Τουρκικός Τύπος: Η ομιλία Ερντογάν στην 77η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών

Την ομιλία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην 77η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών δημοσιεύει ο Τουρκικός Τύπος. Όπως γράφεται συγκεκριμένα:

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας είπε:

Προσπαθήσαμε να τερματίσουμε τον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ενεργήσαμε με την ιδέα ότι δεν υπάρχουν νικητές στον πόλεμο. Οι προσπάθειες της Τουρκίας για διαρκή ειρήνη πρέπει να υποστηριχθούν.

Ο πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τις ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση YPG/PKK χρησιμοποιώντας ένα πονηρό όνομα, και δήλωσε: “Δεν μπορεί να αναμένεται από την Τουρκία να παραμείνει αδιάφορη απέναντι στο PKK, το οποίο απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Σταματήστε να υποστηρίζετε τους τρομοκράτες το συντομότερο δυνατό”.

Τόνισε ότι είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η ασφάλεια της ζωής του παλαιστινιακού λαού.

Σημείωσε ότι η απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών του Αζερμπαϊτζάν άνοιξε ένα ιστορικό παράθυρο για τη διαρκή ειρήνη

Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να θέσει τέλος στις διώξεις των Τουρκοκυπρίων και να αναγνωρίσει επίσημα την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου το συντομότερο δυνατό.

Σημαντικό μέρος της ομιλίας του αφιέρωσε στην ελληνοτουρκικές σχέσεις λέγοντας:

“Βλέπουμε ότι οι διώξεις των μεταναστών από την Ελλάδα αυξάνονται. Ενώ εμείς αγωνιζόμαστε να αποτρέψουμε τα πτώματα των μικρών Αϊλάν να ξεβράσουν στις ακτές, η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων με τις παράνομες και απερίσκεπτες επαναπροωθήσεις της. Είναι καιρός η Ευρώπη και τα θεσμικά όργανα των Ηνωμένων Εθνών να πουν “τέρμα” σε αυτές τις θηριωδίες που συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Τα ζητήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Όσοι επιδιώκουν επίδειξη δύναμης στην περιοχή, παρά το πολιτικό και στρατιωτικό τους επίπεδο, το οποίο δεν είναι ποτέ ίσο με της χώρα μας, γελοιοποιούνται. Περιμένουμε από την Ελλάδα να ακούσει τις εκκλήσεις μας για συνεργασία και αλληλεγγύη, αφήνοντας κατά μέρος την πολιτική της έντασης και της πρόκλησης. Το γεγονός ότι οι συνομιλητές μας δεν μπορούν να κάνουν το παραμικρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποκαλύπτει ποιος είναι υπέρ της έντασης. Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική των προκλήσεων το συντομότερο δυνατό. Η Τουρκία, υπερασπιζόμενη στο έπακρο τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα μπει ποτέ στα παιχνίδια εκείνων που ακολουθούν μια στρατηγική έντασης για χάρη των πολιτικών τους υπολογισμών”.

Συνέντευξη Τύπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε εκτιμήσεις σχετικά με την εξωτερική πολιτική και την παγκόσμια ατζέντα ως προσκεκλημένος του αμερικανικού καναλιού PBS στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για την 77η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Στην ερώτηση “Ποια πλευρά είναι σήμερα ανώτερη στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας”, ο Πρόεδρος δήλωσε: “Ως ηγέτης, δεν ψάχνω να βρω “αν η Ρωσία είναι πιο αποτελεσματική ή η Ουκρανία“. Η μόνη μας επιθυμία είναι αυτός ο πόλεμος να τελειώσει ειρηνικά. Αυτό ήταν το αίτημά μου και η συμβουλή μου τόσο προς τον κ. Πούτιν όσο και προς τον κ. Ζελένσκι. Δεν υπάρχει νικητής σε έναν πόλεμο που καταλήγει με τον θάνατο ανθρώπων”.

