Τουρκικός Τύπος: Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι απαράδεκτη

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Συμβούλιο Ασφαλείας: Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι απαράδεκτη

Υπό την προεδρία του προέδρου Ερντογάν συγκλήθηκε το Συμβούλιο Ασφαλείας. Στη δήλωση που έγινε μετά την κρίσιμη συνεδρίαση δηλώθηκε ότι «η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και είναι απαράδεκτη”. Τονίστηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την πολιτική ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ερντογάν: Απορρίπτουμε τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας

Σχετικά με τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε: «Αυτό το βήμα, το οποίο θεωρούμε αντίθετο με το διεθνές δίκαιο, είναι βαρύ πλήγμα για την ειρήνη, την ηρεμία και τη σταθερότητα της περιοχής. Δηλώνω ότι βρίσκουμε τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας απαράδεκτη και την απορρίπτουμε. Εξέφρασα και στον κ. Ζελένσκι ότι υποστηρίζω τον αγώνα της Ουκρανίας για να προστατεύσει την εδαφική της ακεραιότητα. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για επίλυση των προβλημάτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μέσω διαλόγου στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Μινσκ. Θα κάνουμε αυτό που περνάει από το χέρι μας για την ασφάλεια της ζωής όλων που ζουν στην Ουκρανία και ιδιαίτερα για τους πολίτες μας και και τους Τατάρους αδερφούς μας».

Υπουργείο Εξωτερικών: Το θεωρούμε απαράδεκτο και το απορρίπτουμε

«Θεωρούμε απαράδεκτη τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας και την απορρίπτουμε», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών και κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει αυτή την άδικη και παράνομη πράξη το συντομότερο δυνατό.

Η ανακοίνωση σημειώνοντας ότι αυτή η επίθεση, πέρα από την καταστρατήγηση των συμφωνιών του Μινσκ, αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου όπως και σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της περιοχής και του κόσμου συνεχίζει: «Η Τουρκία, η οποία πιστεύει ότι η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστά, είναι κατά της αλλαγής των συνόρων με όπλα. Καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει αυτήν την άδικη και παράνομη πράξη το συντομότερο δυνατό. Η υποστήριξή μας για την πολιτική ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα συνεχιστεί».

Πρέσβης της Ουκρανίας στην Άγκυρα: «Είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση»

Ο Βασίλι Μποντνάρ, ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Άγκυρα, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι «βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία». Σημειώνοντας ότι αναμένουν υποστήριξη από την Τουρκία, ο Μποντνάρ είπε: «Μεταφέραμε το επίσημο αίτημά μας στην τουρκική πλευρά σχετικά με το κλείσιμο του εναέριου χώρου και των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου για τα ρωσικά πλοία».

Τζουμχουριγιέτ

Συνταξιούχος Πρέσβης Φατίχ Τζεϊλάν : Η τρέχουσα κρίση μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την Τουρκία

Αποτελεί θέμα συζήτησης το κατά πόσο μπορεί να επιμείνει η Άγκυρα στην πολιτική ισορροπίας που ακολουθεί μεταξύ Μόσχας και Κίεβου. Αξιολογώντας τις εξελίξεις στη Τζουμχουριγιέτ,ο συνταξιούχος πρέσβης Φατίχ Τζεϊλάν μίλησε για τις επιπτώσεις της απόφασης του Πούτιν στην Τουρκία λέγοντας: “Στο εγγύς μέλλον, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ενδέχεται να επεκταθούν και σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να έρθει από τη Δύση και μια απαίτηση προς στην Τουρκία.Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να συζητηθεί λεπτομερώς τι θέση θα πάρει η χώρα μας.Μπορεί να υπάρξουν συνέπειες που περιορίζουν το πεδίο της διπλωματίας.Δεν υπάρχει αισιόδοξη εικόνα για την Τουρκία. Δεν θέλουμε να συμβεί αυτό, αλλά η τρέχουσα κρίση μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την Τουρκία, ειδικά από οικονομική άποψη.”

Επισημαίνοντας ότι το ΝΑΤΟ ενδέχεται να αυξήσει τη δύναμή του στη νότια περιοχή της Ρωσίας, ο Τζεϊλάν είπε: “Η Σύμβαση του Μοντρέ δεν επιτρέπει ούτως ή άλλως μόνιμη ανάπτυξη ξένης δύναμης στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά το ΝΑΤΟ θα πάρει αυξημένα μέτρα στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.Ενδέχεται να υπάρξουν αιτήματα από το ΝΑΤΟ και προς την Τουρκία για αύξηση ισχύος κατά της Ρωσίας.Σε αυτήν την περίπτωση, η Τουρκία μπορεί να στριμωχτεί στη γωνία,μιας και οποιαδήποτε κύρωση θα εφαρμοστεί ενάντια στη Ρωσία θα επηρεάσει αρνητικά την τουρκική οικονομία. Εάν ξεσπάσει πόλεμος, θα υπάρξουν ήδη κάποιες απαιτήσεις από την Τουρκία.”

Ο Τζεϊλάν δηλώνοντας ότι μπορεί επίσης να υπάρξουν αιτήματα προς την Τουρκία για να γίνει ποιο ευέλικτο το καθεστώτος του Μοντρέ τόνισε: “Η Τουρκία δεν πρέπει ποτέ να το επιτρέψει αυτό.Πρέπει να διατηρήσει τη στάση που έχει κρατήσει από το 1936. Αυτό το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο και η Τουρκία πρέπει να καθορίσει τη δική της θέση.”

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...