Τουρκικός Τύπος: Η ανάπτυξη των εξοπλισμών εγχώριας παραγωγής στη Τουρκία άλλαξαν τις ισορροπίες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

TRT: Αποζημιώσεις από την Αρμενία στο Αζερμπαϊτζάν.

Η 30χρονη ζημιά που προκλήθηκε από την Αρμενία με την κατοχή του Ναγκόρνο – Καραμπάχ θα υπολογιστεί. Ο Σύμβουλος του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Hikmet Hajiyev ανακοίνωσε ότι η ζημία που προκλήθηκε από την Αρμενία στο Αζερμπαϊτζάν λόγω της καταστροφής που υπέστη στα κατεχόμενα εδάφη για 30 χρόνια θα υπολογιστεί με τη συμμετοχή εγχώριων και διεθνών οργανισμών.

Γενί Σαφάκ: Μαζί με την ομάδα του Μινσκ κατέρρευσε και η στρατηγική  του Macron- Δεν υπάρχουν ούτε ΗΠΑ ούτε Γαλλία στο τραπέζι.

Στις μέρες της σφαγής στο Hojali, ενώ εκατομμύρια Τούρκων του Αζερμπαϊτζάν αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, ιδρύθηκε η ομάδα του Μινσκ για να λύσει το πρόβλημα. Η μόνη δράση της ομάδας Μινσκ εκείνες τις μέρες ήταν να καθοριστεί ποιες χώρες θα συμμετείχαν με ίσα δικαιώματα: Αυτές ήταν Γαλλία, ΗΠΑ και Ρωσία. Η ανάπτυξη των εξοπλισμών εγχώριας παραγωγής στη Τουρκία οδήγησαν στην αλλαγή των ισορροπιών στη περιοχή με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για το Αζερμπαϊτζάν να απελευθερώσει το Καραμπάχ. Ενώ η Τουρκία και το  Αζερμπαϊτζάν έλυναν το πρόβλημα από τα θεμέλια από την ομάδα του Μινσκ μόνο η Ρωσία συμμετείχε σε αυτή την διαδικασία. Σε αυτό το διάστημα οι ισότιμες  Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες  παρακολουθούσαν τα συμβάντα από μακριά. Οι αποτυχημένες στρατηγικές του Macron θα πρέπει επίσης να είναι ένα μάθημα και για τον Μπάιντεν.

Τζουμχουριγέτ: Η κλίμακα της οικονομικής κρίσης διέγειρε τις προϋποθέσεις για  την κατάρρευση της οικογένειας Ερντογάν.

Όλοι αναρωτιούνται σε ποια κατεύθυνση θα οδηγήσουν τη Τουρκία οι αλλαγές αρμοδιοτήτων  στην κορυφή της οικονομίας. Σύμφωνα με τους Financial Times, η  οικονομική κρίση που αγκαλιάζει τη Τουρκία ωθεί βήμα προς βήμα την οικογένεια Ερντογάν έξω από τη πολιτική σκηνή.

Σύμφωνα με μια ανάλυση που δημοσίευσε η εφημερίδα με υπογραφή της Laura Pitel,όσο και η Τουρκία να γίνεται μάρτυρας ενός οικογενειακού δράματος που ξεκίνησε με τη παραίτηση του γαμπρού (και κατά κοινή αποδοχή κληρονόμος) του Ερντογάν, Μπεράτ Άλμπαϊρακ από το Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ,  για μήνες τα αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα και η ελεύθερη πτώση της λίρας ήταν ο προάγγελος της καταιγίδας που πλησίαζε. Σύμφωνα με τη Pitel, το πολιτικό του μέλλον φαίνεται πλέον να βρίσκεται σε αδιέξοδο και ότι με τα λόγια ενός συναδέλφου του  “Ο Άλμπαϊρακ δεν θα ξανακερδίσει την προηγούμενη πολιτική του ισχύ”. Όσον αφορά αυτή την παραίτηση, την οποία η  Pitel περιγράφει ως “την πρώτη σπίθα της πολιτικής και οικογενειακής κατάρρευσης”, συνεχίζει : “Για τον Πρόεδρο Ερντογάν, φαίνεται ότι δημιούργησε μια ξαφνική επίγνωση της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας της χώρας”.

“Η οικονομική κατάρρευση είναι έργο του Άλμπαϊρακ”

Σύμφωνα με το άρθρο, μαζί  με την επιδημία του κοροναϊού, το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, η ταχέως αυξανόμενη ανεργία και η μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας ασκούν όλο και μεγαλύτερη  πίεση στον Ερντογάν. “Ο Ερντογάν κατάλαβε την κατάσταση αφού ενημερώθηκε για την κλίμακα της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα και μαθαίνοντας για την τρομερή
κατάσταση των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας”
 επισήμανε η Pitel.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η φρικτή εικόνα των συναλλαγματικών αποθεμάτων εμφανίζεται όταν αφαιρούνται τα χρέη και άλλες υποχρεώσεις.Με βάση ορισμένες εκτιμήσεις, τα στοιχεία του τέλους Σεπτεμβρίου δείχνουν “- 50 δισεκατομμύρια δολάρια”, και αυτή η εικόνα είναι “το έργο των ανεπιτυχών παρεμβάσεων” με επικεφαλής κυρίως τον Μπεράτ Άλμπαϊρακ που κόστισαν 140 δισεκατομμύρια δολάρια. τα τελευταία δύο χρόνια.

“Οι νέοι διορισμοί δεν αποτελούν λύση”

Με βάση τα λεγόμενα της Pitel  “Είναι σχεδόν αδύνατο για τον Ερντογάν, ο οποίος συνηθίζει να συναντιέται με έναν αριθμό επιχειρηματικών προσώπων, να μην έχει συνειδητοποιήσει πραγματικά πόσο άσχημη είναι η κατάσταση. Ορισμένοι κριτικοί, ωστόσο, επιμένουν ότι ο Ερντογάν είχε αποσυνδεθεί από την πραγματικότητα ως αποτέλεσμα του περιβάλλοντός του
με εξαιρετικά πιστούς ανθρώπους”. “Ο πρόεδρος συνήθως ενημερωνόταν  από τον γαμπρό του, επειδή ήταν πολύ απασχολημένος και δεν ευκαιρούσε να έχει πληροφορίες από άλλες πηγές”, είπε αξιωματούχος του AKP που τον πλησίασε η Pitel.
Σύμφωνα με τους Financial Times, “Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά σοβαρά πολιτικά και οικονομικά προβλήματα τα οποία  δεν μπορούν να επιλυθούν με νέους διορισμούς και μια πιο φιλική γλώσσα προς την αγορά. Ο Ερντογάν, από την άλλη πλευρά, εξακολουθεί να είναι ο πιο ισχυρός άνθρωπος στην κυβέρνηση, ο οποίος έχει εξαιρετικά ασυνήθιστες απόψεις για την οικονομία.Ωστόσο, εάν η Κεντρική Τράπεζα ανταποκριθεί στις προσδοκίες της αγοράς ανακοινώνοντας την αύξηση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα, μπορεί να έχει κάνει την
απαραίτητη παρέμβαση για να γυρίσει τη χώρα πίσω από την άβυσσο”.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...