Τουρκικός Τύπος: «Η Ελλάδα με τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς αυξάνει την ένταση» δηλώνει ο Μπιλγκίτς

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Πρόεδρος Ερντογάν: Είμαστε αποφασισμένοι να μην φορτώσουμε στους πολίτες μας τις υπέρογκες αυξήσεις των τιμών

Ο Πρόεδρος και Πρόεδρος του ΑΚΡ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στη συνέλευση των  προέδρων των νομαρχιακών οργανώσεων του κόμματος.

Αφού αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του κόμματος και στα επιτεύγματα του στα 19 χρόνια που βρίσκεται στην κυβέρνηση τόνισε : “Κάνουμε πλέον βήματα  για να φέρουμε την Τουρκία σε μία από τις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο.”

Εκφράζοντας ότι η Τουρκία επιτάχυνε την πορεία της προς τους στόχους της ενώ ο κόσμος συγκλονιζόταν από την υγειονομική κρίση που ξεκίνησε με την επιδημία και την οικονομική κρίση που ακολούθησε, ο Πρόεδρος είπε: “Έχουμε ανακοινώσει τις εξαγωγές του 2021 οι οποίες ξεπέρασαν τα 225 δισεκατομμύρια δολάρια.Αυτό και μόνο δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.Ωστόσο,αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Βλέπουμε ως αγκάθια στο δρόμο μας δυσάρεστα γεγονότα όπως η ακραία διακύμανση της ισοτιμίας του συναλλάγματος και η ακραία άνοδος των τιμών.Ως έθνος θα τα αφήσουμε αυτά πίσω σε σύντομο χρονικό διάστημα και οπωσδήποτε θα φέρουμε τη χώρα μας στις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.Με το πακέτο μέτρων που έχουμε ανακοινώσει είμαστε αποφασισμένοι να μην φορτώσουμε στους πολίτες μας τις υπέρογκες αυξήσεις των τιμών.”

Εκπρόσωπος υπουργείου εξωτερικών Μπιλγκίτς: Απορρίπτουμε την προσπάθεια της Ελλάδας να δημιουργήσει μια μη ρεαλιστική αντίληψη

Ο εκπρόσωπος σχετικά με τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια προς την Τουρκία, είπε: “Απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς της Ελλάδας να δέχεται ως απειλή τη βούληση της χώρας μας να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της. Απορρίπτουμε τις προσπάθειές της να δημιουργήσει μια μη ρεαλιστική αντίληψη. Εάν υπάρχει μια απειλή στην περιοχή, είναι η απειλή που οφείλεται στις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας που αυξάνουν την ένταση. Οι δηλώσεις του Δένδια είναι λαϊκιστικοί ισχυρισμοί και προκλητική ρητορική. Οι αντιτουρκικές δηλώσεις που κάνει σχεδόν καθημερινά ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών δεν συνάδουν ούτε με τις σχέσεις καλής γειτονίας ούτε με το πνεύμα των συμβουλευτικών συνομιλιών που έχουμε ξαναρχίσει με την Ελλάδα και δεν εξυπηρετούν την ειρήνη και τη σταθερότητα.”

Στη δήλωσή του ο Μπιλγκίτς ανέφερε ότι ο Δένδιας προτίμησε την ένταση αντί το διάλογο και τόνισε: “Αυτές οι αυταπάτες του Δένδια, αντί να λύσουν τα διμερή ζητήματα της Ελλάδας με τη χώρα μας και να αναπτύξουν τις σχέσεις μέσα από έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο, ελπίζοντας σε βοήθεια από τρίτα μέρη και δημιουργία τεχνητών συμμαχιών στρέφονται κατά της Τουρκίας. Είναι μια απόδειξη ότι προτιμάνε την ένταση. Οι χώρες με αυτοπεποίθηση δεν εκδηλώνουν τέτοιες συμπεριφορές. Η Ελλάδα με τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της, οι οποίοι είναι αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο, αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Στις δηλώσεις της Τουρκίας για τον εξοπλισμό των νησιών του Αιγαίου, το οποίο αντίκειται στο διεθνές δίκαιο, είχε αντιδράσει ο Δένδιας στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε κατά την επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα λέγοντας: “Αν η Τουρκία θέλει να δείξει την καλή της θέληση, να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Λιβύη για τον καθορισμό περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Η Τουρκία ακολουθεί επιθετική πολιτική στην περιοχή.”

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...