Τουρκικός Τύπος: «Η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει το Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ είναι απαράδεκτη»

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Πρόεδρος Ερντογάν: Η απόφαση της Ρωσίας δήθεν να αναγνωρίσει το Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ είναι απαράδεκτη

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθοδόν από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό στη Σενεγάλη, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροπλάνο και έκανε αξιολογήσεις. 

Υπενθυμίζοντας ότι συνεχίζει τις επίσημες επισκέψεις του στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Αφρική, την οποία ξεκίνησε στις 20 Φεβρουαρίου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι είχαν παραγωγικές διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο Felix Tshisekedi στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, υπέγραψαν επτά νέες συμφωνίες και έφεραν και παράδοσαν 1.730.000 δόσεις. εμβολίου στις αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό για να υποστηρίξουν τον αγώνα τους κατά της επιδημίας.

Επίσης, έδωσε πληροφορίες για τις επισκέψεις του στη Σενεγάλη, που είναι ο δεύτερος σταθμός του στην Αφρική, και στη Γουινέα-Μπισάου, που θα είναι η τελευταία του στάση.

Ερωτηθείς για τις παρατηρήσεις και τις προσδοκίες του σχετικά με το ταξίδι του στην Αφρική, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ως Τουρκία εργάζονται για να συμβάλουν στην ανάπτυξη της Αφρικής βασισμένοι στην αρχή win-win,με αμοιβαία κατανόηση και να αυξήσουν τον όγκο του αμοιβαίου εμπορίου για να κερδίσουν όλοι και είπε: “Στόχος είναι να αυξηθεί ο όγκος του εμπορίου με την Αφρική στα 75 δισεκατομμύρια δολάρια.”

Όταν του έγινε η ερώτηση για την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, “Η Τουρκία βρίσκεται σε μια διαδικασία που ξεκινήσατε. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται; Υπάρχει ακόμη περίπτωση για συνέχιση διπλωματικών ενεργειών;” ο Ερντογάν είπε: “Από την αρχή έχουμε κάνει μια ειλικρινή προσπάθεια να μειώσουμε την ένταση σε αυτή την κρίση. Στη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις, αναφέρθηκε ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις λεγόμενες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και  Λουγκάνσκ είναι αντίθετη με τη Συμφωνία του Μινσκ. Τονίστηκε ότι η απόφαση αυτή συνιστά σαφή παραβίαση της πολιτικής ενότητας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση της Ρωσίας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για πρυτάνευση της κοινής λογικής και συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο.”

Όταν ρωτήθηκε, “Ανησυχούμε για μια νέα απειλή για την Τουρκία εάν ξεσπάσει πόλεμος στην Ουκρανία;” ο Ερντογάν δήλωσε: “Είμαστε επίσης μια χώρα της Μαύρης Θάλασσας. Εφόσον είμαστε χώρα της Μαύρης Θάλασσας, πρέπει  να πάρουμε πολλαπλά μέτρα για να προφυλαχτούμε. Έχουμε ήδη πάρει αυτά τα μέτρα. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις ευθύνες που επωμιζόμαστε σαν χώρα της Μαύρης Θάλασσας. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με αυτό το σκεπτικό.”

Ερωτηθείς σχετικά με τις προσδοκίες του από την επίσκεψή τον Μάρτιο του Ισραηλινού Προέδρου Herzog όσον αφορά την περιοχή, την Παλαιστίνη και τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε την ακόλουθη αξιολόγηση: “Πραγματικά δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτή την επίσκεψη του κ. Χέρτζογκ. Με αυτήν την επίσκεψη, το βήμα που έγινε στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, μπορεί από εδώ και πέρα να εμφανιστεί και σε άλλα ζητήματα. Μπορεί να έρθουν στο προσκήνιο σημεία λύσης στο Παλαιστινιακό ζήτημα. Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι να γίνουν βήματα στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, από το φυσικό αέριο μέχρι πολλά άλλα θέματα.”

Υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ότι στο στρατόπεδο του Λαυρίου στην Ελλάδα υπάρχει μια κινητικότητα για εκπαίδευση ατόμων   που θα στέλνονται στην τρομοκρατική οργάνωση PKK, ο Ερντογάν ρωτήθηκε εάν θα γίνει κάποιο βήμα για το θέμα. Ο Πρόεδρος απάντησε: “Εδώ και περίπου 7-8 μήνες υπάρχει μια υποδομή στο στρατόπεδο του Λαυρίου για μεταφορά εκεί ατόμων προς εκπαίδευση τα οποία μετά θα αποστέλλονται στο PKK και σε άλλα μέρη μέσω Ιράκ. Αυτά τα ονόματα τα αναφέραμε στην Ελλάδα μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών. Υπάρχει μια κινητικότητα σε αυτό το θέμα.”

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...