Τουρκικός τύπος: Η ομιλία του Ερντογάν στο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Η ιστορική ομιλία του προέδρου Ερντογάν στο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας

Υπενθυμίζοντας τις ημέρες που ο κόσμος σιωπούσε για την προσάρτηση της Κριμαίας, ο Ερντογάν είπε:

 “Εάν ολόκληρη η Δύση και ολόκληρος ο κόσμος είχαν εκφράσει την αγανάκτησή τους κατά της εισβολής στην Κριμαία το 2014, θα ήμασταν αντιμέτωποι με τη σημερινή εικόνα; Αλλά αυτοί που έμειναν σιωπηλοί για την εισβολή στην Κριμαία τώρα μιλάνε. Καλά. Αλλά η δικαιοσύνη επικρατεί στο ένα μέρος αυτού του ημισφαιρίου και όχι στο άλλο μισό; Τι κόσμος είναι αυτός;”

Ο πρόεδρος τόνισε ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι “απαράδεκτη”, προσθέτοντας ότι η φασίζουσα νοοτροπία που στρέφεται προς τον ρωσικό λαό και τον πολιτισμό του είναι επίσης “απαράδεκτη”.

Στη συνέχεια  είπε:

“Μας ενοχλεί που η ένταση μεταξύ των γειτόνων μας έχει μετατραπεί σε καυτή σύγκρουση. Ποτέ δεν θα δικαιολογήσουμε επιθετικές ενέργειες. Απορρίπτουμε τις επιθέσεις και τη στάση απέναντι στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ιδιαίτερα την προσάρτηση της Κριμαίας. Το έχουμε καταστήσει σαφές σε όλα τα επίπεδα.Το μεταφέραμε αυτό και  στις συναντήσεις μας τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία.”

Ο Ερντογάν υπενθύμισε την άδικη δομή του ΟΗΕ προσθέτοντας ότι με την κρίση στην Ουκρανία,ο ΟΗΕ σημείωσε χρεοκοπία και είπε:

“Το σύστημα όπου η μοίρα των 193 χωρών μελών του ΟΗΕ καθορίζεται από πέντε χώρες είναι άδικο.Το σύστημα αυτό πρέπει να μεταρρυθμιστεί.Όταν λέμε ότι ο κόσμος είναι περισσότερες από πέντε χώρες, προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα κοινά συμφέροντα όλης της ανθρωπότητας. Δεν το κάνουμε για την επιδίωξη μόνο των συμφερόντων της χώρας μας.”

Συνεχίζοντας τόνισε: 

“Παρά όλες τις προόδους στην επιστήμη, τη βιομηχανία και την τεχνολογία, βλέπω ότι ως ανθρωπότητα ακόμα δεν έχουμε επιλύσει τα θεμελιώδη μας ζητήματα. Οι καυτές συγκρούσεις, οι εμφύλιοι πόλεμοι, η τρομοκρατία, η πείνα, η αδικία μεταξύ των ηπείρων δυστυχώς συνεχίζονται. Καθώς οι οικονομίες μεγαλώνουν, ενώ τα πορτοφόλια κάποιων φουσκώνουν,σχεδόν δίπλα μας τα παιδιά συνεχίζουν να λιμοκτονούν.Κάθε χρόνο ο ιός της πείνας σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από τον κορωνοϊό.”

Δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτεμνπεργκ

Σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στο CNN TÜRK ο Στόλτεμνπεργκ είπε:

“Επειδή η Τουρκία είναι ένας πολύ πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο για την εξεύρεση πολιτικής λύσης  με την μεσολάβηση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου  συναντήθηκα σήμερα το πρωί με τον κύριο Τσαβούσογλου.

Κατά τη γνώμη μου το σημαντικό μήνυμα είναι να στηρίξουμε την Ουκρανία.Όλοι μας εντυπωσιαστήκαμε από το θάρρος του ουκρανικού λαού. Πραγματικά η ηγεσία της Ουκρανίας μας συγκίνησε.
Η Τουρκία της παρέχει σημαντική στήριξη. Παρέχει στρατιωτική, ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια. Εν προκειμένω είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή των κυρώσεων προς την Ρωσία. Πρέπει να είμαστε βέβαιοι πως θα πρόκειται για ανεπανάληπτες κυρώσεις, όπως ακριβώς είχαμε υποσχεθεί.
Περιμένουμε όλοι οι σύμμαχοι να εφαρμόσουν τις αποφάσεις μας όσον αφορά τις κυρώσεις. Μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε τη Ρωσία να πληρώσει τίμημα για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την εισβολή της σε μία άλλη χώρα .

Η Τουρκία παίζει ένα ρόλο κλειδί με τη στήριξη που παρέχει στην Ουκρανία .Εμείς αυτό το αντιμετωπίζουμε με ικανοποίηση. Ταυτόχρονα διασφαλίζει  σημαντικές δυνατότητες και στην Ουκρανία. Και αυτό το εκτιμούμε. Τα ένοπλα ΜΕΑ  (Μη Επανδρωμένα Αεροπλάνα) αποτελούν σημαντικό τμήμα της στήριξης που παρέχει η Τουρκία στην Ουκρανία. Η παράδοση αυτών των ΜΕΑ ήταν πολύ σημαντική για τις ένοπλες Δυνάμεις της.”

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...