Τουρκικός Τύπος: «Η Αμερική δεν είναι είναι η μόνη που παράγει πολεμικά αεροσκάφη στον κόσμο»

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Ερντογάν: Η Αμερική δεν είναι είναι η μόνη που παράγει πολεμικά αεροσκάφη στον κόσμο

Ο Πρόεδρος Ερντογάν απάντησε στις ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Αναφερόμενος στις ΗΠΑ σε σχέση με το συριακό θέμα είπε:

“Δυστυχώς η Αμερική συνεχίζει να κάνει λάθος βήματα. Αν προσέξετε έβαλαν ως ονομασία το “Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις” κάτι που αποτελεί καμουφλάζ. Δυστυχώς μέχρι σήμερα η Αμερική έχει στείλει σε αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις χιλιάδες φορτηγά με εξοπλισμό, οχήματα και πυρομαχικά και ακόμη στέλνουν. Και φυσικά δεν είναι η μόνη κοινή ενέργεια που κάνουν εκεί με τις συμμαχικές δυνάμεις. Δυστυχώς τα ίδια έκαναν και στο Ιράκ και ακόμη συνεχίζουν να κάνουν. Παράλληλα με αυτή τη στήριξη που γίνεται  παρέχουν και σημαντική στήριξη στο θέμα της εκπαίδευσης.”

Σχετικά με την προμήθεια αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών δήλωσε:

“Γνωρίζετε πως στην συνάντηση που είχα με τον κύριο Μπάιντεν στη Μαδρίτη, μου είπε πως “θα πράξω ότι περνάει από το χέρι μου”. Είχε μία θετική προσέγγιση στο θέμα των F-16 και υπονόησε πως οι Ρεπουμπλικάνοι δεν το στηρίζουν. Αργότερα o Υπουργός Εξωτερικών μου είχε συνάντηση στη Βουλγαρία με έναν αρμόδιο των Ρεπουμπλικανών. Τους είπε πως θα θέλαμε τη στήριξη τους σε αυτό το θέμα. Αυτοί είπαν πως  ως Ρεπουμπλικάνοι θα παράσχουν στην Τουρκία την απαραίτητη στήριξη. Ελπίζω ότι η Αμερική σε αυτή τη σχέση δεν θα μας οδηγήσει σε διαφορετικούς δρόμους. Δηλαδή όταν μιλάω για διαφορετικούς δρόμους εννοώ πως η Αμερική δεν είναι η μόνη στον κόσμο που πουλάει αεροσκάφη. Η Αγγλία πουλάει, η Γαλλία πουλάει, η Ρωσία πουλάει, υπάρχει δυνατότητα προμήθειας από παντού και υπάρχουν ήδη κάποιοι που μας κάνουν σήμα.”

Πρόεδρος Ερντογάν : Μιλάω στους Ελλήνες με την γλώσσα που καταλαβαίνουν

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε εκτιμήσεις και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από την επίσκεψή του στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και την Κροατία.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι “Σχετικά με την Ελλάδα υπήρξε η δήλωσή σας “ξαφνικά μπορεί να έρθουμε μία βραδιά” η οποία  στον δυτικό κόσμο έγινε καυτό θέμα της επικαιρότητας. Όταν κάνατε αυτή τη δήλωση, εννοούσατε  μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση ή άλλα μέτρα;” ο Ερντογάν επαναλαμβάνοντας  ότι τα θέματα που εξέφρασε και το μήνυμα που ήθελε να δώσει ήταν πολύ σαφή είπε: 

“Το τελευταίο διάστημα είναι απερίγραπτη η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία. Από τη μία υπάρχουν οι παραβιάσεις που κάνουν στο Αιγαίο, κάποιες εκ των οποίων έγιναν όταν αεροσκάφη μας εκτελούσαν αποστολή του ΝΑΤΟ, ενώ υπάρχουν και οι επιθετικές κινήσεις όπως το κλείδωμα με το ραντάρ των S-300. Από αυτούς που μιλάνε για τους δικούς μας S-400, ακούσατε μέχρι σήμερα να πούνε κάτι σχετικά με τους S-300 της Ελλάδας; Μα και οι S-300 είναι της Ρωσίας και οι S-400 είναι της Ρωσίας. Αλλά σε εκείνους δεν λένε τίποτε. Συνεχίζουν κατά παράβαση των συνθηκών που επιβάλλουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς, να εξοπλίζουν τα νησιά που βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας. Ταυτόχρονα υπάρχει φυσικά και το γεγονός της εγκαθίδρυσης των βάσεων. Η Αμερική, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σε αυτό το θέμα. Όταν μεταβούμε στον ΟΗΕ για τη γενική συνέλευση κι αν υπάρξει εκεί ευκαιρία συνάντησης με τον κύριο Πρόεδρο (σ.σ.Μπάιντεν), θα θέσουμε αυτές τις ενέργειες της Αμερικής και θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα.

Από την άλλη πλευρά σε σχέση με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας υπάρχουν μαξιμαλιστικές θέσεις που γίνεται προσπάθεια να μας επιβληθούν στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό δεν είναι κάτι που καταπίνεται εύκολα. Αντί να συνομιλήσουν απευθείας με την Τουρκία, θέτουν σε λειτουργία  μηχανισμούς απειλών καταγγέλλοντας μας στον ΟΗΕ, στις ΗΠΑ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ακόμη και στο ΝΑΤΟ στο οποίο είμαστε ένα από τα πιο ισχυρά μέλη του. Φυσικά αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό. Ανοίγοντας μία παρένθεση τους μιλάμε με τη γλώσσα που καταλαβαίνουν. Και καταλαβαίνω ότι και εκείνοι καταλαβαίνουν.

Το 58% δηλώνει πως “Με τίποτε δεν ψηφίζω Ερντογάν”

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Γιονεϊλέμ έδωσε τα παρακάτω αποτελέσματα

Η αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται του κυβερνώντος κόμματος κατά 0,2%.
Το ακροδεξιό ΜΗΡ καταγράφει δύναμη κάτω του εκλογικού ορίου που είναι 7%.

Επίσης δόθηκαν οι παρακάτω απαντήσεις :

Πώς είναι η διακυβέρνηση στην Τουρκία ;

Κακή     : 63,0 %
Μέτρια  : 14,4 %
Καλή     : 21,9 %

Θα ψηφίζατε τον Ταγίπ Ερντογάν ;

Με τίποτα δεν τον ψηφίζω  : 58,7 %
Σίγουρα θα τον ψηφίσω     : 30,7 %
Αναποφάσιστοι                   :  9,0 %

Το 81,1% θεωρεί την πολιτική που ασκείται στη Συρία λανθασμένη.
Το 16,1% την κρίνει ως σωστή.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...