Σε ερώτηση που του έγινε από από δημοσιογράφο πόσο γρήγορα βλέπει τη σύγκρουση να τελειώνει, ο Πρόεδρος είπε πως “ η συμπεριφορά της Ρωσίας είναι πολύ σημαντική.Στο Ουζμπεκιστάν, συναντήθηκα με τον πρόεδρο Πούτιν και είχαμε πολύ εκτενείς συζητήσεις μαζί του” και πρόσθεσε πως ο Βλ. Πούτιν του έδειξε “ότι είναι πρόθυμος να τελειώσει αυτό το συντομότερο δυνατό”. Ανέφερε ακόμα ότι “συνειδητοποίησα ότι θέλουν πραγματικά να τελειώσουν αυτή την επιχείρηση το συντομότερο δυνατό.Προς το παρόν, για παράδειγμα, έχει επιτευχθεί συμφωνία για την ανταλλαγή 200 ομήρων. Αυτή είναι μια καλή εξέλιξη, αλλά η Ουκρανία πρέπει να έχει την ίδια κατανόηση με τη Ρωσία και πρέπει να υπάρξει η αποφασιστικότητα να σταματήσουν αυτές τις συγκρούσεις και αυτόν τον πόλεμο.”

“Σκοπεύετε να ενταχθείτε στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης. Ο οργανισμός αυτός περιλαμβάνει τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν. Πρόκειται για έναν οργανισμό με πολύ διαφορετικές αξίες και στόχους από το ΝΑΤΟ. Θέλετε η χώρα σας να είναι μέρος της ανατολής ή μέρος της δύσης;” Απαντώντας στην ερώτηση, ο Ερντογάν έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Είναι ανάγκη να δηλώσω ξεκάθαρα το εξής. Εμείς αποτελούμε τμήμα όλου του κόσμου, ούτε της ανατολής ούτε της δύσης. Γεωγραφικά μεγάλο μέρος της χώρας μας ανήκει στην ανατολή. Ξεχωριστό είναι το τμήμα που ανήκει στη δύση. Αλλά η ΕΕ επί 52 έτη συνεχώς μας καθυστερεί. Η ΕΕ επί 52 έτη δυστυχώς ακόμη δεν μας έκανε μέλος της. Εντός της ΕΕ δεν υπάρχει άλλη χώρα που να είναι στη δική μας κατάσταση. Και συνεχίζουν ακόμη να μας καθυστερούν. Ενώ εμείς είμαστε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Και αν και είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ ακόμα και οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, εντός της ΕΕ μας καθυστερούν. Εμείς από τη σκοπιά της στήριξης είμαστε μέσα στις πρώτες πέντε χώρες του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι η θέση που έχουμε στο ΝΑΤΟ.Όταν λοιπόν σε μία Τουρκία που έχει τέτοια ισχυρή θέση ακολουθούν τέτοιες τακτικές και την αφήνουν στην άκρη, αναμφίβολα αυτό για μας έχει μεγάλη σημασία.Αναπόφευκτα, μπορεί να βρεθούμε σε μια κατάσταση διαφορετικών αναζητήσεων. Δηλαδή η ΕΕ από τη μία θα μας έχει στο περίμενε επί 52 έτη και από την άλλη θα μας ρωτά “Γιατί συναντήθηκες με εκείνον και γιατί με τον άλλον;“ Δεν πρόκειται να λογοδοτήσουμε στην ΕΕ για αυτές τις συναντήσεις. Εμείς συναντιόμαστε με όλες τις χώρες του κόσμου. Εγώ συναντιέμαι και με τον κύριο Σι, συναντιέμαι με τον κύριο Πούτιν και συναντιέμαι και με τον κύριο Μόντι. Κάνω συναντήσεις με όλες τις χώρες. Διότι όλοι μας είμαστε τμήμα αυτού του κόσμου. Και όταν συναντάμε χώρες-μέλη της ΕΕ κανείς δεν μας ρώτησε “Γιατί συναντηθήκατε με εκείνους:” Θα διεξάγουμε τη διαδικασία με τις χώρες του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης με την ίδια στάση που έχουμε με τις χώρες της ΕΕ”.

