Τουρκικός Τύπος: «Η κυριαρχία 22 στρατιωτικοποιημένων νησιών ανήκει στην Τουρκία»

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Η Ελλάδα συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά που προκαλούν ένταση με την Τουρκία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Γενί Σαφάκ, εξοπλίστηκαν 22 από τα 23 νησιά στο Αιγαίο, που θα έπρεπε να είναι σε “αποστρατικοποιημένο καθεστώς”. Μόνο το νησί Χάλκη δεν έχει στρατιωτικές μονάδες.

Οι σκληρές προειδοποιήσεις του προέδρου Ερντογάν και του υπουργείου εξωτερικών έφεραν για άλλη μια φορά στην ημερήσια διάταξη την ελληνική στρατιωτική παρουσία στα αποστρατικοποιημένα νησιά του Αιγαίου. Παρόλο που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεν πρέπει να υπάρχει άλλη δύναμη εκτός από αυτήν της επιβολής του νόμου, τα 22 από τα 23 νησιά εξοπλίστηκαν από την Ελλάδα. Το μόνο νησί στο οποίο δεν υπάρχει στρατιωτική παρουσία είναι η Χάλκη. Αυτά τα νησιά διαθέτουν από βάση πολεμικών αεροσκαφών έως μηχανοκίνητες μονάδες και πυροβολικό.

Το καθεστώς των 23 νησιών, που προκάλεσε ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, καθορίστηκε από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947. 14 από αυτά τα νησιά που βρίσκονται στο Νότιο Αιγαίο είναι η Πάτμος, οι Λειψοί, η Λέρος, η Κάλυμνος, η Κως, η Αστυπάλαια, η Νίσυρος, η Τήλος, η Χάλκη, η Σύμη, η Κάρπαθος, η Κάσος, η Ρόδος και το Καστελόριζο. Τα νησιά, που υπάγονταν στην κυριαρχία της Ιταλίας με τη Συνθήκη της Λωζάνης, δόθηκαν στην κυριαρχία της Ελλάδας με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Ωστόσο, για αυτά τα νησιά καθορίστηκε αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Ως προϋπόθεση της μεταβίβασης της κυριαρχίας ορίστηκε ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να τοποθετεί ένοπλες δυνάμεις στα νησιά αυτά, εκτός από τη χωροφυλακή και την αστυνομία.

Στις συμφωνίες εφαρμόστηκε διαφορετική φόρμουλα για 9 νησιά που είναι η Θάσος, η Σαμοθράκη, η Λήμνος, ο Άγιος Ευστράτιος, η Λέσβος, τα Ψαρά, η Χίος, η Σάμος και η Ικαρία. Σε αυτά τα νησιά δεν υπήρξε μεταβίβαση κυριαρχίας, αλλά δόθηκε στην Ελλάδα μόνο το δικαίωμα χρήσης. Μαζί με την κυριαρχία των νησιών, οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και ο εναέριος χώρος παρέμειναν στην Τουρκία. Ταυτόχρονα και σε αυτά τα νησιά καθορίστηκε αποστρατικοποιημένο καθεστώς.

Ωστόσο, η Ελλάδα παραβίασε και τις δύο συμφωνίες και άρχισε να εξοπλίζει τα νησιά από το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1960.Αν και η Τουρκία έκανε προσπάθειες στα Ηνωμένα Έθνη το 1964 και το 1975, ο εξοπλισμός εντάθηκε μετά την Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο.

Στη Λέσβο υπάρχει μία μηχανοκίνητη μεραρχία, στις δε Λήμνο, Χίο και Σάμο υπάρχουν από μία μηχανοκίνητη ταξιαρχία. Στρατιωτικές μονάδες επιπέδου τάγματος-συντάγματος αναπτύχθηκαν σε συνολικά 5 νησιά, δηλαδή στη Θάσο, στη Σαμοθράκη, στον Άγιο Ευστράτιο, στα Ψαρά και στην Ικαρία. Επιπλέον, κατασκευάστηκαν αεροδρόμια στα νησιά Κω, Ρόδο, Κάσο, Λήμνο και Λέσβο για επιχειρήσεις αεριωθουμένων κατά της Τουρκίας και αναπτύχθηκαν πολεμικά αεροσκάφη.

Επίσης άλλα 11 νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα. Σε όλες αυτές τις μονάδες τοποθετήθηκαν εκατοντάδες τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβολικό και χιλιάδες στρατιώτες.

Ο πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, απόστρατος συνταγματάρχης Ουμίτ Γιαλίμ, δήλωσε ότι ο εξοπλισμός των νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς αποτελεί πιθανή απειλή για την Τουρκία. Είπε επίσης ότι η Τουρκία πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία στη διεθνή σκηνή και να διασφαλίσει την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και την αποκατάσταση της κυριαρχίας της.

Δηλώνοντας ότι η Ελλάδα έχει μόνο το δικαίωμα χρήσης στα 9 νησιά του Βορείου Αιγαίου, ο Γιαλίμ είπε ότι η Τουρκία είναι ο ιδιοκτήτης του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, των ψαριών και κάθε είδους ζωντανών/άψυχων στοιχείων σε αυτά τα νησιά. Τονίζοντας ότι η Ελλάδα διενεργεί εξόρυξη πετρελαίου, ο Γιαλίμ συνέχισε:

“Η Ελλάδα, κλέβοντας το πετρέλαιο μας στα τουρκικά χωρικά ύδατα, παραβίασε διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις και έχασε το δικαίωμά χρήσης αυτών των νησιών. Θα πρέπει να δοθεί τέλος στο δικαίωμα της Ελλάδας να χρησιμοποιεί τα νησιά, να αποκατασταθεί η τουρκική κυριαρχία και να εισπράξει η Τουρκία το αντίτιμο του πετρελαίου που κλέβει από το 2015 η Ελλάδα.”

Δείτε ακόμα...