Τουρκικός Τύπος: «Η Αμερική δεν ήταν ειλικρινής για τα F-35»

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Πρακτορείο Αναντολού

Πρόεδρος Ερντογάν: Δυστυχώς η Αμερική δεν ήταν ειλικρινής για τα F-35 

Ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε αξιολογήσεις και απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά την 76η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. 

Στην αρχή αναφέρθηκε σε βασικά σημεία της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση και στις επαφές που είχε κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την κατάσταση στο Αφγανιστάν είπε :

“Γιατί η Αμερική μπήκε στο Αφγανιστάν πριν από είκοσι χρόνια; Τι έκανε στο Αφγανιστάν και γιατί φεύγει τώρα; Αυτό θα πρέπει να έχει ένα τίμημα. Πού θα πάνε όλοι αυτοί οι πρόσφυγες; Είναι αδιανόητο για την Τουρκία να τους αποδεχτεί. Κάναμε το ίδιο πράγμα με τη Συρία και το Ιράκ. Φιλοξενούμε πέντε  εκατομμύρια πρόσφυγες. Και εδώ η Αμερική πρέπει να πληρώσει το τίμημα. Αν στο Αφγανιστάν σχηματιστεί μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς και αν μπορέσουμε να έχουμε υγιή επικοινωνία θα σταθμίσουμε τα βήματα που θα μπορέσουμε  να κάνουμε.” 

Αφού αναφέρθηκε στην πρόταση της Τουρκίας για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις δομές του ΟΗΕ για να λειτουργεί καλύτερα πέρασε στις σχέσεις της χώρας του με την Αμερική λέγοντας :  

“Δεν μπορώ πραγματικά να ισχυριστώ ότι υπάρχει μια υγιής κατάσταση στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Αγοράσαμε τα F-35,πληρώσαμε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια και τα αεροπλάνα δεν μας παραδόθηκαν. Η Αμερική πρέπει να διευθετήσει αυτό το θέμα. Ως δικαιολογία επικαλούνται τους S-400.Εμείς θα πράξουμε ότι πρέπει να γίνει βάσει του διεθνούς δικαίου. Η υπόθεση των S-400 έχει λήξει για εμάς. Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Ως Τουρκία, ενεργήσαμε με ειλικρίνεια, αλλά δυστυχώς η Αμερική δεν το έπραξε.”

Δηλώνοντας ότι με τις ΗΠΑ υπάρχει μια εμπορική συναλλαγή περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ότι επιθυμούν να αυξηθεί, ο Ερντογάν είπε ότι έχουν κάνει και θα συνεχίσουν να κάνουν βήματα στην αμυντική βιομηχανία. 

Συνεχίζοντας δήλωσε :

“Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι η παλιά Τουρκία δεν υπάρχει πια. Η σημερινή Τουρκία είναι μια άλλη Τουρκία. Αναπτύσσουμε μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο την αμυντική μας βιομηχανία και θα συνεχίσουμε. Αν δεν μας δώσουν τα F-35 και εμείς θα χτυπήσουμε άλλες πόρτες. Η Τουρκία θα αγοράσει ότι χρειάζεται για τη δική της άμυνα. Αν χρειαστεί, θα αρχίσει και να τα παράγει, κάτι που ήδη έχουμε ξεκινήσει.

Εύχομαι ότι ως δύο χώρες του ΝΑΤΟ να συμπεριφερθούμε μεταξύ μας φιλικά  και όχι εχθρικά. Αλλά η σημερινή  πορεία δεν είναι ρόδινη.
Στα 19 σχεδόν χρόνια μου ως πρωθυπουργός και πρόεδρος συνεργάστηκα καλά με τον υιό Μπους, με τον Ομπάμα και τον Τραμπ. Δεν μπορώ να πω όμως ότι ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν.” 

Δηλώνοντας ότι ορισμένες χώρες απέφυγαν την ευθύνη για θέματα όπως το Αφγανιστάν, η Συρία και η παράτυπη μετανάστευση, ο πρόεδρος είπε:

“Ειδικά η αμερικανική κυβέρνηση, παρά τη φαινομενική έμφαση στη διπλωματία, έχει σχεδόν την στάση” ότι βρέξει ας κατεβάσει “. Επί εποχής Τραμπ χιλιάδες φορτηγά όπλων και πυρομαχικών δόθηκαν σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην εποχή του Μπάιντεν. Και αυτός άρχισε να μεταφέρει όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμό σε τρομοκράτες. Το παρακολουθούμε προσεκτικά και όταν θα έρθει η ώρα, θα τους πούμε αυτά που πρέπει να ειπωθούν.” 

 Δηλώνοντας ότι θα έχουν διμερή συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις 29 Σεπτεμβρίου, ο Ερντογάν συνέχισε ως εξής:
“Θα συζητήσουμε για τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας και την κατάσταση στη Συρία. Φυσικά θα καταλήξουμε και σε μια σημαντική απόφαση για τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας.” 

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...