Τουρκικός Τύπος: Η ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση του «εθνικού συμβουλίου ασφαλείας»

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Όλα τα ΜΜΕ

Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συγκλήθηκε υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη γραπτή δήλωση που έγινε μετά την συνεδρίαση, αφού τονίστηκε η αποφασιστικότητα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κλήθηκε η Ελλάδα να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο. Η δήλωση κάλεσε επίσης τους πρωταγωνιστές στην Συρία να τερματίσουν δράσεις που θα εμβαθύνουν την τρέχουσα ανθρωπιστική κρίση.

Όλη δήλωση έχει ως εξής:

«1. Το συμβούλιο ενημερώθηκε για την αποφασιστικότητα που διενεργήθηκαν οι επιτυχείς επιχειρήσεις ενάντια σε κάθε είδους απειλές και κινδύνους κατά της εθνικής μας ενότητας και αλληλεγγύης, ιδίως των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK / KCK-PYD / YPG, FETÖ και DAESH.

2. Τονίστηκε ότι για την επίτευξη μόνιμης και βιώσιμης λύσης στη Συρία πρέπει να προστατευτεί η εδαφική ακεραιότητα και η πολιτική ενότητα της χώρας. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει όλα όσα συμβάλλουν στην ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.Οι πρωταγωνιστές στη Συρία κλήθηκαν να θέσουν τέρμα σε δράσεις που θα εμβαθύνουν την τρέχουσα ανθρωπιστική κρίση.

3. Συζητήθηκαν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά της τουρκικής μειονότητας και οι απάνθρωπες πρακτικές της Ελλάδας που στοχεύουν στους πρόσφυγες. Παρά τις εκκλήσεις μας για διάλογο η Ελλάδα η οποία συνεχίζει να οξύνει την αντιτουρκική πολιτική της κλήθηκε να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των σχέσεων καλής γειτονίας και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

4. Αξιολογήθηκε η σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό.Εν όψει των συζητήσεων που θα γίνουν στην συνέχεια εκτιμήθηκε ότι θα πρέπει να μπουν στην ημερήσια διάταξη αντί των προσεγγίσεων που δεν απέδωσαν αποτελέσματα για μισό αιώνα και αγνόησαν την τουρκική ύπαρξη,ολοκληρωμένες και μόνιμες λύσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικότητες του νησιού και θα βασίζονται στην ύπαρξη δύο ανεξάρτητων κρατών.

5. Η πρόοδος που σημειώθηκε στην πολιτική διαδικασία στην Λιβύη ήταν ευπρόσδεκτη.Για την ασφάλεια,την ειρήνη και την ευημερία του λαού της Λιβύης η Τουρκία. θα συνεχίσει να παρέχει κάθε υποστήριξη.

6. Το ειλικρινές αίτημά μας για την ανάπτυξη πολιτικών που θα διασφαλίζουν την συνέχιση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και λύσεις σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο εκφράστηκαν για άλλη μια φορά.Επισημάνθηκε η σημασία της υιοθέτησης μιας κοινής προσέγγισης που διασφαλίζει τα αμοιβαία δικαιώματα και συμφέροντα των χωρών της περιοχής. Οι χώρες που δεν βρίσκονται στην περιοχή και οι διεθνείς φορείς έχουν κληθεί να υιοθετήσουν μια ουδέτερη και συνετή στάση.

7. Έχει υπογραμμιστεί η θέληση η Τουρκία να φτάσει σε όλους τους στόχους της του 2023 που είναι το έτος της 100ης επετείου της ίδρυσης της δημοκρατίας».

Τζουμχουριγιέτ

Η πρόεδρος της Τουρκικής Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γυναικών Τζανάν Γκιουλού: Ο Ερντογάν αποχωρώντας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης έδωσε ένα μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες

Η πρόεδρος της Τουρκικής Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γυναικών Τζανάν Γκιουλού υποστήριξε ότι η αποχώρηση από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης περιέχει τέσσερα μηνύματα λέγοντας: «Ο Πρόεδρος έδωσε το πρώτο μήνυμα στην Αμερική. Αυτό σημαίνει: “Προστατέψτε μας ή θα βάλω μια υπογραφή και θα φύγω από το ΝΑΤΟ”. Με το δεύτερο ρώτησε την Ρωσία: “Κοιτάχτε, κρατάω την απόσταση μου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ποια θα είναι η κατάστασή μεταξύ μας, θα είστε μαζί μας;” Με το τρίτο απευθύνθηκε στον λαό της χώρας μας: “Γνωρίστε τα όριά σας, θα καταστρέψω τα πάντα σας σε μια νύχτα”. Με το τέταρτο, έστειλε ένα μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι “αν δεν με πάρετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα κάψω αυτήν την χώρα σε μια νύχτα και θα καείτε και εσείς μαζί μας”».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...