Τούρκικος Τύπος: Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο

Ο χθεσινός Τούρκικος Τύπος ασχολήθηκε κυρίως με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, με την επιχείρηση “Αρπάγη-Σπαθί” όπως και με τη σφοδρή κριτική που άσκησε σε ομιλία του ο Ερντογάν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Πρακτορείο Αναντολού

Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο

Επιμέλεια των ανταποκριτών του πρακτορείου Μουχαμέτ Ταρχάν και Μπεχλούλ Τσετίνκαγια.

Αξιοσημείωτη είναι η συμφωνία για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο, η οποία υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης στις 27 Νοεμβρίου 2019, ως η συμφωνία που προστατεύει τα δικαιώματα των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε συνέχεια αυτής της συμφωνίας, υπογράφηκε φέτος συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες. Η συμφωνία αποτελεί απάντηση στις μονομερείς μαξιμαλιστικές ενέργειες της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου (ΕΔΝΚ) στη Μεσόγειο.

Μετά τη συνάντηση μεταξύ του τότε πρωθυπουργού της Λιβύης Fayiz al-Sarraj και του προέδρου Ερντογάν, η συμφωνία που υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου 2019 με σκοπό τη συμβολή στην εγκαθίδρυση διαρκούς ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στη Λιβύη και την ανάπτυξη σχέσεων σε όλους τους δυνατούς τομείς στη βάση του αμοιβαίου οφέλους εγκρίθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες το 2020.

Παρά την έγκριση του ΟΗΕ, η συμφωνία προκάλεσε την αντίδραση της Αιγύπτου,της ΕΕ, της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης.Προκειμένου να δείξει την αντίδρασή της στη συμφωνία, η Ελλάδα απέδωσε τελεσίγραφο για να παρουσιάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας στον τότε πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα al-Menfi.Όταν ο al-Menfi δεν συμμορφώθηκε με το τελεσίγραφο, κηρύχθηκε persona non grata.

Τον Δεκέμβριο του 2019, ο al-Menfi, επέστρεψε στη Λιβύη και ανέλαβε τη διοίκηση της χώρας ως πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης περίπου 1,5 χρόνο αργότερα.Ένα μήνα μετά την ανάληψη της θέσης αυτής, ο al-Menfi δέχθηκε στην Τρίπολη τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Παρόλο που το Κυπριακό δεν έχει επιλυθεί, η ΕΔΝΚ,αγνοώντας τα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, προχώρησε σε συμφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο το 2003, τον Λίβανο το 2007 και το Ισραήλ το 2010. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις συμφωνίες που έκανε η ΕΔΝΚ,σαν ηπειρωτική χώρα, το διεθνές δίκαιο δίνει στα νησιά λιγότερες αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και υφαλοκρηπίδες από ότι στις ηπειρωτικές χώρες.

Εκτός από αυτές τις συμφωνίες,στις οποίες η Τουρκία αντιτάχθηκε για πολλούς λόγους, ιδίως επειδή παραβιάζουν τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας της,η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η ΕΔΝΚ και το Ισραήλ προσπάθησαν να εξαλείψουν τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης με το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου που ίδρυσαν.

Η συμφωνία υδρογονανθράκων που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους επιτρέπει στην Τουρκία να διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες τόσο στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Λιβύης όσο και στην ηπειρωτική της χώρα.

Στην 3η επέτειο της υπογραφής της συμφωνίας, ο καθηγητής Ραμαζάν Έρνταγ από το Πανεπιστήμιο Οσμανγκαζί αξιολογώντας το θέμα δήλωσε τα εξής:

“Με τη συμφωνία για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπογράφηκε στα τέλη του 2019,προστατεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματα των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο.Η συμφωνία αυτή, η οποία έγινε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, καταχωρήθηκε στον ΟΗΕ αφήνοντας χωρίς αποτέλεσμα τις προσπάθειες που επιχειρούνται στην Ανατολική Μεσόγειο θέτοντας την Τουρκία εκτός κυκλώματος. Από την άλλη πλευρά, η συμφωνία συνέβαλε στην ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και δημιούργησε μια βάση για νέες συνεργασίες. Περιόρισε επίσης το πεδίο δράσης των δυτικών παραγόντων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή με αποικιοκρατική αντίληψη.Κατέστησε επίσης ατελέσφορες τις αντιτουρκικές προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας και της ΕΔΝΚ στην περιοχή.Επιβεβαίωσε επίσης ότι χωρίς τη συμβολή και το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, αβάσιμα σχέδια όπως ο EastMed δεν θα είχαν νόημα.Ενώ η Τουρκία έχει καθορίσει τις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της με διμερή συμφωνία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, έχει αποδείξει ότι μονομερή βήματα που γίνονται στην περιοχή χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα κυριαρχικά δικαιώματα της,ιδίως από την Ελλάδα και την ΕΔΝΚ,θα είναι άκαρπα. Η συμφωνία υδρογονανθράκων της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. Ως δύο κυρίαρχα κράτη, η Λιβύη και η Τουρκία αναμένεται να εισέλθουν στην τρίτη φάση των πολυεπίπεδων στρατηγικών τους σχέσεων και να ξεκινήσουν κοινές ενεργειακές δραστηριότητες στο εγγύς μέλλον”.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...