Τούρκικος Τύπος: Η είσοδος της Τουρκίας στην ΕΕ μπορεί να εξαλείψει την αβεβαιότητα από το Brexit, λέει ο Εντογάν

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Όλα τα ΜΜΕ

Πρόεδρος Ερντογάν : Η αβεβαιότητα που αυξήθηκε με το Brexit μπορεί να εξαλειφθεί με την είσοδο της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια

Ερντογάν: «Η αποδοχή της χώρας μας από την ΕΕ ως πλήρες μέλος θα αποτελέσει μια οντολογική επιλογή (σ.σ αρχές ύπαρξης και συγκρότησης της ΕΕ) για το μέλλον της ένωσης. Η αβεβαιότητα που αυξήθηκε με το Brexit μπορεί να εξαλειφθεί με την είσοδο της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τους πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα. Ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην πανδημία και στην συνέχεια αναφέρθηκε στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας λέγοντας:

«Δυστυχώς, το 2020 δεν ήταν εύκολο όσον αφορά τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ. Ορισμένα κράτη μέλη προσπάθησαν να λύσουν τα διμερή προβλήματα τους με την Τουρκία καταφεύγοντας στην ΕΕ. Κρυβόμενα πίσω από την αλληλεγγύη της Ένωσης οδήγησαν στην κατάχρηση της ατζέντας συζητήσεων Τουρκίας – ΕΕ. Ενώ αυτή η προσέγγιση αιχμαλωτίζει τις βαθιές μας σχέσεις, υπονομεύει επίσης τον ισχυρισμό της Ένωσης να καταστεί περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη. Ο πιο συγκεκριμένος δείκτης αυτής της στάσης, την οποία ονομάζουμε «στρατηγική τύφλωση», είναι το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου. Και στα δύο θέματα η Τουρκία υπέστη σοβαρή αδικία. Ωστόσο, η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο. Ειδικά στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η Τουρκία περίμενε να δει την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Και το χειρότερο, ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί επέδειξαν μια στάση που σχεδόν αντιστοιχούσε σε υποστήριξη του πραξικοπήματος».

Ο Ερντογάν είπε ότι ήθελαν να μειώσουν την ένταση επανεξετάζοντας τις σχέσεις με τη Γαλλία με μια οραματιστική προσέγγιση και ότι παρακολουθούν με ευχαρίστηση τα βήματα που έκαναν οι δύο πλευρές σε αυτό το πλαίσιο. Εκφράζοντας την ελπίδα για θετικές εξελίξεις σε όλα τα κεφάλαια κατά την πορτογαλική προεδρία στην ΕΕ, ο Ερντογάν είπε: «Μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία εδώ και χίλια χρόνια, τροφοδοτούμενοι από την ίδια περιοχή πολιτισμού. Όπως δεν είναι δυνατό να διαβάσετε την ιστορία της Τουρκίας χωρίς την Ευρώπη, είναι αδύνατο να κατανοήσετε και
την ιστορία της Ευρώπης χωρίς την Τουρκία. Ως έθνος, οραματιζόμαστε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη. Με αυτήν την σκέψη, αγωνιζόμαστε για πλήρη ένταξη στην Ένωση εδώ και 60 χρόνια».

Για την Ανατολική Μεσόγειο δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Δεν απαιτούμε τίποτα που δεν έχουμε το δικαίωμα στην Ανατολική Μεσόγειο. Προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα νόμιμα συμφέροντα της χώρας μας και του έθνους μας σχετικά με τους πόρους υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην περιοχή. Διαμαρτυρόμαστε σε προσπάθειες περιορισμού μας στις ακτές της χώρας μας με μαξιμαλιστικούς χάρτες που δεν έχουν καμία ισχύ. Σε ορισμένα περιστατικά που ζήσαμε τους τελευταίους μήνες η Τουρκία έδειξε την αποφασιστικότητα της για την προστασία των δικαιωμάτων της. Μάλλον έχει γίνει κατανοητό ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία εξίσωση από την οποία θα προκύψει λύση ειρήνης για την Μεσόγειο, χωρίς σε αυτήν να υπάρχουν η Τουρκία και η ΤΔΒΚ. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Τουρκία δεν είναι υπέρ της έντασης στην Μεσόγειο, αλλά είναι υπέρ της ειρήνης καθώς και της συνεργασίας και δικαιοσύνης. Η Μεσόγειος δεν είναι μια θάλασσα που μας χωρίζει, είναι μια θάλασσα που μας φέρνει όλους πιο κοντά, μας ενώνει και ενισχύει τη συνεργασία μας. Πρέπει να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο από μία ανταγωνιστική περιοχή σε χώρο συνεργασίας, που θα εξυπηρετεί τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά μας. Πιστεύουμε ότι η Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου που έχουμε φέρει στην ημερήσια διάταξη, θα εξυπηρετήσει επίσης αυτόν τον σκοπό. Πιστεύουμε ότι θα ήταν ωφέλιμο να δημιουργηθεί ένα φόρουμ ενεργειακής συνεργασίας που θα φέρει σε επαφή όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων».

Αναφερόμενος αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο είπε:
«Τα τελευταία χρόνια, καλούμε την Ελλάδα, η οποία έχει αυξήσει τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και ιδίως τις παράνομες δραστηριότητές της στα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς, να εγκαταλείψει τις ενέργειες κλιμάκωσης της έντασης. Πιστεύω ότι οι διερευνητικές συνομιλίες με τη γείτονά μας Ελλάδα, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου, θα σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή. Η ΕΕ πρέπει να κάνει μια ειλικρινή αυτοκριτική τόσο σε αυτά τα ζητήματα όσο και στο κυπριακό. Ενώ η ΕΕ δέχτηκε ως μέλος της την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία είπε “όχι” για την επίλυση του Κυπριακού το 2004, ξέχασε τις δεσμεύσεις της προς τον Τουρκοκύπριο που είπε “ναι” στο δημοψήφισμα. Εναλλακτικές λύσεις εκτός από το μοντέλο των δύο κρατών στην Κύπρο δεν θα είναι λύση. Μισός αιώνας διαπραγματεύσεων το έδειξαν αυτό. Αντί να μιλάμε επανειλημμένα για αποτυχημένα μοντέλα στην Κύπρο, πρέπει να συζητήσουμε νέες και ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις”.

Έκλεισε την ομιλία του με το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Δ.Ι.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...