Τουρκικός Τύπος: «Η Ελλάδα δεν είναι ισότιμη μας»

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Ο πρόεδρος Ερντογάν κατήγγειλε με σκληρά λόγια την προβοκάτσια στο Αιγαίο: Η Ελλάδα δεν είναι ισότιμη μας

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε σημαντικές δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αναφέρθηκε σε εσωτερικά θέματα, στη σύσκεψη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και στον ρόλο της Τουρκίας στην ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Κλείνοντας την ομιλία του κατήγγειλε με σκληρά λόγια την Ελλάδα λέγοντας:

“Παρακολουθούμε την συμπεριφορά της Ελλάδας που μυρίζει πρόκληση. Η Ελλάδα δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει ισότιμή μας και συνομιλητής μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτοί που προκαλούν την Ελλάδα θέλουν να μας αποπροσανατολίσουν και να διασπάσουν την ενέργεια της χώρας μας. Αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι για τους Έλληνες πολιτικούς και τον ελληνικό λαό. Όσοι ξέχασαν τις ημέρες που έτρεχαν να ξεφύγουν από την ξιφολόγχη του Τούρκου στρατιώτη και γιόρτασαν τη “σφαγή της Τριπολιτσάς” ως ημέρα νίκης, δεν έχουν δώσει ακόμη λογαριασμό. Με το να κρύβετε κάποιος κάτω από τις φούστες των άλλων δεν οδηγεί στην ανάπτυξη και δεν δείχνει μια έντιμη στάση.H συσσώρευση στρατιωτικού εξοπλισμού και η οικονομική στήριξη δεν αρκούν για να φέρουν την Ελλάδα στο επίπεδό μας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να είναι γνωστό ότι δεν θα παραλείψουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας έναντι της Ελλάδας”.

Η Τουρκία διαμαρτύρεται κατά της Ελλάδας και των ΗΠΑ για τις δραστηριότητες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε νότα διαμαρτυρίας προς την Ελλάδα και τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων στα ελληνικά νησιά Λέσβο και Σάμο.

Ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα προσκλήθηκε σήμερα στο Υπουργείο και του επιδόθηκε  νότα διαμαρτυρίας.

Στη νότα αναφερόταν ότι η εν λόγω ανάπτυξη εξοπλισμών στα νησιά αποτελεί νέα παραβίαση των συμβατικών υποχρεώσεων της Ελλάδας που απορρέουν από τις Συνθήκες Ειρήνης της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947 και, ως εκ τούτου, νέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου, και ζητήθηκε από την Ελλάδα να θέσει τέρμα στις παραβιάσεις αυτές και να αποκαταστήσει το μη στρατιωτικοποιημένο καθεστώς.

Παρόμοια πρωτοβουλία αναλήφθηκε επίσης την ίδια ημέρα ενώπιον της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον.

Στη νότα διαμαρτυρίας προς τις ΗΠΑ, ζητήθηκε να σεβαστούν το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και από την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει τη χρήση αμερικανικών όπλων για την παραβίαση αυτού του καθεστώτος.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...