Τουρκικός Τύπος: Η αντίδραση του Ακάρ για την Κύπρο

Ο Τούρκος Υπουργόυς Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ

Η κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ (NATOPA) και της Ειδικής Ομάδας Μεσογείου και Μέσης Ανατολής ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη, γράφει ο Τουρκικός Τύπος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ανέπτυξε τις προσεγγίσεις της Τουρκίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας στην ομιλία του στην εναρκτήρια συνεδρίαση μετά τη συζήτηση της Έκθεσης της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Αντέδρασε σκληρά στους Έλληνες βουλευτές που έκαναν δηλώσεις κατά της Τουρκίας. Όταν ένας Έλληνας βουλευτής χρησιμοποίησε τη φράση “Η κατοχή σας στη Βόρεια Κύπρο συνεχίζεται” αντέδρασε έντονα και είπε:

“Αν λέτε ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι κατεχόμενο αυτό σημαίνει ότι από την αρχή εσείς θέλετε καβγά.Η Τουρκία δεν είναι κατακτητής στα βόρεια της Κύπρου.Εκεί έγιναν σφαγές και πραξικοπήματα μέχρι το 1974.Κινδύνεψαν ακόμα και οι ζωές Ελληνοκυπρίων. Εμείς το 1974 κάναμε την Ειρηνευτική Επιχείρηση.Από το 1974 μέχρι τώρα τόσο ο βορράς όσο και ο νότος ζουν μέσα σε ειρήνη.Αυτό πρέπει να το δούμε. Δεν πρέπει να είμαστε προκατειλημμένοι.Το 2014 παρόλες τις ελλείψεις του οι Τούρκοι αποδέχτηκαν το σχέδιο επίλυσης Ανάν του ΟΗΕ. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν το αποδέχτηκε.”

Συνεχίζοντας δήλωσε:

“Αν εσείς λοιπόν παρέχετε στρατόπεδο σε αυτούς εναντίον των οποίων αγωνιζόμαστε, στις οργανώσεις PKK/YPG και FETO οι οποίες βλάπτουν τον λαό μας και έχουν σκοτώσει 40.000 άτομα και έχουν δολοφονήσει 251 άτομα αντίστοιχα, τότε όπως και να το ονομάσουμε, αυτό αποτελεί παραβίαση της φιλίας. Αυτό διαταράσσει και τη συμμαχία και είναι αντίθετο στο πνεύμα της.”

Όταν οι Έλληνες βουλευτές είπαν “Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο”, ο υπουργός απάντησε “Μην λέτε πως δεν ισχύει.Δεν υπάρχει κανείς που να μη γνωρίζει το στρατόπεδο του Λαυρίου στην Ελλάδα”.Ο Ακάρ απαντώντας σε άλλο Έλληνα βουλευτή ο οποίος είπε ότι “Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία πετά πάνω από τα ελληνικά νησιά,τόνισε:

“Ελληνικά αεροπλάνα ήρθαν στην ηπειρωτική μας χώρα στις 27 Απριλίου και παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας σε Ντάτσα,Ντίντιμ και Ντάλαμαν.Τι περιμένετε να κάνουμε εμείς όταν εσείς θα έρθετε από τόσα χιλιόμετρα μακριά,από την ηπειρωτική Ελλάδα στην ηπειρωτική Τουρκία και θα παραβιάσετε τον εναέριο χώρο μας; Έχουμε εικόνες από ραντάρ τις οποίες μοιραστήκαμε με τις συμμαχικές χώρες.Και εμείς απαντήσαμε στις 28 Απριλίου.”. Τονίζοντας ότι η λύση στα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μπορεί να βρεθεί μέσω διαπραγματεύσεων, ο Ακάρ συνέχισε ως εξής:

“Πάντα και επίμονα δηλώναμε ότι είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας και του διαλόγου.”

Ο τούρκικος τύπος επίσης ασχολείται με τις δηλώσεις του Ντεβλέτ Μπαχτσελί,προέδρου του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ, κυβερνητικού εταίρου του Εντογάν.

Όσοι ονειρεύονται να βομβαρδίσουν τις γέφυρες στην Κωνσταντινούπολη θα δουν με βαρύ τίμημα πόσο βαθιά και δροσερά είναι τα νερά του Αιγαίου.

Σε ομιλία που έκανε προς την κοινοβουλευτική του ομάδα του κόμματος του ο Μπαχτσελί μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην Ελλάδα λέγοντας τα εξής :

“Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2021 για την Τουρκία, που δεν αναγνωρίζει τον νόμο για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό, είναι άκυρη για εμάς, δεν διαφέρει από ένα κομμάτι χαρτί που πρέπει να σκιστεί.

Το πιο αποτελεσματικό μήνυμα προς την Ελλάδα δόθηκε με τη στρατιωτική άσκηση ΕΦΕΣ 2022, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022, με τη συμμετοχή 37 χωρών.

Προειδοποιώ όσους βλέπουν την Τουρκία με εχθρότητα, να μην κάνουν λάθη στους υπολογισμούς τους, οι ήρωες μας είναι οι σκοποί της πατρίδας.

Η ιστορική ομιλία στην Έφεσο του προέδρου μας και ο μαχητικός, αξιόπιστος και ισχυρός χαρακτήρας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων μας με έχουν κάνει να νιώθω περήφανος και συγκινημένος ταυτόχρονα.

Προς την ελληνική κυβέρνηση που στην άλλη μεριά του Αιγαίου, κάνοντας οδικό χάρτη την αδικία και την παρανομία, παίζει ανοιχτά με την κρίση, λέω τα εξής: “Εμείς είμαστε εδώ και δεν πάμε πουθενά”.

Ας μην δοκιμάσει κανείς την υπομονή μας, αλλιώς όσοι ονειρεύονται να βομβαρδίσουν τις γέφυρες στην Κωνσταντινούπολη θα δουν με βαρύ τίμημα πόσο βαθιά και δροσερά είναι τα νερά του Αιγαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να γίνουν βήματα από τη χώρα μας.

Ο νόμος των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας θα πρέπει να κοινοποιηθεί σε όσους θα τον αποδεχθούν το συντομότερο δυνατό.

Πρέπει να ανακοινώσουμε επίσημα τις συντεταγμένες της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρέπει να καταδείξουμε στους θαλάσσιους χάρτες μας τους γεωγραφικούς σχηματισμούς της νησιωτικής θάλασσας (Αιγαίο) που ανήκουν στη χώρα μας και δεν έχουν δοθεί σε καμία χώρα με συμφωνία και τέλος, πρέπει να καταγράψουμε αυτό το νέο status quo εντός των Ηνωμένων Εθνών.

Πρέπει να αναθέσουμε τους εν λόγω γεωγραφικούς σχηματισμούς στη δικαιοδοσία των πολιτικών διοικήσεων που βρίσκονται πλησιέστερα στην ακτή.

Πρέπει να κάνουμε μια επ’ αόριστον ανακοίνωση NAVTEX για να καλύψουμε τους γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων τα κυριαρχικά δικαιώματα βρίσκονται στην Τουρκία.”

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...