“Εάν η Σουηδία και η Φινλανδία δεν κάνουν αυτό που θέλετε, τότε είστε αποφασισμένοι να σταματήσετε και να μπλοκάρετε την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ;” Ο Ερντογάν απάντησε στην ερώτηση με τα εξής λόγια: “Η αρνητική απάντηση οποιουδήποτε μέλους του ΝΑΤΟ σε αυτό το θέμα εμποδίζει ήδη αυτή την είσοδο”.

Ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι την επανείσοδο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ η τότε κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας την στήριξε και δήλωσε ότι “Εάν είχαν δηλώσει “Όχι” σήμερα η Ελλάδα δεν θα ήταν στο ΝΑΤΟ αλλά επειδή είχαν θετική προσέγγιση,αυτή τη στιγμή η Ελλάδα απέκτησε και πάλι τη δυνατότητα να είναι στο ΝΑΤΟ. Τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι πάλι με μία παρόμοια κατάσταση. Αν εκπληρωθούν αυτά πού δηλώνουμε εμείς θα έχουμε μία θετική προσέγγιση. Αλλά αν συνεχιστούν οι τρομοκρατικές δραστηριότητες δεν γίνεται”.

Στο ερώτημα “Κατά τη γνώμη σας ποια η κατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ αυτή τη στιγμή” ο Πρόεδρος απάντησε ως εξής : “Δεν μπορώ να πω πως βρίσκονται σε ιδανική θέση. Διότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μας με την Αμερική δεν πρέπει να βρίσκεται εδώ που είναι. Στην περίοδο του κυρίου Τραμπ είχαμε καθορίσει ένα νούμερο, είχαμε πει πως πρέπει να φτάσουμε τα 100 δις δολάρια. Αλλά δυστυχώς αυτή τη στιγμή είμαστε πολύ πολύ πίσω. Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μας δεν πρέπει να βρίσκεται στα 20, 25, 30 δις δολάρια. Πρέπει να τα ξεπεράσουμε αυτά”.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ δεν βρίσκονται στο επιθυμητό σημείο και στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και έκανε την ακόλουθη εκτίμηση:

Εμείς αγοράσαμε από εσάς τα F-16. Αφού λοιπόν αγοράσαμε από εσάς F-16, πρέπει να έρθουν και τα υπόλοιπα.Αν όμως εν προκειμένω οι αποφάσεις παίρνονται με πολιτική προσέγγιση και ακόμη επιβάλλονται κυρώσεις στην Τουρκία στο θέμα των F-16, αυτό είναι κάτι πολύ λάθος για δύο φιλικές χώρες. Τελευταία ο κύριος Μπάιντεν μου υποσχέθηκε πως θα το λύσει αυτό. Γνωρίζω πως αυτή τη στιγμή ο Μπάιντεν το προσεγγίζει αυτό θετικά. Και στις συναντήσεις που υπήρξαν με τους Ρεπουμπλικάνους, μας είπαν πως και αυτοί θα το κοιτάξουν θετικά. Αν εμείς δεν πάρουμε από την Αμερική το αποτέλεσμα που επιθυμούμε, τι θα πράξουμε; Θα βρούμε λύση μόνοι μας.Τώρα εσείς θα παρέχετε κάθε είδους στήριξη στην Ελλάδα για το θέμα των F-16, θα στήνετε βάσεις εκεί, αλλά δεν θα στηρίζετε μία φιλική χώρα σαν την Τουρκία που βρίσκεται μέσα στις πέντε πρώτες χώρες από τη σκοπιά της στήριξης του ΝΑΤΟ. Με αυτά τα δεδομένα αυτό που θα κάνει η Τουρκία είναι να βρει λύση μόνη της. Πέραν τούτου εμείς δεν έχουμε κάποιο άλλο πρόβλημα με την Αμερική”.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...