Τουρκικός Τύπος: Η επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουκρανία

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Επίσκεψη Ερντογάν στην Ουκρανία

Φτάνοντας στο Λβιβ, ο Πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε  τριμερής σύνοδος κορυφής με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Γκουτέρες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν για τον τερματισμό του πολέμου με διπλωματία, ενώ συζητήθηκε επίσης η τελευταία κατάσταση του διαδρόμου σιτηρών που δημιουργήθηκε στη Μαύρη Θάλασσα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου στην Ουκρανία, υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ουκρανίας για την ανοικοδόμηση των υποδομών που καταστράφηκαν από τον πόλεμο.

Μετά την τριμερή συνάντηση κορυφής δόθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου. Μιλώντας ο Πρόεδρος Ερντογάν τόνισε την ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και δήλωσε: “Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε κάθε είδους υποστήριξη προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου και να παίξουμε ξανά το ρόλο του διαμεσολαβητή.”

Αναφέροντας ότι κατά τη διμερή συνάντησή τους με τον Ζελένσκι, αξιολόγησαν τις σχέσεις των χωρών σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης σε όλες τις διαστάσεις, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε: “Συζητήσαμε τις δυνατότητες προώθησης της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μας υπό τις παρούσες συνθήκες. Φυσικά, ο πόλεμος που συνεχίζεται εδώ και περίπου έξι  μήνες ήταν το κύριο θέμα των συνομιλιών μας. Με την ευκαιρία αυτή, τόνισα για άλλη μια φορά την υποστήριξή μας για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας, συζητήσαμε επίσης την έκταση της υλικής καταστροφής που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μοιράστηκα με τον κ.Ζελένσκι, ότι θα παράσχουμε την απαραίτητη στήριξη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, όπως έχουμε κάνει μέχρι σήμερα.”

Στη συνέχεια τόνισε:

“Το επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Γκουτέρες ήταν ο τρόπος τερματισμού του πολέμου.

Από την εφαρμογή της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης την 1η Αυγούστου, συνολικά 25 πλοία και περίπου 625 χιλιάδες τόνοι ουκρανικών σιτηρών έχουν φθάσει στην παγκόσμια αγορά. 

Θα αξιολογήσουμε με τον κ. Πούτιν  το αποτέλεσμα όλων των σημερινών μας συνομιλιών.”

Μιλώντας ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι απαίτησε από τη Ρωσία να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και να σταματήσει τις προκλήσεις και τις επιθέσεις και συνεχίζοντας είπε: “Για να ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, η Ρωσία πρέπει πρώτα να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη.”

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...