Τουρκικός Τύπος: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει στρατηγική μας προτεραιότητα»

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Πρόεδρος Ερντογάν: Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει στρατηγική μας προτεραιότητα

Ο Ερντογάν μίλησε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τους πρέσβεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στο Μέγαρο Τσάνκαγια.

Ο Πρόεδρος δηλώνοντας ότι ενώ αξίες όπως η συνεργασία και η αλληλεγγύη ωθήθηκαν στο παρασκήνιο λόγω του Covid-19, πολλές χώρες προτίμησαν να παραμείνουν εσωστρεφείς και αδιάφορες για τις ανθρωπιστικές τραγωδίες που βιώθηκαν έξω από αυτές  είπε: “Η ΕΕ έχει επίσης επηρεαστεί από αυτό το αρνητικό κλίμα που προέκυψε από την πανδημία. Οι πολιτικές, γεωγραφικές και οικονομικές διαιρέσεις εντός της ΕΕ έχουν γίνει πιο έντονες. Αυτή η κατάσταση οδήγησε στην μη ενασχόληση με πολλά σημαντικά θέματα της ατζέντας της. Δυστυχώς, η ΕΕ δεν μπόρεσε να κάνει κανένα σημαντικό βήμα μπροστά σε πολλά προβλήματα, ιδίως στη δημιουργία μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής, της ξενοφοβίας και της ισλαμοφοβίας. Όποιος μπορεί να δει το θέμα αντικειμενικά παραδέχεται  ότι η Τουρκία είναι η χώρα κλειδί για να ξεπεράσει αυτές τις απειλές που αντιμετωπίζει η Ένωση. Θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη μου διότι παρά τα βήματα που κάναμε  δεν είχαμε την ανταπόκριση που περιμέναμε από την ΕΕ. Παρά την αποφασιστική, επίμονη και υπομονετική στάση της Τουρκίας στη διαδικασία πλήρους ένταξης, ορισμένες χώρες λειτούργησαν ως εμπόδιο.”

Τονίζοντας ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι η πίεση για μετανάστευση θα μειωθεί εάν δεν επιλυθούν οι κρίσεις γύρω από την Ευρώπη και την Τουρκία, ο Ερντογάν είπε: “Αναμένουμε από την Ευρώπη να υψώσει πιο ευσυνείδητες και θαρραλέες φωνές σχετικά με τα θλιβερά γεγονότα στο Αιγαίο.”

Συνεχίζοντας τόνισε: “Την επόμενη περίοδο πρέπει να επικαιροποιήσουμε και να σημειώσουμε πρόοδο ειδικά όσον αφορά την απελευθέρωση της βίζας και την τελωνειακή ένωση. Η απελευθέρωση της βίζας πέρα από τη συμβολή στην ανάπτυξη του τουρισμού και του εμπορίου, θα συμβάλει επίσης και στην άρση των προκαταλήψεων για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας.”

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά δήλωσε: “Πέρυσι επαναλειτουργήσαμε πολλούς από τους μηχανισμούς διαλόγου με την Ελλάδα και καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων. Ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε συμφωνώντας να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα για την ανάπτυξη οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Πιστεύουμε ειλικρινά ότι μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα μας μέσω άμεσου και εποικοδομητικού διαλόγου ως δύο γειτονικές χώρες.”

Θίγοντας το κυπριακό είπε: “Η στάση της Τουρκίας στο κυπριακό είναι επίσης ξεκάθαρη. Όλοι γνωρίζετε γιατί οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης για τη λύση του κυπριακού, που συνεχίζονται για περισσότερα από 50 χρόνια, δεν έχουν επιτυχία. Οι Ελληνοκύπριοι δεν μπόρεσαν να απαλλαγούν από η νοοτροπία που έβλεπαν τους εαυτούς τους ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού και αγνόησαν τους Τουρκοκύπριους Δυστυχώς, η ΕΕ  ενεργώντας τυφλά ως εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς, αγνόησε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του νησιού.

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου για να επιλύσουμε το κυπριακό με βάση τα δεδομένα στο νησί προς όφελος όλων των μερών. Η αποδοχή του διεθνούς στάτους ισότητας θα ανοίξει το δρόμο για μια λύση. Μια τέτοια λύση θα συμβάλει επίσης στην ανάπτυξη του περιβάλλοντος συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Εάν η ΕΕ θέλει πραγματικά να συμβάλει στη λύση, θα αναγνωρίσει την ύπαρξη και την θέληση των Τουρκοκυπρίων εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2004. Θα πρέπει να αξιολογήσει την πρόταση λύσης που παρουσιάστηκε στη Γενεύη.”

Κλείνοντας επεσήμανε: “Παρά τις τόσες αδικίες που έχουμε υποστεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει στρατηγική μας προτεραιότητα.”

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...