσει δεκάδες χιλιάδες πολίτες της σε τρομοκρατικές οργανώσεις και γνωρίζει πολύ καλά το αιματηρό πρόσωπο της τρομοκρατίας. Στον σαραντάχρονο αγώνα μας κατά της αυτονομιστικής τρομοκρατίας, συχνά μείναμε μόνοι μας. Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε περαιτέρω τον διάλογό μας με την SCO σε θέματα που αφορούν την κοινή μας ασφάλεια”.


Ο Πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν στο πλαίσιο των επαφών του στην 22η Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.

Η συνάντηση του Ερντογάν και του Πούτιν στο συνεδριακό κέντρο όπου πραγματοποιήθηκε η σύνοδος κορυφής, η οποία έγινε κεκλεισμένων των θυρών, διήρκεσε 40 λεπτά.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...