Τούρκικος Τύπος: Η ομιλία του Ερντογάν στην 76η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Όλα τα  ΜΜE

Ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην 76η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ 

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του αναφερόμενος στην πανδημία είπε :

“Χάσαμε 4,6 εκατομμύρια ανθρώπους στην επιδημία του Covid-19.Δυστυχώς δεν πετύχαμε όσον αφορά την παγκόσμια αλληλεγγύη. Ειδικά οι υπανάπτυκτες χώρες και τα φτωχά κοινωνικά στρώματα αφέθηκαν σχεδόν στη μοίρα τους. Θα ήθελα να δηλώσω ότι  σύντομα θα παρουσιάσουμε το εγχώριο εμβόλιο μας, TURKOVAC.Θα το διαθέσουμε μαζί με το έθνος μας και προς όφελος όλης της ανθρωπότητας.” 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Αφγανιστάν λέγοντας :

“Ο λαός του Αφγανιστάν έχει αφεθεί μόνος για περισσότερα από σαράντα χρόνια ενάντια  στις συνέπειες της αστάθειας και των συγκρούσεων. Ανεξάρτητα από την πολιτική διαδικασία, το Αφγανιστάν χρειάζεται τη βοήθεια και την αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας. Ελπίζουμε ότι στη χώρα θα εγκατασταθεί η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια το συντομότερο δυνατό και ότι ο Αφγανικός λαός θα ζήση ήσυχα. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε το αδελφικό μας καθήκον απέναντι στον Αφγανικό λαό σε αυτές τις δύσκολες μέρες.” 

Επισημαίνοντας ότι η ανθρωπιστική τραγωδία στη Συρία που προκάλεσε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους και εκτόπισε εκατομμύρια ανθρώπους ο πρόεδρος είπε :

“Ενώ η Τουρκία από τη μία πλευρά φιλοξενεί σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια Σύριους από την άλλη είναι υποχρεωμένη να πολεμά ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις που έχουν πνίξει την περιοχή στο αίμα και τα δάκρυα. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να επιτρέψει τη συνέχιση της κρίσης για άλλα δέκα χρόνια. Εμείς δεν έχουμε ούτε τα μέσα ούτε την ανοχή να αντιμετωπίσουμε νέα μεταναστευτικά κύματα.” 

Αναφερόμενος στη Λιβύη και στην Παλαιστίνη τόνισε :

“Στη Λιβύη θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.  Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς τη διεθνή κοινότητα να σταθεί δίπλα στη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί όλες τις περιοχές της χώρας.
Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που τροφοδοτούν την αστάθεια και απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας είναι η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση. Όσο συνεχίζονται οι διώξεις του παλαιστινιακού λαού, δεν είναι δυνατή η διαρκής ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Η ειρηνευτική διαδικασία και το όραμα μιας λύσης δύο κρατών πρέπει να αναβιώσουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου και γεωγραφικά ενωμένου Παλαιστινιακού Κράτους με βάση τα σύνορα του 1967, ιδίως με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα, παραμένει μεταξύ των πρωταρχικών στόχων.” 

Υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα έγιναν σημαντικά βήματα όσον αφορά τη σταθερότητα στον Καύκασο, ο Ερντογάν είπε:

“Το Αζερμπαϊτζάν, χρησιμοποιώντας το δικαίωμα αυτοάμυνας του, τερμάτισε την κατάληψη του δικού του εδάφους το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει το άνοιγμα νέων παραθύρων ευκαιριών για διαρκή ειρήνη στην περιοχή.”

Για τα θέματα του κυπριακού και της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ άλλων είπε :

“Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό είναι εφικτή μόνο με μια ρεαλιστική προσέγγιση προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα. Για να υπάρξει λύση, πρέπει να καταχωρηθεί η ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού ο οποίος είναι ένα από τα δύο στοιχεία του νησιού.” 

Η συνέχιση της ηρεμίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι προς το κοινό μας συμφέρον. Ελπίζουμε ότι τα προβλήματα σχετικά με την κατανομή των θαλάσσιων δικαιοδοσιών θα επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Για αυτό, πρώτα απ ‘όλα, είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουμε τη στάση που αγνοεί την Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο.Η πρότασή μας για τη διοργάνωση μιας «Διάσκεψης της Ανατολικής Μεσογείου» στην οποία όλοι οι παράγοντες της περιοχής θα συμμετάσχουν για διάλογο και συνεργασία βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι.” 

Δηλώνοντας ότι πιστεύουν ότι τα προβλήματα στο Αιγαίο πρέπει επίσης να επιλυθούν μέσω διμερούς διαλόγου, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε: “Διατηρούμε την αποφασιστικότητά μας στη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.” 

Αναφερόμενος εκτενώς στο θέμα της κλιματικής αλλαγής στο τέλος τόνισε :
“Όποιος έχει κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά στη φύση και έχει εκμεταλλευτεί βάναυσα τους φυσικούς πόρους, θα πρέπει να συμβάλει σε υψηλότερο βαθμό στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.” 

Κλείνοντας την ομιλία του είπε :

“Ως χώρα με ένα από τα πέντε μεγαλύτερα διπλωματικά δίκτυα στον κόσμο, έχουμε ισχυρή παρουσία στο πεδίο και στο τραπέζι για συνειδητές και δίκαιες λύσεις σε μια ευρεία γεωγραφία. Μαζί, μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν κόσμο ειρήνης, σταθερότητας, ευημερίας και ευτυχίας.”  

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...