Τουρκικός Τύπος: Η επικείμενη επίσκεψη Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ και οι τουρκικές εκλογές

Πρακτορείο Αναντολού

Υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου: Η ισορροπία στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία και την Ελλάδα έχει αρχίσει να επιδεινώνεται

Ο υπουργός μίλησε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε μετά τη συνάντηση με τον Bisera Turkovic, αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Όσον αφορά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ τόνισε ότι θα συζητήσει τα θέματα κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Antony Blinken στην Ουάσιγκτον στις 18 Ιανουαρίου.

Υπογραμμίζοντας ότι οι στρατιωτικές διαπραγματεύσεις για το θέμα των F-16 έχουν ολοκληρωθεί, ο Τσαβούσογλου δήλωσε:
“Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ το μετέφερε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Η κυβέρνηση ενημέρωσε ανεπίσημα το Κογκρέσο μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών.Εάν δεν υπάρξει καμία αντίρρηση,η διαδικασία ολοκληρώνεται. Πρόκειται για επίσημη κοινοποίηση. Υπάρχει πιθανότητα το Κογκρέσο των ΗΠΑ να απορρίψει το σχετικό αίτημα του Προέδρου.Για την απόρριψη απαιτείται πλειοψηφία 51% Εάν συμβεί αυτό, ο Πρόεδρος το αποστέλλει εκ νέου.Σε αυτή την περίπτωση για να απορριφθεί απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων”.

Επισημαίνοντας ότι αυτό δεν είναι πολύ συνηθισμένο στην αμερικανική ιστορία, είπε ότι ειδικά ένας γερουσιαστής προβάλλει συνεχώς την αντίρρησή του.

Δηλώνοντας ότι έχουν καταλήξει σε συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση από κάθε άποψη, δήλωσε: “Εάν η αμερικανική κυβέρνηση παραμείνει σταθερή, δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Δεν θέλουμε να αγοράζουμε προϊόντα από μια χώρα με όρους που μας δένουν τα χέρια”.

Αναφερόμενος στις ειδήσεις στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την παράδοση των F-35 στην Ελλάδα, τόνισε: “Η ισορροπία στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία και την Ελλάδα έχει αρχίσει να επιδεινώνεται. Οι ΗΠΑ είχαν μια πολιτική ισορροπίας. Στην Κύπρο, η ισορροπία μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων άρχισε να επιδεινώνεται. Ένας σύμμαχος όπως οι ΗΠΑ πρέπει να δίνει προσοχή σε αυτές τις ισορροπίες”.

Γενί Σαφάκ

Δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΡ για την ημερομηνία των εκλογών: Θα υπάρξει ενημέρωση

Ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ έκανε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του κόμματός του λέγοντας μεταξύ άλλων:

“Δεν πρόκειται για πρόωρες εκλογές, αλλά θα υπάρξει αλλαγή στην ημερομηνία. Μπορεί να τις μετακινήσουμε λίγο προς τα πίσω. Συζητούνται μερικές ημερομηνίες. Θα υπάρξει ενημέρωση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα”.

Τονίζοντας ότι η Σουηδία πρέπει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της, δήλωσε: “Αυτό που πρέπει να κάνει η Σουηδία είναι να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Αυτό που γίνεται δεν έχει καμία σχέση με την ελευθερία της έκφρασης, είναι μια άσχημη ενέργεια. Η προσέγγιση της Τουρκίας είναι φυσικά υπέρ της επέκτασης του ΝΑΤΟ αλλά υπό τον όρο ότι θα υποστηριχθεί ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας “.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...